Vitamine si minerale pentru par

ian. 12, 2015 | Tratamente căderea părului, Tratamente naturiste

Un par frumos iti va conferi incredere si te va face sa te simti atragator. Prima conditie pentru a avea un par sanatos este aportul unei cantitati potrivite de vitamine si minerale. Doze prea mici sau prea mari de vitamine si minerale pot determina caderea parului.

Caderea parului creeaza probleme de ordin estetic si psihologic. Ea vizeaza o componenta importanta a structurii interioare a omului, responsabila de starea de bine – imaginea de sine. Pierderea parului iti poate afecta calitatea vietii si a sanatatii emotionale, ducand la diminuarea respectului si a ivitamine si minerale caderea paruluincrederii de sine. In functie de impactul emotional produs, alopecia poate duce la instalarea depresiei, a anxietatii sau alte tulburari afective.

Din pacate, multi barbati si femei vor suferi de un anumit grad si tip de cadere a parului la un moment dat si vor cauta modalitati prin care sa o previna sau sa o opreasca. Afla din acest articol care sunt tipurile de alopecie si cauzele care determina caderea parului. Multi se vor indrepta catre produse de ingrijire a parului, sampoane, balsamuri, masti care contin vitamine si minerale cu proprietati de reducere a caderii parului sau de regenerare. Pentru ca aceste produse sa fie eficiente in tratarea parului tau, mai intai trebuie sa te asiguri ca acele vitamine si minerale se regasesc in corpul tau in cantitati suficiente. Cea mai buna metoda de a face acest lucru este sa ai o dieta sanatoasa, echilibrata care sa contina o varietate de alimente bogate in vitamine si minerale. Daca descoperi ca exista deficiente de vitamine si minerale in organismul tau, poti opta pentru suplimente nutritive cu vitamine pentru par, insa este indicat sa consulti un medic inainte.

vitamine si minerale dietaAportul unei cantitati suficiente de vitamine si minerale joaca un rol important nu doar in aspectul parului, dar influenteaza si fazele de crestere a firului de par. Cresterea firului de par incepe sub piele, in foliculi (radacini). Fiecare fir de par creste in mod normal, pe o perioada de 2 pana la 6 ani (faza anagena), ajungand astfel intr-o faza de repaus de mai multe luni (faza catagena), iar apoi cade (faza telogena). Foliculul reintra in faza anagena si produce un nou fir de par. Atunci cand foliculii nu mai resusesc sa reintre in faza anagena apare caderea parului. Aceasta face ca foliculii sa devina inactivi, iar parul va cadea progresiv. Mai multe informatii despre cum creste parul poti afla citind acest articol.

Deficitul unor vitamine si minerale poate face parul subtire, casant, uscat sau poate duce la caderea acestuia. Stresul, inaintarea in varsta si produsele chimice pe care le folosim in vopsirea sau coafarea parului sunt cauze ale subtierii acestuia.

Orice deficient de vitamine si minerale va cauza caderea parului. Toate vitaminele sunt importante (A, B, C, E, F). Cel mai indicat este sa le luam dintr-o alimentatie sanatoasa, dar, acolo unde este nevoie, sunt indicate suplimentele nutritive cu vitamine si minerale prescrise de un medic.

Vitamine si minerale pentru par

Vitamine pentru par:

vitamine si minerale pentru par vitaminaAVitamina A este un antioxidant care iti protejeaza parul de radicalii liberi. Ea stimuleaza glandele sebacee sa produca sebumul care hidrateaza foliculii si ii mentine sanatosi.  Doza zilnica recomandata de vitamina A este de 3.000 unitati pentru barbati si 2.300 unitati pentru femei. Deficienta acestei vitamine provoaca uscarea parului, iar un surplus din al acesteia poate duce la caderea parului. O poti lua din alimente precum morcovi, brocolli,  ficat, spanac, patrunjel, ardei gras rosu, salata verde, cartofi dulci, pepene galben, caise, sparanhel, fasole verde, castraveti, pepene verde, grapefruit, telina, mazare, prune, portocale, lapte de vaca etc.

Complexul de vitamine B

Complexul de vitamine B este un grup de 11 vitamine care lucreaza impreuna ca o echipa. Toate aceste vitamine, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12 sunt direct implicate in cresterea parului.  Ele produc celule rosii care transporta oxigenul catre scalp, hranind foliculii. Vitaminele B contin tiamina, riboflavina, piridoxina, cobalmin si acid pantotemic.  Biotina, niacina (b3) si B12 sunt cele mai cunoscute vitamine ale complexului B ca fiind benefice pentru par. Cantitati suficiente din aceste vitamine iti redau frumusetea podoabei capilare si previn caderea acesteia. Iti poti lua necesarul zilnic de vitamine B consumand  alimente precum legume si zarzavaturi verzi, fructe proaspete si anumite carnuri.

Vitamina B3 (niacina) favorizeaza cresterea parului prin imbunatatirea sanatatii scalpului. Va mentine o circulatie intensa la nivelul pielii scalpului, aducand mai multe vitamine pentru foliculii pilosi. O hidratare intensa va preveni matreata, uscarea pielii si a parului. Doza zilnica recomandata estvitamine si minerale par sanatos vitaminaBe de 15 mg pe zi. O poti gasi in alimente precum sfecladrojdie de bereficat de vitarinichi de vitapeste (in special somon si ton)ciperci, ton, sparanghel, creveti, mazare, morcovi, vinete, arahide, spanac, varza, muschi de vita, zmeura, seminte de floarea soareluipainecereale, avocado, broccoli etc.

Vitamina B5  sau acidul pantotenic are rolul de a preveni albirea si caderea parului. Doza zilnica recomandata este de 4-7 mg pe zi.  Dintre alimentele care contin vitamina B5 enumeram: ciuperci, conopida, broccoli, varza creata, seminte de floarea soarelui crude, rosii, capsuni, grepefruit, iaurt, oua, porumb etc.

Vitamina B6 sau piridoxina  previne caderea parului si favorizeaza sinteza melaninei, cea care confera culoare parului. Se gaseste in alimente precum: spanac, ardei gras rosu, usturoi, conopida, banane, telina, varza, sparanghel, broccoli, pepene verde, cod, praz, morcovi, pepene galben, ceapa, piept de pui, mazare, capsuni, avocado, ananas, strugi etc.

Vitamina B7, cunoscuta si sub denumirea de biotina sau vitamina H este esentiala in dezvolatarea celulara, in productia de acizi grasi si in metabolismul aminoacizilor. Biotina favorizeaza cresterea firelor de par si cresterea de noi celule ale pielii. Este unul dintre nutrientii esentiali in pastrarea rezistentei, a texturii si a aspectului parului. Previne uscarea parului, creste elasticitatea firului, reducand riscul de rupere a acestuia. Doza zilnica recomandata de vitamina B7 este intre 30 si 100 mg. Biotina se gaseste in mod natural in alimente precum oua, produse lactate, morcovi, produse din grau, sfecla, ficat, rinichi, nuci, soia, legume, fructe, fasole, somon, rosii, ficat, ciuperci etc.

Vitamina B12 previne caderea parului. Doza zilnica recomandata este de 2 mg. Deficitul de vitamina B12 duce la subtierea parului. Iti poti lua necesarul din aceasta vitamina avand o dieta bogata  in carne, oua, lactate, ton, ficat de vital, creveti, scoici, somon, muschi de vita, cod, iaurt etc.

vitamine si minerale par sanatos vitaminaCVitamina C, numita si acid ascorbic, este un antioxidant care ajuta la mentinerea sanatatii pielii scalpului, prin imbunatatirea circulatiei la niveul acestuia. Este esential in absorbtia fierului. Ajuta la producerea colagenului, o proteina care lupta importriva radicalilor liberi ce altereaza textura firului de par si influenteaza cresterea acestuia. Vitamina C ajuta in tratarea unor afectiuni ale parului, precum alopecia areata si alopecia androgenetica. Doza zilnica de vitamina C recomandata este de 3000-10000 mg. Iti poti lua necesarul din acest nutrient prin consumul de fructe si legume. Fructe bogate in vitamina C sunt: kiwi, portocale, pepene galben, banana, avocado, capsuni, afine, lamaie, grapefruit, zmeura, caise, prune, banana, mere, pere etc. Legume bogate in vitamina C sunt: rosii, cartofi, broccoli, varza, spanac, varza, sparanghel, telina, castraveti, ardei gras rosu, fasole, morcovi, ceapa, praz etc.

vitamine si minerale pentru par vitamine EVitamina E creste absorbtia oxigenului si stimuleaza circulatia sangvinica la nivelul capului, ceea ce favorizeaza si accelereaza cresterea parului. Ajuta impotriva infectiilor scalpului si stimuleaza glandele sebacee sa produca sebum, prin urmare este esentiala pentru un par sanatos. Se recomanda un consum zilnic (capsule sau din alimente) de 400 unitati. Un deficit de vitamina E iti va face parul uscat si devitalizat, iar un surplus poate creste tensiunea arteriala si scade coagularea sangelui. Nu este indicata persoanelor care iau medicamente anticoagulante sau antihipertensive, de aceea recomandam sa consulti un medic inainte de a lua un supliment cu vitamina E. In alimente, vitamina E se gaseste in: seminte de floarea soarelui, alune, migdale, soia, ficat, oua, cereale, legume, spanac, cartofi, avocado, piersici, prune, varza, caise, afine, papaya, masline, ardei gras rosu, kiwi etc.

vitamine si minerale par sanatos acizi gresi esentialiVitamina F sau acizii grasi  esentiali (omega 3 si omega 6) sunt considerati esentiali in primul rand pentru ca organismul nostru nu ii poate produce, de aceea este important sa ii luam din surse naturale sau ca supliment, sub forma de capsule. Omega 3 hraneste foliculii pilosi, ajuta la regenerarea parului, creste rezistenta firelor de par, previne si reduce semnificativ caderea parului, amelioreaza scalpul uscat prin stimularea circulatiei sangvinice. Omega 6 impiedica pierderea apei din structura firului de par si  stimuleaza cresterea parului. Previne si trateaza eczemele si alte afectiuni ale scalpului.

Acizii grasi esentiali se pot gasi in: fructe de mare si peste (somon, sardine, ton, hering, macrou, cod), semnite si nuci (migdale, nuci, semnite de in, seminte de susan, seminte de dovleac), fructe si legume (capsuni, varza, broccoli, napi, spanac), uleiuri vegetale (chiar si din uleiul de gatit).

Minerale pentru par:

vitamine si minerale pentru par calciuCalciul este unul dintre cele mai abundente minerale, reprezentand aproximativ 1.5% din greutatea corporala. Calciul este esential pentru cresterea parului. Doza zilnica recomandata este de maximum 1500 mg. Nu se recomanda o cantitate mai mare de 1500 mg, intrucat aceasta va inhiba absorbtia zincului si a fierului. Alimentele bogate in calciu sunt: iaurt, seminte de susan, lapte de capra, lapte de vaca, spanac, ceapa verde, varza create, broccoli, branza mozzarella etc.

Cuprul previne caderea parului si stimuleaza cresterea acestuia. Are rol in pastrarea texturii si a culorii parului. Doza zilnica recomandata este de 3 mg. Un deficit de cupru face parul uscat si casant. Un surplus va cauza caderea parului si alte probleme medicale severe. Alimentele care contin cupru sunt: ficat, fructe de mare, scoici, nuci, alune, seminte de flarea sorelui, cereale, prune, soia, cacao, ciuperci etc.

vitamine si minerale pentru par fierFierul este un mineral esential care se gaseste in toate tesuturile corpului. Ajuta la producerea de celule rosii si transporta oxigenul catre celule. Consumul de fier previne aparitia anemiei. Joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea normala a parului  si previne caderea acestuia. Fierul transporta oxigen catre foliculii de par si stimuleaza circulatia sangvinica a scalpului, generand un scalp si un par sanatos. Se recomanda o doza de fier de 15-25 mg pe zi la barbati si 18-30 mg pe zi la femei. Un deficit de fier duce la caderea parului, iar un surplus poate afecta functia ficatului si a splinei. Sursele naturale de fier sunt: carne rosie, prune, caise, peste, oua, soia, tofu, cereale, curcan, anghinare, spanac, sfecla, piersici, stafide, fasole etc.

Magneziul este necesar in toate functiile biologice importante ale corpului, inclusv in cresterea parului. El actioneaza impreuna cu calciul ajutand la cresterea sanatoasa a parului. Doza zilnica de magneziu recomandata este de 280 mg. Deficitul de magneziu duce la caderea parului, de aceea este bine sa luam din alimente sau suplimente necesarul zilnic. Alimentele bogate in magneziu sunt: seminte de dovleac, soia, spanac, broccoli, alune, seminte de floarea sorelui, carne de pui, seminte de susan, fasole neagra, quinoa, lapte, cereale, mazare, avocado, ciocolata neagra etc.

vitamine si minerale pentru par alimentatieManganul previne incetinirea procesului de crestere a parului. Se recomanda o doza zilnica de 3-9 mg. Alimente cu un continut ridicat de mangan: cuisoare, germeni de grau, nuci, scoici, stridii, midi, pudra de cacao, semnite de dovleac, soia, seminte de in, seminte de floarea soarelui, legume cu frunze verzi, afine, cafea, ceai, tofu, naut, fasole alba etc.

Potasiul ajuta in reglarea circulatiei si stimuleaza cresterea parului. Se recomanda o doza zilnica de 3500 mg. Iti poti lua necesarul zilnic de potasiu consumand alimente bogate in potasiu, percum: banane, pepene galben, kiwi, caise, mure, sfecla rosie, cartofi dulci, morcovi, broccoli, conopida, peste, fructe de mare, carne de porc, carne de pui, fasole, nuci, fistic, alune, ciocolata neagra etc.

Seleniul are un rol important in mentinerea sanatatii pielii si a scalpului. Se recomanda o doza zilnica de 55 micrograme. Un surplus de seleniu duce la caderea parului. Surse alimentare de seleniu: fructe de mare, cereale, oua, alune, peste (ton, halibt, somon), carnea de vita, carnea de miel, carne de porc, ficat, carne de pui, ciuperci, ceapa etc

vitamine si minerale coenzima q10Coenzima Q10 aste un antioxidant puternic. El creste oxigenarea tesuturilor si stimuleaza circulatia sangvinica la nivelul scalpului. Doza zilnica recomandata este de 20 mg. Surse alimentare de coenzima Q10 sunt: carne de vita, carne de porc, carne de pui, vanat, ulei de peste, ulei de soia, pastrav, broccoli, cereale, mazare, linte, spanac, nuci, arahide, conopida, portocale, capsuni, ulei de soia, ulei de rapita, alune, fistic, nuci, seminte de susan etc.