Uleiul de măsline se obține din măsline, păstrând gustul, vitaminele și proprietățile acestora. Oamenii foloseau încă din antichitate ulei de măsline pentru păr, datorita nutrienților ce fac parte din compoziția sa, atât de benefici sănătății părului și scalpului.
Ce conține uleiul de măsline?
În compoziția uleiului de măsline intră:
- vitamina A
- vitamina B1
- vitamina B2
- vitamina C
- vitamina E
- vitamina D
- vitamina K
- fier
- acizi grași nesaturați în proporție de 85%
- acizi grași saturați în proporție de 15%
- clorofila
- polifenoli
Uleiul de măsline este sursa naturala cu cea mai mare cantitate de grăsimi mononesaturate.
Ce proprietăți terapeutice are uleiul de măsline?
Uleiul de măsline este foarte utilizat și indicat în dietă, fiind foarte bine tolerat de stomac. Este indicat chiar și copiilor. Acest ulei are multiple indicații terapeutice pentru organismul uman, dintre care enumeram:
- reglează colesterolul LDL (cel rau) și astfel previne apariția bolilor cardiovasculare
- favorizează digestia, prevenind apariția ulcerului și a gastritei
- previne diabetul zaharat
- previne cancerul
- este folosit în îngrijirea pielii și a părului
Proprietăți benefice ale uleiului de măsline pentru păr și piele
- ideal pentru păr uscat
- protejează părul împotriva uscării
- face ca părul să lucească
- previne vârfurile despicate
- ajută la reducerea mâncărimilor pe pielea scalpului
Ce tipuri de ulei de măsline exista?
Exista mai multe tipuri de ulei de măsline:
- uleiul de măsline pur este de calitate inferioara
- uleiul de măsline virgin este mai putin procesat și rafinat
- uleiul de măsline extravirgin este obținut din prima presarea măslinelor și este de cea mai buna calitate
- uleiul de măsline presat la rece este obținut din a doua presare a măslinelor
Ce beneficii are uleiul de măsline pentru păr?
Datorita conținutului sau bogat în nutrienți, uleiul de măsline este unul din cele mai folosite remedii naturale în tratarea și îngrijirea părului.
Beneficiile uleiului de măsline în tratarea părului sunt:
- curăță scalpul de celule moarte
- echilibrează secreția de sebum a glandelor sebacee
- previne și vindecă mătreața
- reda strălucirea și catifelarea părului
- conferă rezistență părului
- repara părul degradat
- favorizează creșterea părului
- previne căderea părului
Dacă te-ai hotărât sa încerci un astfel de tratament, mai întâi alege un ulei de măsline de calitate. Pentru beneficii maxime, îți recomandăm să folosești un ulei de măsline extravirgin, obținut după prima presare cu care să-ți faci o mască de păr cu ulei de măsline pentru căderea părului.
Ulei de măsline pentru păr – reȚete
Balsam cu ulei de măsline pentru păr
Pune 4-5 linguri de ulei de măsline într-un recipient și încălzește-l puțin. Aplică-l pe toată suprafața scalpului și a părului, apoi acoperă capul cu o caschetă de baie din plastic. Lasă balsamul în păr cel puțin o ora, apoi șamponează și clătește bine părul. După folosirea acestui balsam, vei avea un păr moale, strălucitor și sănătos.
Tratament cu henna și ulei de măsline pentru păr
Amestecă 1 lingură de henna incoloră cu 1 lingură de ulei de măsline, 1 gălbenuș de ou, 1 lingură de coniac și 1 lingură de miere. Aplică acest amestec la rădăcină părului, apoi întinde pe firele de păr până la vârfuri. Se lasă în păr cel puțin 1 ora, după care se spală. Tratamentul se face de 4 ori pe lună pentru regenerarea părului.
Remediu cu ulei de jojoba și ulei de măsline pentru păr
Amesteca 1 lingură de ulei de măsline cu 1 lingură de ulei de jojoba și aplică amestecul pe scalp și păr. Lasă masca să acționeze cel putin 1 ora, apoi spală părul ca de obicei. Acest tratament va hrăni părul uscat, îl va face lucios și mătăsos.
Masca pentru păr cu ulei de măsline și gălbenuș de ou
Amestecă 2 linguri de ulei de măsline cu 2 gălbenușuri de ou până obții o pastă. Aplică pasta pe păr și rămâi cu ea pe cap cel puțin 30 de minute, apoi spală părul cu un șampon delicat. Acest tratament îți va reface structura părului. Vei avea un păr sănătos și lucios.
Masca pentru păr cu ulei de măsline și avocado
Pasează bine un fruct de avocado, apoi adaugă 1 lingură de ulei de măsline și o lingură de miere. Amestecă bine până se omogenizează. Aplică pasta pe păr și las-o cel puțin 30 de minute să acționeze, apoi spală părul cu un șampon blând. Acest tratament se recomandă pentru un păr și un scalp uscat, cu mâncărimi, mătreață și iritații.
Remediu cu suc de lămâie și ulei de măsline pentru păr
Amesteca 2 linguri de măsline cu 1 lingura de suc de lămâie proaspătă. Încălzește amestecul într-o baie de aburi, apoi aplică-l la rădăcina părului și masează ușor amestecul în păr. Acoperă capul cu o cascheta de duș din plastic și las-o pe cap cel putin 3 ore să-și facă efectul. Spală părul cu un șampon delicat. Acest tratament va preveni căderea părului și va stimula creșterea lui.
Masca cu miere, iaurt și ulei de măsline pentru păr
Amesteca 1 lingura de ulei de măsline, 1 lingura de iaurt și 1 lingura de miere și aplică-le pe păr. Lasă compoziția să acționeze 30 de minute, apoi spală bine părul. Masca îți va revigora părul și îi va da strălucire.
Tratament cu ulei esențial de rozmarin și ulei de măsline pentru păr
Amesteca 50 ml de ulei de măsline cu 3-4 picături de ulei de rozmarin, aplică-le pe scalp și păr și lasă-le să acționeze timp de 30 de minute. Spală părul bine după ce a trecut jumătate de oră. Folosește acest tratament pentru un păr deteriorat și uscat.
Tratament cu banane, lapte și ulei de măsline pentru păr
Dacă ai părul degradat și dorești un tratament simplu și natural care să-ți redea sănătatea părului, încearcă acest tratament cu ulei de măsline, lapte și banane. Pasează bine o banană coaptă, apoi adaugă 2 linguri de ulei de măsline și 2 linguri de lapte. Amestecă bine până se omogenizează, apoi aplică această compoziție pe scalp și pe păr. Las-o să acționeze minim 1 ora, apoi spală părul normal, ca de obicei.
Tratament cu ulei de migdale și ulei de masline pentru păr
Acesta este un tratament care se recomandă pentru combaterea mătreții. Amestecă 2 linguri de ulei de măsline și 2 linguri de ulei de migdale, apoi aplică amestecul pe tot scalpul, încercând să acoperi bine toată pielea capului. Lasă compoziția să acționeze 15 minute și spală părul bine cu un șampon delicat. Tratamentul se repeta de 2 ori pe săptămână pentru a îndepărta mătreața definitv.
Masca de păr cu ulei de cocos și ulei de măsline pentru păr
Amestecă 2 linguri de ulei de măsline cu 2 linguri de ulei de cocos și încălzește-le la foc mic, cât să fie călduț. Aplică amestecul pe scalp și pe păr, apoi acoperă-ți capul cu o cascheta de plastic de duș. Lasă masca în păr cel puțin 45 de minute, apoi spală părul cu șampon. Acest tratament îți va face părul lucios și catifelat.
Tratament regenerativ cu ulei de măsline pentru păr
Amesteca bine o jumătate de ceașca de suc de morcovi proaspeți, 1 gălbenuș de ou, 2 linguri de ulei de măsline, 10 picături de vitamina A, 5 picături de vitamina E și zeamă de la o jumătate de lămâie. După ce s-a omogenizat, aplică această compoziție pe păr pentru 30 de minute, apoi spală părul ca de obicei. Acest tratament îți va regenera părul dacă este repetat săptămânal.
Dacă utilizezi uleiuri de măsline pentru îngrijirea părului, folosește totuși uleiul în cantități moderate și evită contactul excesiv cu pielea scalpului. Prea mult ulei va face părul greu și gras și prin urmare, uleiul de măsline ar trebui să fie clătit bine după tratament. Când vârfurile firelor de păr s-au despicat, doar foarfeca va mai putea rezolva ceva. Uleiul de măsline, la fel ca toate celelalte articole de îngrijire a părului, nu poate repara părul rupt, dar îl poate proteja și previne vârfuri despicate.
Probabil ești sceptică, dar totuși încearcă tratamentele pe bază de ulei de măsline. Oricum ar fi, nu îți va dăuna părului, iar dacă îți dai seama că nu e pentru tine, poți să încetezi oricând să folosești uleiurile de măsline pentru păr.