Tratamente medicamentoase pentru par

Tratamente pentru par – ce medicamente se pot prescrie?

tratamente pentru par alopecie

Exista cateva medicamente alopate la care medicul dermatolog poate apela atunci cand prescrie tratamente pentru par, in functie de tipul de alopecie. Eficienta acestor medicamente este redusa si deseori tratamentul poate fi insotit de efecte secundare grave. Nu exista un tratament medicamentos care sa vindece niciun tip de alopecie.

Minoxidil (denmirea substantei) este un medicament avizat de Ministerul Sanatatii. Se gaseste sub forma de solutie, in concentratie de 2% sau 5%. Este un tratament pentru caderea parului recomandat barbatilor si femeilor. Minoxidil este prescris de catre medicul dermatolog in alopecia androgenetica, alopecia areata si uneori in effluvium telogen. Nu este eficient in caderea parului care dureaza de mai mult timp, ci doar acolo unde afectiunea este recenta. Va da rezultate daca se foloseste inca de la primele semne de alopecie. Modul de utilizare consta in aplicarea de 2 ori pe zi, dimineata si seara, pe zonele afectate. Se aplica numai pe un scalp sanatos, nu si daca pielea este iritata, rosie, inflamatia sau infectata. Rezultatele nu se vad imediat. Raspunsul la tratament variaza de la o persoana la alta. Este necesar un tratament de doua luni, cu cate doua aplicari pe zi, pentru a observa imbunatatiri. Oprirea caderii parului si regenerarea acestuia se vor observa la cateva luni de la inceperea tratamentului. Posibilele efecte adverse includ: iritarea scalpului, cresterea de par pe zone pe care nu se doreste par (maini, fata), mancarimi, inrosirea pielii, inflamatii, dureri, probleme respiratorii, tahicardie (batai rapide ale inimii), depresie. Statisticile arata ca minoxidilul este eficient intr-o proportie de 30% la barbati si ceva mai mult la femei.

tratamente pentru par medicamenteFinasteride, substanta medicamentoasa sub forma de pastile apartine clasei de medicamente denumite inhibitori de 5-alfa-reductaza, ce actioneaza prin scaderea dimensiunii prostatei la barbati. Este prescris pacientilor cu hiperplazie benigna de prostata, dar si pentru caderea parului la barbatii cu alopecie androgenetica (calvitie). Se administreaza capsule de 1 mg pe zi , pentru a incetini procesul de cadere a parului. Finasteride reduce nivelul de dihidotestosteron (DHT), hormonul care determina caderea parului la barbati, blocand formarea de DHT la nivelul scalpului. Enzima 5-alpfa-reductaza converteste testosteronul in DHT, iar foliculii cu sensibilitate la DHT isi reduc dimensiunea pana la atrofiere definitiva. Unii barbati vor observa regenerarea parului. Rezultatele apar dupa minim 6 luni. Doar dupa 2 ani tratamentul  atinge rezultate maxime. Este un tratament de lunga durata, care necesita rabdare si perseverenta. Efectele secundare ale finasteridului includ impotenta sexuala, scaderea apetitului sexual, tulburari ale sistemului imunitar, tulburari hepatice si risc de cancer la prostata.

Minoxidilul si finasteride pot fi combinate. Impreuna par sa fie mai eficiente decat administrate separat.

Contraceptive cu componenta antiandrogena (ciproteron acetat, spironolactona, flutamid, drospirenon) sunt administrate femeilor cu alopecie androgenetica, acolo unde este asociata cu un exces de hormoni masculini. Ca tratamente pentru par au rolul de a reduce cantitatea de hormoni androgeni, diminuand astfel si caderea parului. Pentru femeile care au o concentratie normala de hormoni sexuali masculini in sange, aceste contraceptive sunt ineficiente.

tratamente pentru par injectii corticosteroiziCorticoterapia este folosirea de corticosteroizi sub diverse forme: injectii (infiltratii subcutanate in scalp), aplicatii locale sub forma de unguente sau creme, administrare de pastile. Corticosteroizii sunt derivati sintetici care seamana cu cortizolul, un hormon secretat de glandele suprarenale.  Sunt prescrisi in boli ale sistemului imunitar, cand se doreste blocarea functiei acestuia. De aceea este prescris uneori ca tratamente pentru par in  alopecia areata, care este o afectiune autoimuna. Poate ajuta la grabirea procesului de crestere a parului pe zonele lipsite de par. Corticoterapia este rar prescrisa, din cauza eficientei scazute si a reactiilor secundare. Efecte adverse ale corticosteroizilor sunt: tulburari ale somnului, apetit crescut, crestere ponderala, tulburari psihice (delir, psihoza, manie, depresie etc), insuficienta cardiaca, ulcer, diabet, infectii ale pielii, acnee, tulburari menstruale etc.

Imunoterapia topica consta in aplicatii locale cu substante ce provoaca reactii alergice in piele (cu substanta difenil ciclopropena – DPCP şi eterul dibutil al acidului scuari – SADBE). Este un tratament pentru caderea parului folosit in alopecia areata. Obiectivul terapeutic este de a induce o usoara dermatita de contact, initial prin sensibilizare, apoi prin aplicarea unor concentratii mici din substantele mentionate, direct pe scalp, o data pe saptamana. Nu se cunoaste modul in care aceste substante provoaca regenerarea parului. Efectele se pot vedea in minim 6 luni. Daca tratamentul pentru caderea parului a fost eficient, se poate relua procedura. Daca nu are nicun rezultat, se va intrerupe. Nu s-au inregistrat efecte secundare grave.

Medicamentele enumerate pot ameliora temporar problema sau pot sa nu aiba niciun efect. In plus, sunt insotite de reactii adverse neplacute. De aceea cercetarile in ceea ce priveste prevenirea si combaterea caderii parului s-au indreptat catre terapiile alternative sau alte remedii pentru caderea parului.