Un tratament pentru caderea parului se alege intotdeauna in functie de cauza care a interupt ciclul normal de crestere a firului de par, declansand alopecia. Exista 4 mari categorii de cauze: factorul ereditar, schimbarile hormonale, anumite afectiuni medicale si efecte secundare ale unor medicamente. Cele 4 categorii de cauze determina clasificarea alopeciilor, asa cum am aratat intr-un articol anterior. Pentru fiecare tip de alopecie, in functie de gradul de deteriorare a foliculilor de par, exista o serie de tratamente si remedii eficiente. Pentru situatiile de alopecie permanenta, in care foliculii de par au fost distrusi si nu mai produc alte fire de par, se poate opta pentru tratamente chirurgicale.
Tratamente chirurgicale – cand se recomanda?
Ca si in cazul altor proceduri medicale, cu cat stii mai multe despre aceste interventii, cu atat va fi mai bine pentru tine. O persoana educata si informata participa activ la procesul de vindecare si are sanse mai mari sa atinga rezultatele dorite. Scopul nostru este sa iti furnizam toate informatiile de care ai nevoie pentru a face alegerile corecte pentru tine.
Tratamentele chirurgicare pentru alopecie pot fi o optiune buna pentru candidatul potrivit. Ele pot imbunatati semnificativ calitatea vietii. Cu toate acestea, nu toate persoanele care sufera de caderea parului sunt potrivite pentru aceste proceduri, iar cei care sunt trebuie sa aiba asteptari realiste de la interventiile chirurgicale.
O interventie chirurgicala ar trebui sa fie ultima alegere dupa ce au fost epuizate toate incercarile de a stopa progresia alopeciei.
Care sunt candidatii potriviti pentru tratamente chirurgicale?
Cei mai buni candidati pentru o interventie chirurgicala de refacere a parului sunt:
- barbatii care au alopecie androgenetica in stadiu avansat, care au trecut de etapa a 3-a a scarii Norwood (verifica in imaginea de mai jos in ce stadiu al alopeciei te afli)
- barbatii cu asteptari realiste care inteleg ca este posibil ca alopecia sa progreseze si dupa operatie, chiar daca vor lua tratament medicamentos cu scopul de a preveni acest lucru
- barbatii care au calvitie care s-a stabilizat de multi ani si sunt interesati doar sa adauge par pentru un aspect mai tineresc
- barbatii si femeile care si-au pierdut parul din cauza unei traume sau arsuri
- barbatii si femeile care si-au pierdut parul din cauza unor proceduri cosmetice, cum ar fi face-lifting-ul
Ce tratamente chirurgicale sunt disponibile?
Transplant de par – FUT (Follicular Unit Hair Transplant) si FUE (Follicular Unit Extraction). Sub anestezie locala, sunt prelevate mici bucati de scalp din zone cu par si grefate pe zonele cu alopecie (FUT) sau firele sunt prelevate fir cu fir (FUE). Ca in orice alt tip de intreventie chirurgicala, exista si riscuri. Aparitia unei infectii sau sangerari poate duce la pierderea parului si cicatrici vizibile.
Implantul de par este o metoda de chirurgie cosmetica minim invaziva, nedureroasa si cu efect imediat. Se implanteaza par artificial, biofibre, care contin o substanta care le dau aspect de par natural. Mai multe detalii poti citi in articolul destinat implantului de par.
Reductia de scalp este o procedura chirurgicala foarte putin folosita in cazul barbatilor cu chelie. Consta in taierea efectiva din pielea fara par, de pe frunte sau din crestetul capului. Nu este recomandata din cauza riscurilor pe care le presupune: accelereaza caderea parului, subtiaza pielea scalpului, lasa cicatrici vizibile si inestetice pe frunte, infectii si hemoragii. Citeste detaliile despre reductia de scalp in acest articol.