Tratamente si remedii pentru caderea parului

mai 20, 2016 | Tratamente căderea părului, Tratamente chirurgicale, Tratamente nechirurgicale

Variante de tratament pentru caderea parului

Un tratament pentru caderea parului se alege intotdeauna in functie de cauza care a interupt ciclul normal de crestere a firului de par, declansand alopecia. Exista 4 mari categorii de cauze: factorul ereditar, schimbarile hormonale, anumite afectiuni medicale si efecte secundare ale unor medicamente. Cele 4 categorii de cauze determina clasificarea alopeciilor, asa cum am aratat intr-un articol anterior. Pentru fiecare tip de alopecie, in functie  de gradul de deteriorare a foliculilor de par, exista o serie de tratamente si remedii eficiente.

tratament pentru caderea parului alopecieTratarea caderii parului nu este o stiinta exacta, intrucat multe afectiuni si cauze ale alopeciei nu sunt pe deplin intelese de catre cercetatori. De aceea nu se pot anticipa cu exactitate rezultatele unui tratament pentru caderea parului.

Daca suferi de caderea parului, este important sa stii ca exista numeroase tratamente si solutii. Este posibil ca problema sa nu se remedieze imediat sau sa fie nevoie sa incerci mai multe tratamente pana cand vei gasi unul la care organismul tau va raspunde favorabil. Portalul nostru contine atat informatiile necesare pentru a intelege afectiunea pe care o ai, cat si o varietate de tratamente si remedii din care sa alegi.

Scopul unui tratament pentru caderea parului este sa favorizeze regenerarea parului, sa incetineasca pierderea acestuia sau sa ascunda lipsa lui. El poate include medicamente topice, terapii alternative, suplimente nutritive, daca se urmareste regenerarea parului. Atunci cand alopecia este permanenta, tratamentele recomandate sunt interventiile chirurgicale, micropigmentarea scalpului si purtarea de peruci sau mese. Fiecare pacient raspunde diferit la un tratament, in functie de afectiunea pe care o are si de organismul sau. Prin urmare, medicul poate prescrie un medicament, o combinatie de mai multe sau poate incerca diverse tratamente pana se obtin rezultate favorabile.

Medicamente alopate

Exista cateva medicamente alopate la care medicul dermatolog poate apela, in functie de tipul de alopecie, dintre care enumeram:

  • minoxidil, sub forma de solutie, in concentratie de 2% sau 5%, este un tratament pentru caderea parului recomandat barbatilor si femeilor. Este prescris de catre medicul dermatolog in alopecia androgenetica, alopecia areata si uneori in effluvium telogen. Posibilele efecte adverse includ: iritarea scalpului, cresterea de par pe zone pe care nu se doreste par (maini, fata) si tahicardia (batai rapide ale inimii).
  • finasteride,  pastile, este un tratament pentru caderea parului prescris doar barbatilor cu alopecie androgenetica. Se administreaza 1 mg pe zi , pentru a incetini procesul de cadere a parului. Efectele secundare ale finasteridului includ libido scazut si risc de cancer la prostata.
  • contraceptive (ciproteron acetat, spironolactona, flutamid si drospirenon) sunt administrate femeilor cu alopecie androgenetica, acolo unde este asociata cu un exces de hormoni masculini. Acestea au rolul de a reduce cantitatea de hormoni androgeni, reducand astfel si caderea parului.
  • corticoterapia este folosirea de corticosteroizi sub diverse forme: injectii (infiltratii), aplicatii locale sub forma de unguente sau creme, administrare de pastile. Este un tratament folosit in  alopecia areata, care poate ajuta la grabirea procesului de crestere a parului pe zonele lipsite de par.
  • imunoterapia topica consta in aplicatii locale cu substante ce provoaca reactii alergice (cu substanta difenil ciclopropena – DPCP şi eterul dibutil al acidului scuari – SADBE). Este un tratament pentru caderea parului folosit in alopecia areata.

Mai multe despre tratamentul medicamentos pentru caderea parului gasesti in acest articol.

Terapii alternative  

Tratamentul medicamentos al alopeciei nu este mereu eficient si nu a dovedit rezultate pe termen lung.  Poate ameliora temporar problema, insa nu exista un tratament medicamentos care sa vindece niciun tip de alopecie. De aceea cercetarile in ceea ce priveste prevenirea si combaterea caderii parului s-au indreptat catre terapiile alternative. Acestea folosesc diverse metode care actioneaza asupra fazelor ciclului de crestere a firului de par, stimuland foliculii pilosi sa produca fire noi (in alopeciile in care foliculii nu au fost distrusi complet).

In Romania exista clinici care au adus metode revolutionare de tratare a caderii parului, recunoscute  international. Dotate cu tehnologii de varf si cu personal specializat, redau increderea persoanelor care sufera de caderea parului .

Terapii alternative cu efect progresiv

Enumeram cateva terapii alternative nechirurgicale, cu efect progresiv, care  si-au dovedit eficacitatea in tratarea caderii parului.

Tratament pentru caderea parului cu plasma imbogatita in pachete, PRP, numita si „metoda vampir”. Este cea mai noua tehnologie nechirurgicala cu rezultate foarte bune in cresterea parului transplantat si chiar ingrosarea parului netransplantat. De asemenea are rezultate spectaculoase in regenerarea parului subtiat si degradat in urma vopsirii repetate.  Metoda consta in folosirea propriului sange al pacientului pentru a obtine plasma bogata in plachete, care se injecteaza ulterior in scalpul acestuia. Stopeaza caderea parului si stimuleaza cresterea acestuia, prin imbunatatirea vascularizarii foliculilor de par. Tratamentul nu are reactii adverse si prezinta rezultate de durata. Mai multe despre acest tratament pentru caderea parului poti citi in acest articol.

tratament pentru caderea parului fototerapiaFototerapia (PUVA) este un tratament pentru caderea parului care consta in iradierea cu raze ultraviolete. Razele ultraviolete sunt folosite cu success  in dermatologie in tratarea mai multor afectiuni (psoriazis, eczema, vitiligo etc). Fototerapia stimuleaza cresterea parului imbunatatind circulatia sangelui care are rolul de a hrani foliculii de par. Mai multe despre acest tratament pentru caderea parului poti citi in acest articol.

Crioterapie cu azot lichid este o tehnica folosita in afectiuni dermatologice, ce utilizeaza frigul ca factor de terapie (prin alternanta unui flux de inghet-dezghet). Este un tratament care stimuleaza celulele ce produc colagenul, determinand regenerarea parului.

Stimulare electromagnetica se realizeaza cu ajutorul unor aparate care emit un camp electromagnetic. Acestea accelereaza procesul natural de refacere a celulor responsabile de cresterea parului si intaresc tesuturile scalpului.

Terapia cu laser este folosita in cazul alopeciei androgenetice. Cu ajutorul unui dispozitiv care emite o unda laser de frecventa joasa, in unele cazuri, se obtine o reducere a caderii parului si o ingrosare a firului.

tratament pentru caderea parului mezoterapiaMezoterapia este o metoda dermato-cosmetica folosita pentru stimularea cresterii parului. Cu ajutorul unor micro-injectii, se distribuie anumite substante in piele (vitamine, minerale, aminoacizi, extracte vegetale natural, acid hialuronic, antioxitanti etc), asigurand nutrientii necesari foliculilor pilosi.

 

Terapii alternative cu efect imediat

Pentru alopeciile permanente, in care nu mai exista solutii de regenerare a parului, se pot folosi o serie de tratamente nechirurgicale cu efect imediat.

Sisteme pilare (peruci, mese, gene/sprancene false ) pot fi folosite ca alternative la un tratament pentru caderea parului sau atunci cand nu exista niciun raspuns favorabil la alte tratamente.

tratament pentru caderea parului micropigmentareMicropigmentare capilara este o solutie estetica permanenta pentru barbatii cu chelie si pentru femeile care sufera de caderea parului. Metoda de micropigmentare recreeaza aspectul natural de foliculi de par, prin introducerea in piele de pigmenti minerali. Este necesara o singura sedinta, nu are efecte secundare, iar rezultatul este imediat (nu se va vedea diferenta dintre tatuaj si parul natural). Mai multe informatii despre aceasta metoda poti citi in acest articol.

Machiaj permanent (tatuaj pentru sprancene) se poate efectua in saloanele de cosmetica. Consta in introducerea in piele a unor pigmenti speciali care refac aspectul sprancenelor.

 

Tratamente chirurgicale

Pentru situatiile de alopecie permanenta, in care foliculii de par au fost distrusi si nu mai produc alte fire de par, se poate opta pentru tratamentele chirurgicale.

tratament pentru caderea parului transplantTransplant de par – FUT (Follicular Unit Hair Transplant) si FUE (Follicular Unit Extraction). Sub anestezie locala, sunt prelevate mici bucati de scalp din zone cu par si grefate pe zonele cu alopecie (FUT) sau firele sunt prelevate fir cu fir (FUE).  Ca in orice alt tip de intreventie chirurgicala, exista si riscuri. Aparitia unei infectii sau sangerari poate duce la pierderea parului si cicatrici vizibile.

Reductia de scalp este o procedura chirurgicala foarte putin folosita in cazul barbatilor cu chelie. Consta in taierea efectiva din pielea fara par, de pe frunte sau din crestetul capului. Nu este recomandata din cauza riscurilor pe care le presupune: accelereaza caderea parului, subtiaza pielea scalpului, cicatrici vizibile si inestetice pe frunte,  infectii si hemoragii.

Dieta si suplimentele nutritive ca tratament pentru caderea parului

Cel mai bun tratament pentru caderea parului si prevenirea acesteia este o dieta echilibrata. Expertii sustin ca o dieta cu un amestec potrivit de proteine, fier si alti nutrienti iti imbunatatesc sanatatea parului. O dieta echilibrata ofera foliculilor pilosi nutrientii de care au nevoie pentru a produce fire de par sanatoase.

tratament pentru caderea parului dietaProteinele sunt vitale pentru ca ciclul de crestere al firului de par sa se desfasoare normal. Firul de par este alcatuit din proteine. 90% din firele de par se afla in faza de crestere (anagena), care dureaza 2-3 ani. La sfarsitul acestei perioade, firele de par intra intr-o faza de repaus, care dureaza aproximativ 3 luni, inainte de a cadea si de a fi inlocuite de fire noi. Daca alimentatia nu contine suficiente proteine, acest procent se va deregla, iar numarul firelor care intra in faza de repaus va fi mai mare.

Pe langa proteine, pentru a avea un par sanatos, avem nevoie de fier, vitamina D, vitamina E si alte minerale, precum selenium, cupru si magneziu. Toate acestea sunt implicate in productia proteinelor care alcatuiesc firele de par. Dietele vegetariene sau regimurile de slabit pot fi sarace in fier, ceea ce va duce la caderea parului. Pentru aceste cazuri se recomanda suplimente cu fier.

Orice deficient de vitamine va cauza caderea parului. Toate vitaminele sunt importante (B, C, E). Cel mai indicat este sa luam aceste vitamine dintr-o alimentatie sanatoasa, dar, acolo unde este nevoie, sunt indicate suplimentele, prescrise de un medic.

Suplimentarea cu zinc si biotina pe o perioada de cateva luni s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru regenerarea parului.

O multitudine de suplimente s-au dovedit a fi eficiente in tratarea caderii parului, disponibile sub forma de pastile, unguente, sampoane, lotiuni sau uleiuri. Dintre acestea enumeram: aminoacizi si vitamine (biotina, niacina), remedii chinezesti (ginseng), capsule cu aminexil, botoxul, sampon cu ketokonazol sau zinc pirition, extracte din plante (ceai verde, aloe vera, alge marine, hibiscus, cafeina, ginseng, piper negru, hibiscus, palmierul pitic, ulei de ricin, ulei de mei etc).

Cand nu e necesar un tratament pentru caderea parului?

Unele alopecii, ca effluvium telogen, se trateaza in functie de factorul declansator. Pentru forma usoara de cadere a parului, cea care poate aparea in cazul unei interventii chirurgicale, cea mai buna atitudine este sa astepti ca foliculii sa se recupereze pe masura ce organismul se reface.

In cazul unei forme persistente de effluvium telogen, daca factorul determinant poate fi izolat, cea mai buna metoda este indepartarea lui. De exemplu daca problema este stresul, atunci inlaturarea lui este cel mai bun tratament pe termen lung. Daca problema este dieta, o suplimentare a acesteia cu nutrientii necesari va rezolva caderea parului. De asemenea, un deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidie) poate fi rezolvat prin suplimentarea cu doza corecta, prescrisa de medicul endocrinolog.

Totusi, foarte des cauzele nu pot fi identificate si, in acest caz, medicul dermatolog poate prescrie un tratament cu minoxidil.

Regenerarea parului dupa chimioterapie (denumita medical effluvium anagen) este rapida si nu necesita tratament. Deoarece activitatea foliculilor a fost sistata la influenta citostaticelor, odata ce factorul dispare, se opreste si caderea parului. La terminarea unui tratament cu citostatice, se poate remarca o crestere a parului in aproximativ o luna. Parul se poate  reface complet dupa 6-12 luni. Uneori insa  exista probabilitatea sa apara schimbari in aspectul firului de par, care sunt permanente. Firul poate creste ondulat (daca a fost drept), drept (daca a fost ondulat) sau isi schimba culoarea.

De ce este important un tratament pentru caderea parului?

Atat pentru femei, cat si pentru barbati, caderea parului  poate avea un impact psihologic negativ. Pierderea parului este asociata cu stima de sine scazuta, cu instalarea depresiei, cu introversia și cu sentimentul devenirii neatractiv pentru ceilalti oameni. Trairile negative generate de caderea parului pot fi gestionate in primul rand atunci cand este inteleasa afectiunea de care sufera. Prin urmare, avem nevoie de o sursa buna de informare. Un sprijin adecvat, precum si siguranta ca exista solutii de tratare a bolii, redau speranta si increderea persoanelor care sufera de alopecie.