Tratamente nechirurgicale cu efect progresiv

Terapiile alternative – tratament pentru caderea parului

Care sunt cauzele caderii parului?

tratament pentru caderea paruluiPentru a gasi un tratament pentru caderea parului eficient, mai intai trebuie sa intelegem cauza care a declansat-o.  Exista 4 mari categorii de cauze: factorul ereditar, schimbarile hormonale, anumite afectiuni medicale si efecte secundare ale unor medicamente. Cele 4 categorii de cauze determina clasificarea alopeciilor, asa cum am aratat intr-un articol anterior, si astfel se poate alege un tratament adecvat fiecarei afectiuni. Pe langa aceste categorii de cauze, exista si anumiti factori de risc care pot accentua caderea parului, precum: nutritia neadecvata, stresul psihologic sau fizic, preparate cosmetice necorespunzatoare, folosirea unor metode cosmetice care agreseaza parul, fumatul, alcoolul, cafeaua, soarele, poluarea atmosferica, radiatiile electromagnetice si varsta. Cea mai comuna cauza a caderii parului este factorul ereditar combinat cu inaintarea in varsta. Toate aceste cauze si factori perturba procesul ciclic de crestere a firelor de par, declansandu-se astfel alopecia. Dar mai intai sa intelegem cum creste parul.

Cat par este normal sa pierdem pe zi si de ce?

In general, exista aproximativ 100.000 de fire de par la nivelul scalpului. In mod normal, pierdem 50-100 de fire pe zi. Acest lucru se intampla datorita ciclicitatii cresterii parului. Foliculii pilosi (radacinile) nu permit cresterea firelor de par in acelasi timp. Fiecare folicul pilos dezvolta un fir de par pe durata a cativa ani, apoi intra in pauza. In timpul pauzei, firul respectiv cade. Intrucat foliculii pilosi intra in pauze in moment diferite, in timp ce alte fire se afla in etapa de crestere, caderea parului, in limitele normalitatii (50-100 de fire pe zi), nu se observa. Un alt fir va creste ulterior in acelasi folicul pilos. Mai multe informatii despre procesul de crestere a parului poti citi aici.tratament pentru caderea parului cresterea parului

Atunci cand acest ciclu este interupt de unul sau mai multi factori pe care i-am enumerat la inceputul articolului, fazele de crestere a parului sunt dereglate, iar foliculii pilosi (radacinile) nu mai produc fire de par sau chiar isi intrerup activitatea, declansand alopecia.

De ce sunt terapiile alternative eficiente ca tratament pentru caderea parului?

Terapiile alternative  folosesc diverse metode care actioneaza asupra fazelor ciclului de crestere a firului de par, stimuland foliculii pilosi sa produca fire noi (in alopeciile in care foliculii nu au fost distrusi complet). Ele au capacitatea sa refaca ciclul natural al cresterii parului fara efecte secundare, comparativ cu medicina clasica.

Tratamentul medicamentos al alopeciei nu este mereu benefic si nu a dovedit rezultate pe termen lung. Poate ameliora temporar problema, insa nu exista un tratament medicamentos care sa vindece niciun tip de alopecie.

Din aceste motive, cercetarile in ceea ce priveste prevenirea si combaterea caderii parului s-au indreptat catre terapiile alternative si pot fi considerate o prima optiune de tratament pentru caderea parului.

Terapii alternative cu efect progresiv

Dintre terapiile alternative nechirurgicale, cu efect progresiv, care  si-au dovedit eficacitatea in tratament pentru caderea parului puvatratarea caderii parului, enumeram:

  • Tratament pentru caderea parului cu plasma imbogatita in pachete (PRP) este cea mai noua tehnologie nechirurgicala care utilizeaza propriului sange al pacientului. Se obtine plasma bogata in plachete, care se injecteaza ulterior in scalpul pacientului. Mai multe despre acest tratament pentru caderea parului poti citi in acest articol.
  • Fototerapia (PUVA) este un tratament pentru caderea parului ce consta in iradierea cu raze ultraviolete. Fototerapia stimuleaza cresterea parului activand circulatia sangvinica care are rolul de a hrani foliculii pilosi. Mai multe despre acest tratament pentru caderea parului poti citi in acest articol.
  • Mezoterapia este o metoda folosita pentru stimularea cresterii parului. Cu ajutorul unor micro-injectii, se distribuie anumite substante in piele (vitamine, aminoacizi, minerale, extracte vegetale naturale,tratament pentru caderea parului mezoterapie acid hialuronic, antioxitanti etc), asigurand astfel nutrientii necesari foliculilor pilosi.
  • Stimularea electromagnetica se realizeaza cu ajutorul unor aparate care emit un camp electromagnetic. Ele accelereaza procesul natural de refacere a celulor responsabile de cresterea parului si intaresc tesuturile scalpului.
  • Terapia cu laser este folosita in cazul alopeciei androgenetice. Cu ajutorul unui dispozitiv care emite o unda laser de joasa frecventa, se obtine o reducere a caderii parului si o ingrosare a firului.
  • Crioterapie cu azot lichid este o tehnica folosita in afectiuni dermatologice, care utilizeaza frigul ca factor de terapie, prin alternanta unui flux inghet-dezghet. Este un tratament care stimuleaza celulele ce produc colagenul, determinand regenerarea parului.