Transplantul de par prin reducerea scalpului

mai 17, 2018 | Tratamente căderea părului, Tratamente chirurgicale

Alopecia este afectiunea prin care femei si barbati se confrunta cu pierdere treptata a parului, o problema frustranta, de cele mai multe ori ereditara. Exista produse ca Hairgrow, Propecia sau Rogaine care pot ajuta aceste persoane, insa acestea sunt remedii temporare.

Din ce in ce mai multe persoane recurg astazi la metoda terapeutica chirurgicala a transplantului de par, pentru ca aceasta are efect permanent.

Cei mai buni candidati pentru chirurgia de inlocuire a parului sunt femeile cu par rar, barbatii cu alopecie de tip masculin si persoanele care si-au pierdut parul in urma unor traumatisme ale scalpului sau in urma arsurilor.
Sunt 2 conditii foarte importante pe care persoanele care recurg la aceasta procedura trebuie sa le indeplineasca: sa aibe „regiuni donatoare” si sa nu aibe cicatrici cheloide sau fibroase dure in urma traumatismelor sau arsurilor. Vom vedea mai departe, in descrierea procedurii, de ce sunt foarte importante aceste conditii.

Procedura:
Prima etapa este graftingul, care presupune prelevarea unor fragmente cu par de la nivelul regiunilor donatoare situate in regiunea occipitala. Aceste fragmente nu trebuie sa fie afecatate de calvitie. Procedura de recoltare este extrem de importanta si trebuie sa fie realizata cu multa indemanare si atentie pentru a nu se distruge firele de par sau foliculii pilosi.
A doua etapa este transplantarea de segmente foarte fine din aceste fragmente in zonele fara par si apoi sutura chirurgicala.

Aceste doua etape pot fi facute in paralel.
Trebuie mentionat ca o parte din foliculii de par transplantati nu vor supravietui astfel ca, pentru un rezultat satisfacator vor fi necesare mai multe sedinte , numarul acestora variind si in functie de suprafata pe care se opereaza.  La fiecare sedinta suprafetele transplantate sunt acoperite cu o pelicula protectoare si sunt suturate sau prinse prin copci.

Recuperare:
Copcile se indeparteaza dupa aproximativ 2 saptamani in timp ce ata folosita la suturi se resoabe.Procesul de vindecare pentru fiecare transplant dureaza de la 2 la 4 luni. Dupa realizarea implantului pacientii vor observa o falsa crestere a parului transplantat, urmata de o cadere partiala a parului, insa acesta va creste ulterior. Acesta este raspunsul organismului la implant si este perfect normal. Pentru cateva luni pacientii pot avea senzatia de scalp in tensiune insa acest lucru este de asemenea normal avand in vedere faptul ca una din procedurile acestei operatii este reducerea scalpului.

Efecte adverse:
Cele mai frecvente efecte adverse sunt: tumefiere, inrosirea tegumenteleor periorbitale, senzatia de amorteala si cruste la nivelul zonelor de prelevare si transplant, cefalee. Majoritatea efectelor secundare ale transplantului de par dispar in una pana la trei saptamani.

Cresterea permanenta a parului, adica rezultatul final al tratamentului chirurgical, va fi observata dupa o perioada de 2-3 luni de la realizarea interventiei. In tot acest timp este extrem de important ca pacientii sa evite traumatismele locale ce ar putea dice la evenimente neplacute, de la infectii la moartea foliculilor.