Transplantul de par prin metoda FUT

oct. 8, 2016 | Tratamente căderea părului, Tratamente chirurgicale

Transplantul de par prin metoda FUT (follicular unit transplation)

Transplantul de par este cea mai eficace metoda folosita in tratarea alopeciei. Alopecia este afectiunea prin care unele femei si barbati se confrunta cu pierderea treptata a parului, o problema frustranta, de cele mai multe ori ereditara. Exista produse farmaceutice sau cosmetice care pot ajuta in aceasta situatie insa acestea sunt remedii temporare. Din ce in ce mai multe persoane recurg astazi la metoda terapeutica chirurgicala de transplant de par pentru ca aceasta are efect permanent.

Exista doua metode chirurgicale pentru  transplantul de par: metoda FUT (follicular unit transplation) si metoda FUE (follicular unit extraction)

Ce conditii trebuie indeplinite pentru transplantul de par prin FUT?

Cei mai buni candidati pentru transplantul de par prin metoda FUT sunt femeile cu par rar, barbatii cu alopecie de tip masculin si persoanele care si-au pierdut parul in urma unor traumatisme ale scalpului sau in urma unor arsuri

Exista doua conditii foarte importante pe care persoanele care recurg la transplantul de par prin metoda FUT (transplant de unitati foliculare) trebuie sa le indeplineasca:

  1. sa aiba regiuni donatoare (portiuni ale scalpului cu par, de obicei din zona occipitala).

  2. sa nu aiba cicatrici cheloide sau fibroase dure in urma traumatismelor sau arsurilor in zona unde urmeaza sa se desfasoare interventia.

Vom vedea mai departe, in descrierea procedurii, de ce sunt foarte importante aceste conditii.

Transplantul de par FUT – etape:

Inainte de operatia de transplant de par este necesar ca pacientul sa efectueze urmatoarele analize: test dtransplantul de par metoda fut desene sange, test de sangerare, electrocardiograma, iar in cazul persoanelor cu boli cronice (diabet, boli de inima, hepatita etc) este necesar un consult suplimentar de specialitate. De asemenea este necesar ca parul din zonele donatoare sa fie tuns de preferat in incinta clinicii medicale unde se va desfasura operatia de transplant.

Transplantul de par prin metoda FUT poate fi realizat sub sedare intravenoasa sau anestezie locala si se desfasoara in urmatoarele 2 etape care pot fi efectuate in paralel:

  1. Prima etapa este graftingul, care presupune prelevarea unor fragmente foarte fine de scalp cu par care contin de la 1 la 4 foliculi de par din regiunilor donatoare situate in regiunea occipitala. Aceste fragmente nu trebuie sa fie afecatate de calvitie. Procedura de recoltare este extrem de importanta si trebuie sa fie realizata cu multa indemanare si atentie pentru a nu se distruge firele de par sau foliculii pilosi. Prin aceasta metoda unitatile foliculare sunt pastrate in forma lor genetica si astfel se evita distrugerea folicului de par individual.

  2. A doua etapa este transplantarea de segmente foarte fine din aceste fragmente in zonele fara par. Pentransplantul de par metoda fut tru obtinerea efectului natural firele de par mai fine vor fi transplantate in partea din fata, iar cele mai groase in spate. De cele mai multe ori nu este nevoie de cusaturi pentru atasarea grefelor pentru ca acestea sunt retinute prin actiunea de coagulare a sangelui, insa atunci cand se apeleaza totusi la cusaturi firele se resorb in timp.

Trebuie mentionat ca o parte din foliculii de par transplantati nu vor supravietui, astfel ca, pentru un rezultat satisfacator, vor fi necesare mai multe sedinte, numarul acestora variind si in functie de suprafata pe care se opereaza. Este indicata o pauza de 9 pana la 12 luni intre aceste sedinte.

La fiecare sedinta suprafetele transplantate sunt acoperite cu o pelicula protectoare.

Ingrijirea post-operatorie in transplantul de par FUT:

Zona operata nu trebuie sa fie expusa la soare. Dupa 2 zile de la operatia de transplant de par pacientul trebuie sa inceapa samponarea, o etapa foarte importanta pentru a preveni crustele care adera la firele de par implantate si pot creste riscul de a pierde foliculi.

Recuperare dupa transplanttransplantul de par metoda fut 2ul de par:

Procesul de vindecare pentru fiecare transplant dureaza intre 1 si 3 saptamani. Dupa realizarea transplantului pacientii vor observa o falsa crestere a parului transplantat, urmata de o cadere partiala a parului, insa acesta va creste ulterior. Acesta este raspunsul organismului la transplantul de par si este perfect normal. Pentru cateva luni pacientii pot avea senzatia de scalp in tensiune insa acest lucru este de asemenea normal avand in vedere faptul ca una din procedurile acestei operatii este reducerea scalpului. Odata transplantate, firele de par vor creste pe toata durata vietii pacientului.

Efecte adverse in transplantul de par FUT:

Cele mai frecvente efecte adverse dupa transplantul de par sunt: tumefierea, inrosirea tegumentelor periorbitale, senzatia de amorteala si cruste la nivelul zonelor de prelevare si transplant, cefalee. Majoritatea efectelor secundare ale transplantului de par dispar in 1-3 saptamani.

Complicatii la transplantul de par FUT:

In unele cazuri pot aparea infectii si cicatrici locale, rejectia grefei si pierderea parului transplantat, aspect nenatural, pierderea unor regiuni ale scalpului sau sangerari.transplantul de par metoda fut

Cresterea permanenta a parului, adica rezultatul final al transplantului, va fi observata dupa o perioada de 2-3 luni de la realizarea interventiei. In tot acest timp este extrem de important ca pacientii sa evite expunerea la intemperii (vant, umezeala, frig, soare puternic etc) si traumatisme locale ce ar putea duce la evenimente neplacute, de la infectii pana la moartea foliculilor.

Rezultatul final este spectaculos si aspectul este atat de natural incat nimeni nu isi da seama ca s-a recurs la aceasta procedura de transplant de par.