Transplantul de par prin metoda FUE

Transplantul de par prin metoda FUE (follicular unit extraction)

Transplantul de par este cea mai eficace metoda la care pot apela persoanele care sufera de afectiunea caderii parului. Din ce in ce mai multe persoane recurg astazi la metoda terapeutica chirurgicala a transplantului de par pentru ca aceasta are rezultat imediat si efect permanent.

Exista 2 metode chirurgicale pentru efectuarea operatiei de transplant de par: metoda FUT (follicular unit transplation) si metoda FUE (follicular unit extraction).

Transplantul de par prin metoda FUE este o metoda chirgicala avansata de refacere a parului.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru transplantul de par FUE?

Persoanele care recurg la transplantul de par prin metoda FUE (transplant de unitati foliculare) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  1. sa aiba regiuni donatoare (portiuni ale scalpului cu par, de obicei din zona occipitala).

  2. sa nu aiba cicatrici cheloide sau fibroase dure in urma traumatismelor sau arsurilor in zona unde urmeaza sa se desfasoare interventia.

Inainte de operatia de transplant de par este necesar ca pacientul sa efectueze urmatoarele analize: test de sange, test de sangerare, electrocardiograma iar in cazul persoanelor cu boli cronice (diabet, boli de inima, hepatita, etc) este necesar un consult suplimentar de specialitate.transplantul de par metoda fue desen

Transplantul de par prin metoda FUE (extractie de untitati foliculare) este o metoda prin care firele de par sunt prelevate separat, fir cu fir, odata cu fragmentul mic de piele si transplantate imediat in regiunile beneficiare ale pacientului.

Transplantul de par prin metoda FUE – etape

1.Parul este ras in clinica medicala, in functie de forma de pierdere, linia frontului si zona de plantatie.

2.Este efectuata anestezie locala.

3.Foliculii de par din partea din spate a scalpului sunt colectati unul cate unul cu ajutorul unui micromotor si conservati in solutii speciale.

4.Dupa colectarea foliculior este evaluat diametrul acestora si adancimea la care vor fi implantati. Se deschid canalele in care foliculii de par vor fi implantati. Pentru ca in final sa se obtina un efect natural, medicul care efectueaza aceasta operatie trebuie sa tina cont de directia de crestere a firelor de par, intensitatea si natura lor. Unghiurile in care sunt deschise canalele in care vor fi implantate firele de par trebuie sa fie in aceeasi directie cu firele de par existente.transplantul de par fue

5.Plantarea foliculilor colectati in canalele deschise.

Transplantul de par prin metoda FUE este o metoda mai putin invaziva nefiind practic o adevarata operatie chirurgicala.

Trebuie mentionat ca o parte din foliculii de par transplantati nu vor supravietui, astfel ca pentru un rezultat satisfacator vor fi necesare mai multe sedinte, numarul acestora variind si in functie de suprafata pe care se opereaza.

Transplantul de par prin metoda FUE are urmatoarele avantaje:

  • sangerare redusa in timpul interventiei
  • refacere rapida dupa operatie (aproximativ 2 saptamani)
  • nu exista senzatie de amorteala ca dupa metoda FUT, daca zona donatoare permite se pot face doua sesiuni de implant in doua zile succesive

Ingrijirea post-operatorie in transplantul de par FUE:

Zona operata nu trebuie sa fie expusa la soare. Dupa doua zile de la operatia de transplant de par pacientul trebuie sa inceapa samponarea, o etapa foarte importanta pentru a preveni crustele care adera la firele de par implantate si pot creste riscul de a pierde foliculii.

Recuperarea dupa transplantul de par FUE:

Procesul de vindecare pentru fiecare transplant dureaza intre 1 si 3 saptamani. Dupa realizarea transplantului pacientii vor observa caderea partiala a firelor de par implantate, inevitabil traumatizate de relocarea lor. Este asa numita „pierdere soc”. Dupa 2-3 luni insa, din foliculii transplantati vor incepe sa creasca fire de par noi. Odata transplantate firele de par vor creste normal si vor continua sa se ingroase in urmatorul an.

Efecte adverse in transplantul de par FUE:

Chiar daca transplantul de par prin metoda FUE este o interventie minim invaziva, pentru a preveni o posibila infectie este nevoie de antibiotice prescrise de medicul care a efectuat operatia.

Cresterea permanenta a parului, adica rezultatul final al tratamentului chirurgical, va fi observata dupa o perioada de 2-3 luni de la realizarea interventiei. In tot actransplantul de par fue recuperareest timp este extrem de important ca pacientii sa evite expunerea la intemperii (vant, umezeala, frig, soare puternic etc) si traumatisme locale ce ar putea duce la evenimente neplacute, de la infectii pana la moartea foliculilor.

Rezultatul final este spectaculos si aspectul este atat de natural incat nimeni nu isi va da seama ca s-a recurs la procedura de transplant de par.