Reductia scalpului

Cand este recomandata reductia scalpului?

Reductia scalpului este indicata in cazurile de alopecie cicatriciala. Este un tratament chirurgical prin care se indeparteaza portiuni ale scalpului afectate de diverse traume in urma carora au ramas cicatrici.

De asemenea reductia scalpului este indicata atunci cand partile donatoare ale pacientului care sufera de alopecie au deficiente de crestere a parului si in cazurile in care alopecia afecteaza crestetul capului.reductia scalpului

Reductia scalpului se mai poate face si in cazul in care anumite persoane au fruntea deranjant de inalta pentru ca parul incepe aproape de crestetul capului. In acest caz se efectueaza o incizie liniara la baza cresterii parului. Aceasta interventie poate fi asociata si cu ridicarea sprancenelor.

De asemenea, daca nu se doreste reductia scalpului, se poate apela la implant de par pentru a micsora fruntea.

In aceste cazuri, in scopul de a avea o operatie de transplant de par reusita, se pregateste „terenul” prin aceasta prima interventie.

Cum se realizeaza reductia scalpului?

Atunci cand este vorba de o interventie minora in care se indeparteaza suprafete mici, reductia scalpului se face sub anestezie locala. Aceasta interventie se realizeaza de cele mai multe ori concomitent cu operatia de transplant de par. Atunci cand suprafata afectata este mare, arsa sau cu cicatrici, se recurge la anestezie totala. In acest caz operatia de transplant de par se realizeaza intr-o alta sedinta, lasand timp scalpului sa se relaxeze. Pentru a pregati scalpul de operatia de transplant de par, medicul specialist poate opta si pentru folosirea unor injectii cu grasime in scalp.

Interventia se efectueaza numai in clinica medicala, de catre medici chirurgi, in conditii de sterilitate stricta. De asemenea pacientul trebuie sa faca analize complete pentru a se constata daca este apt pentru o asemenea interventie.

Reductia scalpului – etape

De regula reductia scalpului se efectueaza in 2 etape:

Etapa 1 – pregatirea scalpului

Cu 4-6 saptamani inainte de data fixata pentru operatie medicul reorienteaza cateva din arterele capului pentru a asigura o circulatie optima a sangelui dupa reductia scalpului.

Etapa 2 – interventia chirurgicala

Medicul chirurg efectueaza o incizie un forma de Y in zona din mijloc spre spate a capului. Se indeparteaza pielea afectata. Pielea sanatoasa se intinde din toate cele 3 parti ale inciziei pana cand scalpul se acopera complet. Se sutureaza. reductia scalpului

Operatia de reductie a scalpului dureaza 3-4 ore.

Este o interventie dureroasa, de aceea se face sub anestezie locala sau generala, in functie de suprafata ce trebuie indepartata. De asemenea este foarte migaloasa. Necesita multa abilitate si precizie. Pielea trebuie sa fie bine intinsa pentru a se evita umflarea scalpului dupa operatie si cusuta estetic

Recuperare dupa reductia scalpului:reductia scalpului

Perioada de recuperare este de 1-2 saptamani. Se pot lua calmante prescrise de medicul care a efectuat interventia si de asemenea trebuie respectate instructiunile si sfaturile acestuia. Se poate spala cu sampon special dupa o saptamana. Scalpul pote fi tensionat cateva luni dupa operatie, pielea are nevoie de timp pentru a se relaxa si a se acomoda cu noua forma.

Atunci cand se considera ca pacientul este pregatit, se poate incepe operatia de transplant de par.

Dezavantaje si efecte adverse in reductia scalpului:

Dupa reductia scalpului pot aparea diverse probleme cum ar fi:

  • infectii post operatorii

  • necroze

  • hemoragii si hematoame

  • aspect inestetic in cazul unei operatii nereusite

  • parul creste in alte directii decat cele ale parului existentreductia scalpului la barbati

  • sensibilitate in zona operata

  • posibilitatea ca in urma unei operatii nereusite sa ramana o cicatrice umflata, asa numita „dog ear „(ureche de caine)

Exista pareri pro si contra in ceea ce priveste reductia scalpului. Este recomandabil sa se apeleze la aceasta procedura in cazurile in care nu se pot face operatii mai putin invazive.

Persoanele care se hotarasc sa faca aceasta interventie trebuie sa fie foarte hotarate, sanatoase fizic si psihic, sa aiba par de jur imprejurul zonei afectate si sa fie foarte bine informate in ceea ce priveste aceasta procedura.

Reductia scalpului are rezultate pozitive atunci cand interventia este efectuata corect si se respecta toate conditiile cerute.