Produse cu zinc

feb. 19, 2015 | Tratamente căderea părului, Tratamente naturiste

Zincul – ce rol are pentru par?

Ai probleme cu subtierea sau caderea parului? Daca da, una din posibilele cauze poate fi  cantitatea prea mica sau prea mare de zinc din dieta ta.

zinc tratament caderea paruluiO alimentatie echilibrata este esentiala pentru un stil de viata sanatos. Suntem ceea ce mancam. Nutrientii pe care ii alegem sa ii consumam zi de zi ne ajuta la dezvoltarea celulelor si vindecarea organismului.

Desi exista multe suplimente pe piata, acestea nu pot substitui in totalitate o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si minerale atat de importante pentru corp.

Zincul este unul dintre aceste minerale. Cercetarile au aratat ca organismul necesita un echilibru fin de zinc. Atunci cand cantitatea din acest mineral este mai mica sau mai mare decat necesarul zilnic, poate declansa caderea parului, pe langa alte dezechilibre pe care le produce in corp.

Ce este zincul?

Zincul face parte din categoria oligoelementelor, alaturi de minerale precum magneziul, calciul, fierul sau fosforul.  In numar de 12, aceste minerale sunt prezente in organism in cantitati foarte mici.

zincRolul zincului sau in corp este foarte important. El participa la peste 200 de procese biologice, dintre care amintim:

  • reproducearea celulara
  • mentinerea nivelurilor normale de hormoni
  • asigura absorbtia corespunzatoare a altor vitamine si minerale importante in corp
  • este implicat in sinteza proteinelor, necesare in cresterea si repararea celulelor din organism, inclusiv cele din par

Multe din procesele vitale care au loc in mod automat in organism nu ar functiona corect fara o cantitate adecvata de zinc.

La barbati el se gaseste in prostata, intr-un procent de 80%, iar restul se afla in nervul optic si in par. La femei este prezent in par si in piele.

Simptome ale deficitului de zinc

Zincul este un mineral pe care organismul nostru nu il produce, prin urmare trebuie sa il luam din alimentele pe care le consumam. In cazul in care o persoana nu consuma alimente bogate in acest mineral sau daca exista probleme de malabsorbtie, se poate produce un deficit de zinc.

zinc caderea paruluiPrincipalele simptome ale deficitului de zinc sunt:

  • caderea parului este cel mai comun simptom. Lipsa de zinc slabeste celulele organismului, ceea ce duce la subtierea si ulterior la caderea parului.
  • sistemul imunitar slabit – deficienta de zinc scade raspunsul imun, slabind rezistenta la infectii si boli.
  • slabire musculara – zincul este implicat in repararea celulelor muschilor. Un deficit poate determina pierderea masei musculare. Aceasta ar putea suprima apetitul, ceea ce poate duce la anorexie.

Lasat netratat, deficitul de zinc poate genera complicatii precum leziuni ale pielii, psoriazis, acnee si infertilitate, de aceea este important sa se mentina un nivel adecvat.

Cat zinc este recomandat?

Este foarte important sa te asiguri ca obtii cantitatea potrivita de zinc. Dozele zilnice recomandate de forurile medicale sunt:

  • 5.5 – 9.5 mg pe zi pentru barbati
  • 4.0 – 7.0 mg pe zi pentru femei

De asemenea, o carenta de vitamina A sau D poate genera in organism un deficit de zinc. Asigura-te ca dieta ta contine suficiente cantitati din aceste vitamine.

Prin urmare, asa cum prea putin zinc duce la caderea parului, la fel va face si prea mult. Intrucat zincul poate influenta atat de mult cresterea parului, ne duce la concluzia este ca el este un mineral foarte important in activitatea foliculilor pilosi si a procesului de crestere a parului. S-a demonstrat ca dozele mari de zinc inhiba faza anagena si faza catagena a cresterii firelor de par. Pentru a intelege care este procesul ciclic de crestere a firelor de par citeste acest articol.

De ce este echilibrul de zinc atat de important pentru par?

Firul de par este compus, in mare, din doua proteine: colagenul si keratina. O deficienta de zinc duce la modificari ale acestor proteine, ceea ce va slabi integritatea structurala a firelor. Modificarile structurii firului de par vor duce in timp la subtierea acestuia si ulterior la caderea lui.

O deficienta de zinc reduce productia de sebum, un ulei natural secretat de scalp, care mentine rezistenta foliculilor pilosi. Un surplus din acest mineral va creste secretia de sebum care se combina cu celulele moarte ale pielii, formand un strat pe scalp care va sufoca foliculii pilosi. Sufocandu-i, acestia nu mai primesc nutrienti si aminoacizi, ceea ce va cauza caderea parului.

Prea mult zinc va creste nivelul de testosteron, lucru nefavorabil pentru sanatatea parului. Testosteronul interactioneaza cu enzima 5 alfa reductaza care produce apoi dihidrotestosteron (DHT). Formarea hormonului DHT reduce dimensiunea foliculilor la persoanele cu predispozitie genetica catre alopecie androgenetica si in timp foliculii micsorati produc fire tot mai subtiri si mai scurte. Mai multe informatii despre alopecia androgenetica poti citi in acest articol. Atunci cand nivelurile acestui mineral sunt optime, producerea de DHT este limitata. O cantitate corecta ajuta la mentinerea echilibrului hormonal, care este vital in prevenirea si tratarea caderii parului.

Nivelurile ridicate de zinc pot reduce absorbtia altor vitamine si minerale importante, cum ar fi magneziul, seleniul si fierul, care sunt necesare unui organism functional, implicit unui par sanatos.

De asemenea, zincul joaca un rol important in producerea ADN-ului si ARN-ului care sa permita divizarea celulelor foliculare. Aceasta imbunatateste integritatea structurala a parului, in special in faza anagena, adica faza activa de crestere a firului de par.

Zincul se gaseste in multe alimente, dintre care enumeram pe cele mai bogate in acest mineral:zinc alimente

  • germeni de grau
  • seminte de dovleac
  • produse din soia
  • carne rosie
  • creveti
  • galbenusu de ou
  • cereale integrale
  • linte
  • quinoa
  • spanac
  • cacao
  • ciperci

Asigura-te ca dieta ta este cat mai variata si ca iti iei necesarul de vitamine si minerale din ceea ce mananci.

Produse pentru par care contin zinc

Sampoane. Cele mai multe sampoane antimatreata contin zinc piriton, un ingredient eficient pentru caderea parului. Unele sunt disponibile doar pe baza de reteta, de aceea este indicat sa te adresezi unui medic dermatolog care te va indruma catre cel mai potrivit tratament pentru afectiunea ta.

Suplimente cu zinc. Exista o diversitate de suplimente cu zinc pe piata, care se administreaza oral, insa verifica intotdeauna ce cantitate contin. Nu este indicat sa depasesti doza zilnica recomandata, pe care am mentionat-o in acest articol. Daca suspectezi insa un deficit de zinc, iti recomandam in primul rand sa te adresi unui medic .