Produse chimice pentru par

Folosirea de produse chimice cauzeaza deteriorarea si caderea parului

produse chimice pentru par caderea paruluiDeteriorarea si caderea parului apar frecvent din cauza utilizarii de produse chimice pentru par, precum vopseaua de par, decolorantul, solutie pentru permanent, unele sampoane sau diverse tratamente pe baza de substante chimice daunatoare.

Expunerea parului la aceste substante afecteaza atat  radacina parului (foliculii pilosi), cat si tulpina sa.

Cum afecteaza produsele chimice pentru par foliculii pilosi?

Folosirea produselor chimice poate deteriora sau distruge permanent activitatea foliculilor de par, intrerupand procesul de crestere normala a parului.

Pentru a explica in ce fel sunt afectati foliculii de par, este necesar sa intelegem modul in care creste parul. Pentru a dezvolta si a creste firele de par, foliculii pilosi parcurg un proces ciclic, compus din 3 faze de activitate:

 • faza anagena, care dureaza intre 2 si 6 ani, este perioada de crestere activa a parului
 • faza catagena, care dureaza 2-3 saptamani, este perioada de tranzitie, in care foliculul se degradeaza si se miscoreaza
 • faza telogena, care dureaza 2-3 luni, este etapa de repaus, in care firul de par ramane atasat foliculului, dar nu mai creste

Foliculii de pe scalp se afla in faze diferite de crestere. Aceiasi foliculi, odata ce ies din faza telogena, intra in faza anagena si incep un nou ciclu, dand nastere altor fire de par. Acest proces este continuu daca nu intervine un factor care sa ii perturbe.

Folosirea de produse chimice pentru par poate afecta sau intrerupe acest ciclu firesc de dezvoltarea si crestere a parului. Foliculii pilosi pot fi afectati temporar, si in acest caz se poate instala o alopecie temporara (effluvium telogen), sau pot fi distrusi permanent, cum este cazul alopeciilor cicatriciale.

Cum afecteaza produsele chimice pentru par tulpina firului?

Ca sa intelegem de ce folosirea de produse chimice pentru par afecteaza tulpina firului de par, trebuie sa ca mai intai sa explicam care este structura firului de par.

Firul de par este format din 3 straturi: cuticula, cortexul si medula. Cuticula este stratul exterior care inconjoara cortexul interior si medula. Cortexul inconjoara medula, iar medula se gaseste chiar in interiorul firului de par, fiind responsabila de grosimea firului de par. Cortexul firului de par este cel care da firului putere, prin legatura ce se stabileste intre moleculele de keratina.

Keratina este o proteina fibroasa, foarte rezistenta, din care este alcatuit firului de par. Este formata din straturi paralele, prinse intre ele prin legaturi de hidrogen, pentru a asigura structura si rezistenta firului de par. Ea este cea care confera parului structura rezistenta si flexibila.

Atunci cand folosim produse chimice pentru par structurile de keratina din firul de par se deterioreaza, si astfel parul devine uscat, deshidratat, aspru, se incurca usor, isi pierde luciul si pare devitalizat.

Ce produse chimice pentru par sunt disponibile?

Cele mai folosite produse chimice pentru par sunt: vopseaua de par, decolorantul pentru par, solutia pentru permanenta, sampoane, solutii pentru coafare (fixativ, gel pentru par etc) sau diverse tratamente pe baza de substante chimice.

Unele sampoane pot contine substante chimice daunatoare parului, de aceea iti recomandam sa citesti bine eticheta produsului inainte de a-l cumpara. Exista aproximativ 15 substante chimice folosite pentru fabricarea sampoanelor, dintre care cele mai daunatoare sunt terasodiul, propilenglicolul si laurilsulfatul de sodium. Incearca sa limitezi utilizarea acestor produse chimice pentru par si sa le inlocuiesti cu remedii naturale, delicate, care sa iti protejeze sanatatea parului. Pe portalul nostru gasesti o multitudine de retete naturiste pentru ingrijirea si tratarea parului.

Peroxidul de hidrogen este folosit ca decolorant pentru par, dar este intalnit si in compozitia vopselei de par. Se mai gaseste si sub denumirea de „apa oxigenata”. Folosirea acestuia pe piele si pe par poate afecta sistemul nervos, sistemul respirator si poate cauza chiar cancer.

Cel mai nociv produs chimic pentru par este vopseaua de par.

Vopseaua de par – ce substante chimice contine si ce efecte are asupra parului si a sanatatii organismului?

produse chimice pentru par vopsea de parInstitutul de Sanatate Publiaă din Norvegia, in „Registrul national al efectelor adverse provocate de cosmetice” („National Register of Adverse Effects from Cosmetic Products”)  a catalogat vopseaua pentru par drept cel mai nociv produs cosmetic folosit, aceasta continand pana la 5000 de substante toxice.

Vopsirea repetata a parului poate avea efecte grave asupra sanatatii, precum:

 • reactii imediate, precum alergiile (eczema, inrosirea scalpului, mancarimi, inrosirea fetei si a gatului), inflamari ale ochilor si ale fruntii
 • efecte pe termen lung, precum dereglari hormonale, afectarea sistemului respirator, a celui renal si chiar cancer

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC) a publicat in februarie 2016 rezultatele unui studiu intitulat „SOS – produsele cosmetice si de ingrijire personala”, efectuat pe 48 de tipuri de vopsea pentru par, fabricate in diverse tari, care se comercializeaza in Romania. Obiectivele cercetarii au fost identificarea substantelor chimice din compozitia lor si prezentarea efectelor adverse pe care acestea le au asupra sanatatii oamenilor.

produse chimice pentru par alergieSubstantele toxice gasite in majoritatea produselor au fost: dioxane, amoniac, para-fenilediamina, benzediamine, parfumuri sintetice, peroxid de hidrogen, sodium laureth sulfat, parabeni, polietilen glicol, disodium EDTA, 4-amino-2-hydroxytoluene, methylchloroisothiazolinone , Cocamidopropyl betaine, methylisothiazolinone , PEG (Polyethylene Glycol), paraffinum liquidum, diethnolamina, alcool izopropilic, hidroxitoluen butilat etc.

Cea mai periculoasa substanta regasita in 69% dintre produse este para-fenilendiamina (denumita si p-phenylenediamiproduse chimice pentru par reactii adeversene sau 1,4 benzendiamine). Aceasta afecteaza atat foliculii pilosi cat si tulpina firului de par, deregland procesul de crestere normal al firelor de par si distrugand structura acestora. Pe langa efectele nocive
pe care le are asupra parului, aceasta substanta are efecte la nivelul organismului, precum, reactii alergice severe (piele inrosita, mancarimi, iritatii, senzatie de arsura), dificultati in a respira, risc de cancer de san, cancer uterin si cancer al vezicii urinare.

Alte substante regasite in produse chimice pentru par sunt si efectele lor sunt:

 • amoniacul irita pielea, ochii si poate dauna si sistemului respirator
 • dioxane poate cauza dereglari hormonale si afecteaza grav pielea
 • Sodium Laureth Sulfate (SLES) cauzeaza caderea parului, irita pielea, ochii si sistemul produse chimice pentru par efecterespirator
 • persulfatii irita pielea, plamanii si pot cauza astm
 • parabenii pot cauza dezechilibre hormonale, respectiv o crestere a estrogenului, care poate cauza cancer de san
 • toluenul irita pielea, aparatul respirator, poate da ameteli si dureri de cap
 • Propylen Glycol irita pielea si ochii
 • paraffinum liquidum poate duce la probleme de respiratie, iritatia pielii, boli renale, pulmonare, afectiuni neurologice si chiar cancer
 • disodium EDTA este extrem de nociv pentru piele, intrucat are capacitatea sa patrunda adanc in structura ei, cauzand dermatita de contact si chiar dereglari hormonale.
 • resorcinolul irita pielea, ochii.

(Studiul poate fi citit in intregime aici.)

Pentru a preveni caderea parului si a pastra structura acestuia nealterata, iti recomandam sa eviti expunerea la produse chimice pentru par. Acestea pot fi inlocuite cu succes de produse naturiste, care nu doar ca iti protejeaza parul, dar il pot imbunatati considerabil.

Portalul nostru iti pune la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie pentru a sti ce sa folosesti in ingrijirea parului tau astfel incat sa nu il expui la riscuri de deteriorare sau alopecie.