Părul

sept. 16, 2014 | Despre păr

parulLa nivelul scalpului exista aproximativ 100.000 – 150.000 de fire de par, ocupand aproximativ 700 cmp din suprafata acestuia.  Pierdem zilnic 50-100 de fire de par, insa alte fire cresc in locul celor pierdute, datorita procesului ciclic de crestere a parului. Cresterea parului depinde de activitatea hormonala – parul e stimulat de catre estrogeni sa creasca, iar hormonii androgeni il predispun catre cadere. Fiecare fir de par isi primeste nutrientii prin intermediul sangelui care iriga pielea scalpului. Sanatatea parului depinde de nutrientii pe care ii primeste.

Ce este parul?

Parul este o anexa a pielii si are functia de a proteja corpul si scalpul de razele solare, de pierderea de caldura si de traumatisme. Este compus din keratina, o proteina fibroasa foarte rezistenta, care se gaseste in piele si unghii. Keratina contine in componenta sa 2 aminoacizi: cisteina si metionina. Cisteina este cea care face parul solid.

Care este structura firului de par?Parul structura firului de par

Firul de par este compus din 3 straturi circulare de celule ce contin keratina:

  • canalul medular sau maduva se afla in centrul tulpinii firului de par si este format din celule mari, care contin keratina moale.
  • corticala sau cortexul este partea centrala a firului de par, construita din fibre lungi, rasucite, care au aspectul unei sfori. Este un strat mai consistent, format din keratina dura, care inconjoara canalul medular. El asigura rezistenta si elasticitate. In cortex se produce melanina, cea care da culoare parului. Exista 2 tipuri de pigmenti: melanina (cea care da parului culoare castanie sau bruneta) si pheomelanina (cea care da parului culoare rosiatica sau blonda).
  • cuticula este stratul protector impermebil situat la exterior. Acest invelis este format din solzi suprapusi, solzii fiind cei care dau flexibilitatea firului de par. Contine cea mai mare cantitate de keratina care intareste si protejeaza firul de par. Atunci cand avem „varfuri despicate” inseamna ca acest strat, cuticula, s-a distrus din cauza agresarii firului de par sau a imbatranirii lui.

Firul de par este alcatuit din tulpina (partea pe care o vedem) si radacina.

Cum se formeaza si cum creste firul de par?

Radacina reprezinta componenta vie a firului de par. Ea este situata sub piele, intr-un saculet numit folicul pilos. In partea inferioara a folicului pilos se afla bulbul, care are la baza papila. Aceasta prezinta vase mici, prin care sunt adusi nutrientii din sange cu scopul de a produce si de a hrani firele de par. Acesta este punctul in care incepe cresterea firului de par. Bulbul contine o masa de celule epiteliale, denumite matricea firului de par, care trec printr-un proces de diviziune celulara in urma caruia rezulta firul de par. Foliculul este o neincetata  fabrica de producere a firelor de par, care rareori se opreste in cursul vietii. Pe durata vietii unui om, un folicul produce aproximativ 20 de fire de par. El isi poate inceta activitatea atunci cand este afectat de arsuri sau cicatrici grave.

parul cresterea parului

La baza folicului pilos se afla muschiul erector, cel care ne face sa ni se ridice parul (se zbarleste) la frig.

Glanda sebacee este situata in partea superioara a folicului pilos. Stralucirea parului este data de sebumul produs de glandele sebacee care hidrateaza cuticula.

Fiecare folicul dezvolta un fir de par pe durata a cativa ani, apoi intra in pauza. In timpul pauzei, firul respectiv cade. Intrucat foliculii intra in pauze in moment diferite, in timp ce alte fire se afla in etapa de crestere, caderea parului, in limitele normalitatii (50-100 de fire pe zi), nu se observa. Un alt fir va creste ulterior in acelasi folicul. Citeste in continuare care sunt cele 3 faze de crestere a firului de par.

Cresterea parului se desfasoara cu o viteza de 0,1—0,4 mm pe zi. Aceasta crestere depinde de cativa factori, precum: vascularizarea foliculilor, glandele corticosuprarenale, sistemul nervos vegetativ si central, hipofiza si starea de functionalitate a glandelor sebacee.

Intelege mai bine de ce iti cade parul

In principiu, este mai bine să nu intri in panica privind rata de crestere a parului mai ales in cazul barbatilor. Adopta in schimb o abordare rationala a pierderii parului si abordeaza caderea parului ca pe o alegere prin luarea de măsuri pentru a limita pierderea/caderii parului astfel incat sa pastrezi cat mai mult posibil din parul existent.

Cu cat intelegi mai bine procesul de crestere al parului, cu atat iti va fi mai usor sa faci diferenta dintre caderea exogena a parului si pierderea parului.

Acest lucru te poate ajuta sa iei masuri mai din timp, daca observi ca parul incepe sa se rareasca. Asta te poate scuti de o mulțime de stres, daca observi ca incepe sa-ti cada parul, dar iti dai seama ca este doar comportamentul natural al foliculilor de par, care intra în faza finala a ciclului de crestere.