Palmierul pitic (Serenoa Repens) trateaza parul

apr. 4, 2014 | Tratamente căderea părului, Tratamente naturiste

Caderea parului iti poate da o stare de disconfort emotional (tristete, anxietate, depresie, izolare, evitarea relatiilor personale). Daca suferi de alopecie, este important sa sa stii ca ai o multitudine de optiuni de tratament pentru caderea parului, dintre care si palmierul pitic.

Ce este palmierul pitic (Serenoa Repens)?

tratament pentru caderea parului palmierul piticPalmierul pitic (Serenoa Repens) este o planta care creste intr-un climat cald, precum coasta de sud-est sau in nordul Statelor Unite.  Palmierul este de talie mica, are frunzele zimtate, flori albe si face boabe galbene care devin maro sau negre dupa ce se coc. Aceste boabe sunt uscate si folosite pentru proprietatile lor medicinale.

Palmierul pitic este folosit de multi ani in afectiunile urinare, in sindromul ovarelor polichistice si in hipertrofia benigna de prostata (adenomul de prostata). Are proprietati antiseptice, antiinflamatoare si tonice. Este bogat in acizi grasi, flavonoide si fitosteroli. Este un bun stimulent al  sistemului imunitar.

De ce palmierul pitic este o optiune de tratament pentru caderea parului?

Palmierul pitic a inceput sa fie recomandat ca tratament pentru caderea parului atunci cand s-a descoperit ca acesta poate bloca in organism combinarea testosteronului cu enzima 5 alfa reductaza. Testosteronul este vazut ca un hormon masculin, insa si femeile il au in corp. Atunci cand testosteronul si enzima 5 alfa reducataza se combina, rezulta hormonul DHT, dihidrotestosteron. DHT este cunoscut ca fiind responsabil pentru aparitia alopeciei androgenetice atat la barbati, cat si la femei. DHT se leaga de receptorii foliculilor pilosi ai scalpului, facandu-i sa se miscoreze. Mai multe despre alopecia androgenetica poti afla din acest articol. Prin blocarea formarii hormonului DHT, palmierul pitic are un efect similar cu substanta medicamentoasa denumita finasteride, prescrisa in cazurile de alopecie androgenetica. Finasteride este un medicament prescris doar barbatilor. La femei nu se administreaza niciodata pentru ca poate provoca dezechilibre hormonale si malformatii congenitale la nou nascuti. Pentru ca are proprietati similare finasteride-ului, dar nu si efectele secundare ale acestuia, palmierul pitic poate fi considerat o alternativa sigura de tratament pentru caderea parului.

Exista dovezi medicale care sustin folosirea palmierului pitic ca tratament pentru caderea parului?

tratament pentru caderea parului barbati palmierul piticAu fost efectuate diverse studii pentru a testa efectele palmierului pitic asupra alopeciei androgenetice la barbati si la femei.  Dovezile stiintifice sunt neclare si sunt necesare studii suplimentare pentru a putea fi recomandat de catre medici. Inca nu este aprobat ca medicament pentru caderea parului, dar poate fi o optiune buna de tratament alternativ, intrucat rezultatele studiilor au aratat ca palmierul pitic este eficient in tratarea caderii parului, declansand regenerarea acestuia.

Cum stii daca palmierul pitic este o optiune potrivita de tratament pentru caderea parului pentru tine?

Cel mai important lucru atunci cand cauti un tratament pentru caderea parului este aflarea cauzei.  Nu exista o singura solutie pentru toate afectiunile caderii parului, de aceea este necesar sa descoperi ce determina caderea parului la tine. Portalul nostru iti pune la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie pentru a depista si a intelege afectiunea de care suferi. Daca ai alopecie androgenetica, determinata de factori ereditari si hormonali, palmierul pitic poate fi o varianta de tratament pentru caderea parului. Iti recomandam sa discuti acest aspect cu medicul tau si sa iei in considerare si efectele secundare ale acestei plante.

Care sunt posibilele efecte secundare ale palmierului pitic?

  • poate crea o senzatie de disconfort in stomac, de aceea e recomandat sa il iei dupa masa
  • se recomanda a fi luat cu precautie daca ai afectiuni ale inimii, ale ficatului sau ale stomacului
  • nu este recomandat daca urmeaza sa ai o interventie chirurgicala sau stomatologica
  • se recomanda evitarea administrarii daca ai o afectiune de coagulare a sangelui sau daca urmezi un tratament care creste riscul sangerarii (anticoagulante)
  • poate declansa dezechilibre hormonale
  • taninul din palmierul pitic poate impiedica absorbtia fierului in organism, iar deficitul de fier va duce la caderea parului
  • poate provoca depresie, insomnie, dureri de cap, dureri musculare