Micropigmentare capilara / micropigmentarea scalpului

Micropigmentare scalp – ce este si cand se recomanda?

Lipsa sau caderea parului sunt doua probleme majore care afecteaza emotional persoanele care sufera din aceste cauze, barbati sau femei deopotriva. Intervine pierderea increderii in sine, tendinta de izolare sau depresia. Pentru cei care dintr-un motiv sau altul nu pot apela la metoda chirurgicala a transplantului de par, dar in acelasi timp isi doresc o rezolvare rapida a acestor probleme, exista o solutie:

Micropigmentarea scalpului este o metoda rapida si are efecte permanente.

micropigmentare scalpAstfel, femeile sau barbatii care sufera de calvitie (caderea prematura a parului) sau care vor sa acopere cicatrici sau semne din nastere pot recurge la aceasta metoda pentru a camufla aceste defecte.

Micropigmentarea scapului inseamna tatuarea pe scalp a imaginii unor fire de par in culoarea corespunzatoare parului original si chiar daca nu rezulta fire de par adevarate, imaginea finala va parea naturala din orice unghi ar fi privita. Datorita acestui procedeu, aspectul optic estetic este mult imbunatatit si acest lucru contribuie la cresterea increderii de sine a pacientului.

Micropigmentarea scalpului se poate aplica de sine statator, in principal pentru aspectul de indesire pe suprafete cu par rarit dar se poate aplica si ca procedeu complementar in operatia de implant de par.

Ca procedeu de sine statator pigmentarea scalpului este eficienta si cu rezultate estetice bune in cazurile in care chelia apare pe suprafete mici sub forma unor petice dar si atunci cand pe crestetul capului, in zone difuze, apare o rarire accentuata a parului.

Ca procedeu complementar micropigmentarea se recomanda in cazul in care suprafata afectata de calvitie este foarte mare si zonele donatoare nu pot asigura un nummicropigmentare scalp la femeiar suficient de foliculi de par sau atunci cand se doreste o densitate mai mare de par decat se poate realiza prin implant.

Pentru ca vorbim de o pigmentare medicinala nu este indicat ca acest procedeu sa fie efectuat in saloanele de tatuaj. In multe cazuri suprafetele care se vor a fi acoperite sunt suprafete cu cicatrici si cu suprafete deosebite fata de pielea sanatoasa, de aceea este obligatoriu suportul personalului calificat intr-o clinica de specialitate.

Etapele procedurii de micropigmentare a scalpului

1.Consultatia

Inaintea inceperii procedurii de micropigmentare pacientul va fi informat de catre specialist de tot ce are de facut inainte si dupa tratament, despre riscurile acestei proceduri si despre eventualele complicatii post procedura. De asemenea, specialistul va constata daca suprafata care va fi supusa micropigmentarii permite aplicarea acestui procedeu si in ce conditii.

2.Stabilirea datei aplicarii procedurii de micropigmentare

La stabilirea datei aplicarii procedeului de micropigmentare pacientul trebuie sa aibe in vedere ca va avea nevoie de minim o saptamana de repaos pentru cazul in care vor aparea efecte secundare, de altfel normale dupa aceasta interventie. Aceste efecte dispar in cateva zile daca pacientul respecta indicatiile primite de la specialist. Data interventiei se poate stabili chiar de la prima consultatie sau ulterior, in functie de disponibilitatea pacientului.

micropigmentare capilara3.Procedura de micropigmentare

In ziua stabilita, de regula in cursul diminetii, va avea loc o noua consultatie de catre specialisul care va efectua procedura dupa care pacientul va semna o declaratie de acord.

  • inaintea inceperii procedurii pacientul isi va scoate toate bijuteriile
  • se va efectua un test care sa stabileasca faptul ca pacientul nu este alergic la pigmentul ales
  • se deseneaza pe scalp suprafata care va fi supusa procedurii de pigmentare
  • tratamentul nu presupune interventie chirurgicala, practic, cu ajutorul unui dispozitiv cu ace se tatueaza tesutul superficial al scalpului astfel incat se recreaza aspectul de foliculi naturali de par. Pentru a se adapta perfect nuantei parului in scalp se introduc granule de pigmenti minerali combinati.
  • in functie de marimea suprafetei ce urmeaza a fi pigmentata procedura dureaza 1-3 ore si este necesara o singura sedinta

Procedeul de micropigmentare nu este lipsit de durere insa este suportabil, fiecare pacient reactionand diferit, in functie de cum suporta durerea.

Dupa interventie pacientul va primi recomandari verbale si in scris si va reveni la control la 1 saptamana si apoi la 1 luna de la interventie.

Informatii foarte importante pe care pacientul trebuie sa si le insuseasca:

  • procedura de micropigmentare trebuie sa se desfasoare intr-un mediu igienic si steril de catre personal specializat
  • obligativitatea folosirii de instrumentar steril
  • este interzis acest procedeu persoanelor care sufera de boli infectioase, boli de piele, infectii, probleme de coagulare a sangelui, stare febrila, stare postoperatorie, reactie elergica la pigmentii utilizati (de aceea se efectueaza intotdeauna efectuarea testului de alergie), sarcina si lehuzie.
  • Este obligatorie consultatia si recomandarea medicului specialist in cazul urmatoarelor afectiuni: boli cronice ale inimii, tensiune arteriala ridicata sau diabet.

Daca pacientul este bine informat si respecta toate indicatiile si sfaturile specialistului, procedura de micropigmentare a scalpului NU are efecte secundare.

Rezultatele procedeului de micropigmentare se mentin intre 2 si 5 ani, in functie de locul si marimea suprafetei tratate si de caracteristicie individuale ale scalpului.