Melatonina pentru par

mai 15, 2016 | Tratamente căderea părului, Tratamente naturiste

caderea parului tratament melatoninaMelatonina  – tratament eficient pentru par

In ultimii ani, cercetarile au indicat ca melatonina poate fi o optiune eficienta de tratament pentru prevenirea si reducerea caderii parului, precum si pentru regenerarea acestuia.

Cea mai intalnita cauza a caderii parului la barbati si femei este alopecia androgenetica, determinata de factori ereditari si hormonali, care are o evolutie progresiva si se manifesta diferit la barbati si femei. Exista foarte putine medicamente alopate pentru acest tip de alopecie. Intrucat aceste medicamente au o  eficacitate limitata si a reactii adverse, se cauta tratamente alternative pentru caderea parului.

Ce este melatonina?

Melatonina, denumita si „hormonul tineretii”, este un hormon cunoscut pentru inducerea somnului, eliberat de epifiza (glanda pineala), o glanda endocrina responsabila de ritmul circadian; ea ne ajuta sa facem diferenta intre zi si noapte, precum si intre anotimpuri. Secretia de melatonina este intensa intre orele 2 si 5 noaptea (97% din toata productia de melatonina). Orele de productie maxima sunt ora 22 si orele 1-2. Este declansata de prezenta intunericului. Orice urma de lumina ii opreste productia.

Care sunt beneficiile melatoninei?

Melatonina are numeroase efecte benefice asupra organismului: sustine sistemul imunitar, are efect antiinflamator, analgezic, anticoagulant, si anticonvulsivant, reduce colesterolul, stabilizeaza nivelul glicemic, protejeaza impotriva efectelor stresului, creste adaptabilitatea corpului la schimbarile de fus orar, combate insomniile (prin mentinerea ciclului somn-veghe), stimuleaza si mentine functia sexuala, combate osteoporoza, are efecte hormonale benefice in premenopauza, echilibreaza hormonii tiroidieni, are efecte puternice antioxidante, fiind un bun anti-cancerigen.

Nivelul scazut de melatonina a fost asociat cu caderea parului, cancer, cosmaruri si depresie.

Melatonina protejeaza epifiza de imbatranire, iar carenta sa este un important semnal de imbatranire. Cand nivelul din corp scade, imbatranim. Atunci cand organismul nu mai produce natural cantitati optime din acest hormon se recomanda suplimente cu melatonina pentru incetinirea imbatranirii. Prin urmare, ar trebui sa luam suplimente incepand cu varsta de 30-40 de ani. Melatonina nu are efecte adverse, nu s-au inregistrat reactii secundare negative nici la administrarea de doze mari. Surplusul de este eliminat renal, fara efecte negative.

Malatonina si caderea parului

In 2013, cercetatori din Elvetia au descoperit o legatura intre melatonina si caderea parului. S-a observat ca administrarea de suplimente tratament par melatonina cu melatonina sau aplicare locala a unor creme ce contin acest hormon, au redus caderea parului, iar in unele cazuri parul s-a regenerat. Efectele pozitive s-au inregistrat in cadrul alopeciei androgenetice, in fazele incipiente de evolutie si in special acolo unde caderea parului era difuza. Afla din acest articol ce este alopecia androgenetica.

Nu se cunoaste mecanismul exact al melatoninei asupra fazelor de crestere a parului. S-a observat ca ea joaca un rol important in procesul hormonal care determina alopecia androgenetica si este un puternic antioxidant, mai bun decat vitamina C, E sau betacarotenul.

In urma studiului cercetatorilor elvetieni, 96% din persoanele implicate au observat o reducere semnificativa a caderii parului si 55% s-au bucurat de regenerarea si cresterea densitatii parului.

Datorita rezultatelor remarcabile pe care le-a demonstrat in cadrul cercetarilor din ultimii ani, melatonina este considerata o optiune buna de tratament deoarece:

  • intarzie procesul de imbatranire a parului
  • reduce semnificativ caderea parului
  • previne instalarea alopeciei androgenetice la barbati si femei

Caderea parului poate avea un impact negativ semnificativ asupra stimei de sine si a calitatii vietii persoanelor ce sufera de aceasta afectiune, intrucat prezenta unui par bogat si frumos este indicatorul atractivitatii si tineretii la barbati si femei. Prin urmare, un tratament adecvat pentru a preveni si a combate caderea parului este important pentru starea de bine.