Meiul – ce este si ce proprietati are?
Meiul este un aliment delicios si hranitor, originar din Africa de Nord, consumat pe scara larga din vechi timpuri. Desi face parte din categoria semintelor, meiul este incadrat din punct de vedere culinar la categoria cerealelor, fiind considerat „regele cerealelor” datorita continutului sau bogat in nutrienti precum:
- cantitati mari de vitamine (vitamina A, complexul de vitamine B, in special niacina, vitamina C si vitamina E)
- minerale (potasiu, fosfor, magneziu, mangan, calciu, sodium, fier, siliciu etc)
- aminoacizi (metionina si lecitina)
- continut mare de proteine, cantitate dubla fata de cat contine orezul
- contine silicon, substanta vitala pentru sanatatea parului, a dintilor, a unghiilor si a pielii
- triptofan
- cantitate mare de fibre
- fitonutrienti
- antioxidanti
Consumul de mei aduce multiple benefice ogranismului, datorita numeroaselor proprietati pe care aceasta cereala le detine:
- impiedica dezvoltarea cipercilor
- ofera un plus de energie
- favorizeaza secretia de serotonina, hormon responsabil de starea de bine
- este antifungic si antimicotic
- ajuta la digestie
- combate anemia, datorita continutului bogat in fier
- previne dezvoltarea cancerului de colon
- protejeaza tesuturile favorizand sanatatea pielii, a buzelor, a unghiilor si a parului
- ajuta la eliminarea toxinelor din corp
Ce beneficii are meiul pentru par?
Meiul este extreme de benefic pentru par daca este consumat ca aliment, sub forma de capsule cu extract de mei sau produse pentru ingrijirea parului, precum ulei din extract de mei sau alte preparate pe baza de mei.
Meiul este bogat in aminoacizii, vitaminele si mineralele enuntate la inceputul articolului, care au un rol important in a asigura procesele metabolice normale in piele si in bulbul firului de par. Acidul silicic din componenta meiului imbunatateste procesul de regenerare a parului si intareste firele de par.
Continutul bogat de niacina (vitamina B3) imbunatateste tonicitatea pielii, prin incetinirea procesului de imbatranire a acesteia si activeaza circulatia sangelui in pielea scalpului, aducand nutrientii esentiali hranirii acestuia, ceea ce stimuleaza productia de colagen. Imbunatatind sanatatea scalpului, ea ajuta la procesul de crestere a parului.
Meiul previne caderea parului datorita continutului bogat in proteine. Se stie ca firul de par este format din keratina. In acest articol poti citi despre structura si alcatuirea parului. Prin urmare, proteinele din mei intaresc structura firelor de par, facandu-le rezistente si mai putin predispuse la degradare. Restabileste structura degradanta a firelor favorizand productia de keratina, previne despicarea firelor de par si imbunatateste structura acestora.
Antioxidantii din extractul de mei previn imbatranirea tesuturilor, ceea ce scade riscul albirii premature a parului.
Prin proprietatile sale antimicotice, produsele pe baza de mei actioneaza impotriva infectiilor scalpului, ceea ce va determina cresterea sanatoasa a parului. Magneziul din componenta meiului ajuta in refacerea tesuturilor si tratarea afectiunilor acestora, precum eczemele, matreata, prin faptul ca reduce inflamatia scalpului.
Folosirea meiului in tratarea parului combate si previne caderea parului, hidrateaza, confera stralucire si volum acestuia. Se recomanda in special persoanelor care au un par degradat, vopsit si cu varfurile despicate.