Medicament vechi de osteoporoza ar putea fi la baza unui tratament nou impotriva cheliei

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.1.1″ text_orientation=”justified”]

Un nou potențial tratament pentru chelie a fost descoperit folosind un medicament inițial destinat tratării osteoporozei. Cercetătorii au descoperit că in laborator, medicamentul a avut un efect dramatic asupra foliculilor de păr, stimulându-i să crească.

Acesta conține un compus care vizează o proteină care acționează ca o frână pentru creșterea părului și joacă un rol în formarea cheliei.

Liderul de proiect, Dr. Nathan Hawkshaw, a declarat pentru BBC că va fi necesar un studiu clinic pentru a vedea dacă tratamentul a fost eficient și sigur în oameni. Doar două medicamente sunt disponibile în prezent pentru a trata chelia (alopecia androgenetică):

  • minoxidil, pentru bărbați și femei
  • finasteridă, numai pentru bărbați

Niciuna dintre acestea nu este disponibilă și ambele au efecte secundare și nu sunt întotdeauna foarte eficiente, astfel încât pacienții recurg la intervenții chirurgicale pentru transplantul de păr.

  • Prea tineri pentru a cheli
  • Am facut un transplant de par dupa ce tipul de coafura m-a facut sa chelesc
  • În spatele culisei unui transplant de păr
  • Cercetarea pe chelire „produce noi foliculi de păr”
  • Rata de chelie prematura indica risc de boala cardiaca mai mare decât obezitatea, spune studiul

Cercetarea, publicată în PLOS Biology, a fost făcută într-un laborator, cu eșantioane care conțineau foliculi de păr scalp de la mai mult de 40 de bărbați cu transplant de păr masculin.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester s-au bazat mai întâi un medicament imunosupresor vechi, ciclosporina A, utilizat din anii 1980 pentru a preveni respingerea organelor de transplant și pentru a reduce simptomele bolii autoimune.

Oamenii de stiinta au descoperit ca medicamentul a redus activitatea unei proteine ​​numite SFRP1, un regulator cheie de crestere care afecteaza multe tesuturi incluzand foliculii de par. Dar din cauza efectelor sale secundare, CsA nu a fost potrivit ca tratament pentru chelire. Echipa a continuat să caute un alt agent care să vizeze SFRP1 și a constatat că WAY-316606 a fost chiar mai bun la suprimarea proteinei.

Dr. Hawkshaw a spus că tratamentul ar putea „aduce o diferență reală persoanelor care suferă de căderea părului”.

Un purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dermatologi a declarat pentru BBC: „Acesta este un studiu foarte interesant. Pentru persoanele cu pierderea parului, tratamentele pot fi foarte lovite și lipsesc. Nu există unul care să fie universal eficient. Acestea fiind spuse, este nevoie de mai multă cercetare înainte de a putea fi folosită de persoanele care au pierdut parul.”

„După cum spun cercetătorii, căderea părului este o tulburare obișnuită și poate provoca daune considerabile sănătății emoționale, inclusiv pierderea stimei de sine și încrederea. Din acest motiv, tratamentele noi sunt interesante, deoarece oferă oamenilor mai multe opțiuni de tratament care pot fi eficiente. ”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]