Minoxidil și Finasteridă

feb. 4, 2019 | Wiki

Alopecia androgenică masculină (cunoscută și sub denumirea de căderea părului masculin sau chelirea) este o formă comună, progresivă de pierdere a părului, care se deosebește prin reducerea părului terminal al scalpului într-o distribuție caracteristică. Scalpul anterior, scalpul mediu, scalpul temporal și vârful scalpului sunt locurile tipice afectate. Căderea părului se produce pe parcursul anilor.

Deși alopecia androgenetică este o tulburare benignă și asimptomatică, preocupările cosmetice îi determină pe unii pacienți să caute tratament. Terapiile farmacologice primare pentru bărbații cu alopecie androgenetică sunt minoxidil local și finasterid oral. Operația de restabilire a părului poate avea ca rezultat și îmbunătățirea cosmetică.

Tratamentul alopeciei androgenetice la bărbați va fi revizuit aici. Patogeneza, caracteristicile clinice și diagnosticul alopeciei androgenetice masculine sunt analizate în detaliu separat. (Vezi „Alopecia androgenetică la bărbați: patogeneză, caracteristici clinice și diagnostic”).

TERAPII DE PRIMĂ LINE – Minoxidilul topic și finasteridul oral sunt agenți terapeutici ce au fost studiați cel mai mult pentru tratamentul alopeciei androgenetice la bărbați. Ambele medicamente și-au demonstrat eficacitatea și tolerabilitatea ridicată în studiile aleatorii controlate cu placebo, susținând statutul lor de agenți de primă linie. Răspunsul la tratamentul cu finasteridă sau minoxidil variază. În timp ce unii bărbați ating o regenerare semnificativă, alții beneficiază cel mai mult de încetinirea pierderii adiționale a părului. Continuarea tratamentelor cu medicamente este necesară pentru a menține rezultatele terapiei.

Finasteridă – Finasterida se administrează oral și este un inhibitor al producției de dihidrotestosteron (DHT), care este eficace pentru alopecia androgenetică masculină.

Minoxidil local – În Statele Unite, minoxidilul local este disponibil fără prescripție medicală ca soluție cu concentrație 2% sau 5% și spumă cu concentrație 5%. Datorită dovezilor în sprijinul unei mai mari eficacități a soluției de minoxidil 5% comparativ cu soluția de minoxidil 2% la bărbați, se recomandă utilizarea concentrației de 5%.