Hipnoza pentru par

Ce este hipnoza?

hipnozaHipnoza este cea mai veche forma de terapie. Ea este o stare modificata a constiintei ce poate fi comparata cu o visare cu ochii deschisi. In cadrul unei sedinte, persoana se deconecteaza de stimulii externi, orientadu-se spre interior, insa este constienta in permanenta. Aceasta stare este traita in mod obisnuit atunci cand suntem absorbiti de un film, o carte, o discutie sau o actiune.  In timpul transei hipnotice sunt activate undele alfa, care induc starea de relaxare, specifice starii de veghe. Persoana respectiva nu isi pierde cunostinta, prin urmare se afla in control.

Multe persoane se tem de hipnoza tocmai pentru ca si-ar pierde controlul, dar acesta este un mit. Hipnoza este doar o stare de profunda relaxare, care acceseaza subconstientul, pastrand in acelasi timp contactul cu realitatea. In timpul unei sedinte, terapeutul instruieste pacientul sa se relaxeze complet, cu ajutorul respiratiei profunde si lente, apoi sa isi concentreze atentia. Dupa ce starea de relaxare s-a instalat, terapeutul  transmite mesaje, numite „sugestii” in hipnoterapie, in functie de problema pentru care a venit pacientul. De exemplu, daca o persoana se prezinta cu o teama de avion, sugestiile vor fi de genul „nu ai motive ca sa iti fie teama de avion” sau „nu simti nicio teama de avion” etc. Aceste mesaje ajung direct in subconstient si au capacitatea de a schimba credintele pacientului despre o situatie, ceea ce nu ar putea face intr-o stare de vigilenta, activa. Oamenii nu pot fi hipnotizati fara voia lor, hipnoza necesita participarea activa a lor. Capacitatea de a fi hipnotizat, denumita sugestibilitate, difera de la om la om, de aceea rezultatele sunt diferite.

Hipnoza – tratament eficient in caderea parului

La Universitatea din Bruxelles s-au efectuat mai multe studii pe pacienti cu alopecie areata in care a fost testata hipnoza ca metoda de tratament.

Alopecia areata este o afectiune dermatologica autoimuna, de natura inflamatorie. Se caracterizeaza prin caderea parului de pe scalp si/sau de pe corp, sub forma unor zone rotunde sau ovalare, foarte bine delimitate. Cauzele exacte ale alopeciei areata nu sunt cunoscute, insa se considera ca este o boala autoimuna,  asociata cu factori ereditari, posibil declansata de stres. S-a observat ca unele persoane care au trecut printr-un eveniment stresant major au dezvoltat dupa o perioada de timp un episod de caderea parului de tipul alopeciei areata. 

Ria Willemsen, medicul care a coordonat aceste studii,  afirma ca „hipnoterapia poate imbunatati starea psihica a pacientiolor suferinzi de aceasta boala, atragand de la sine vindecare ei”.

La studiul efectuat  de dr Reiss Willemsen au participat 21 de indivizi care prezentau zone rotunde de chelie, specifice alopeciei areata, avand peste 30% din suprafata scalpului fara par.

De mai bine de 6 luni urmau un tratament cu steroizi care nu reusise sa imbunatateasca situatia. Pe o perioada de 3 saptamani, pacientii au participat la sedinte de hipnoza in cadrul carora li se cerea sa isi imagineze ca tot capul li se incalzeste  de la soare, iar caldura resimtita ii vindeca de caderea parului. Imediat cum au inceput sedintele de hipnoza, rezultatele favorabile au inceput sa apara. Duphipnoza pentru tratarea paruluia doar 3-4 sedinte de hipnoza, toti participantii au avut niveluri mai mici de depresie si anxietatate. La 9 dintre pacientiii cu alopecie parul se regenerase in totalitate, iar la ceilalti 12 s-a  constatat ca 75% din suprafata cu chelie se acoperise cu par. 5 dintre pacienti au revenit la starea anterioara la putin timp dupa terminarea sedintelor.

Rezultatele acestui studiu confirma ca hipnoza are efecte benefice in tratarea caderii parului, mergand la cauzele subtile ale bolii, psihice si emotionale, la care nu avem acces in starea de constienta. Pentru a-l declara drept tratament sigur pentru alopecie este nevoie insa de mai multe cercetari care sa ateste acest lucru.