Fototerapia pentru par

Ce este fototerapia?

Fototerapia cu lumina ultravioleta este o procedura folosita in multe ramuri ale medicinii. In ultimii ani s-au facut numeroase studii menite sa demonstreze eficacitatea folosirii fototerapiei cu lumina ultravioleta in tratamentul alopeciei areata.fototerapia pentru caderea parului

Razele ultraviolete (UV) emise de lumina soarelui pot fi benefice pentru piele, dar pot fi si daunatoare atunci cand aceasta este expusa excesiv. Atunci cand lumina soarelui penetreaza partea superficiala a pielii, radiatiile ultraviolete bombardeaza materialul genetic (ADN) si afecteaza functiile imunitare ale celulelor pielii. Astfel de efecte duc la imbatranirea prematura a pielii, aparitia ridurilor si a unor boli de piele si chiar la cancer de piele.

Fototerapia este procedura prin care, cu ajutorul razelor ultraviolete, se distrug celulele rele raspunzatoare de diferite boli ale pielii.

Desi razele ultraviolete au fost extrem de blamate, ele pot fi benefice pentu bolile de piele daca nu se depaseste mimimul necesar de radiatii. De aceea foterapia se realizeaza numai in cadrul unei clinici medicale.

Fototerapia PUVA este folosita ca tratament imunomodulator pentru boli severe de piele cum ar fi: psoriazis, vitiligo, dermatite atipice, prurit si de asemenea pentru alopecia areata.

In functie de lungimea razelor, razele ultraviolete care sunt invizibile pentru ochiul uman se impart in mai multe categorii.

In functie de tipul si gravitatea bolii, fototerapia utilizeaza razele ultraviolete de tip A, B si C.

Razele ultraviolete de tip A (UVA) penetreaza mai adanc in piele decat ultravioletele de tip B (UVB), de aceea sunt folosite in tratarea alopeciei areata.

Cele de tip C nu se folosesc niciodata pentru aceasta afectiune.

Ce inseamna fototerapia PUVA si de ce se numeste asa?

Litera P este simbolul Psoralenului, o combinatie de substante chimice care interactioneaza cu UVA, razele ultaviolete de tip A. In fototerapia PUVA pacientul este expus mai intai la Psoralen pentru a sensibiliza pielea si apoi la lumina UVA.

In fototerapia pentru alopecia areata se utilizeaza raze ultraviolete cu lungimea de unda cuprinsa intre 0,18-4 micrometri. Raze cu presiune moderata se aplica fiecareia din zonele afectate timp de 3-60 de secunde.fototerapia alopecia

Prin fototerapie razele PUVA declanseaza reactii biologice care au ca efect descresterea numarului de celule care cresc prea repede si distrug celulele de tip T, benefice pielii.

Tratamentul se repeta de 2-4 ori pe saptamana. Statisticile ne arata ca in mai putin de sase luni, la 25 din 32 de pacienti cu alopecie areata  parul reincepe sa creasca.

Nu pot apela la fototerapia PUVA pacientii cu urmatoarele afectiuni: tuberculoza, hipertensiune arteriala, cardiopatie, stari hemoragice, diabet zaharat, hipertiroidie, insuficienta renala si hepatica, pacienti nervosi si iritabili, sarcina, tulburari de pigmentare sau cu fotosensibilitati cutanate solare.

Fototerapia – beneficiifototerapia alopecia areata

Fototerapia PUVA poate aduce urmatoarele beneficii:

  • efect desensibilizant antialergic
  • efect antialgic
  • efect psihologic
  • efect vasodilatator
  • efect bactericid, virucid

Fototerapia – efecte secundare

Fototerapia PUVA poate avea urmatoarele efecte secundare

  • dupa primele sedinte pielea poate deveni rosie si dureroasa
  • dureri de cap
  • mancarimi
  • sedinte multiple efectuate pe parcursul multor ani pot duce la imbatranirea pielii si la aparitia ridurilor

Fototerapia ca terapie pentra alopecia areata poate dura aproximativ un an pana se vor vedea rezultatele maxime.