Cresterea parului

Cresterea parului – cele trei faze

Cum creste parul?

Cresterea parului este un proces ciclic, ce se desfasoara de-a lungul intregii vieti. Omul se naste cu 5 milioane de foliculi. La nivelul scalpului exista aproximativ 100.000 – 150.000 de fire de par. Acestea se formeaza in interiorul bulbului de par, de sub piele, in folicul (radacina). Sunt hranite din vasele de sange de la baza foliculului. Foliculul este o neincetata  fabrica de producere a firelor de par, care rareori se opreste in cursul vietii. Pe durata vietii unui om, un folicul produce aproximativ 20 de fire de par. El isi poate inceta activitatea atunci cand este afectat de arsuri sau cicatrici grave.

cresterea parului firul de par

In mod normal, pierdem 50-100 de fire pe zi. Acest lucru se intampla datorita ciclicitatii cresterii parului. Foliculii nu permit cresterea firelor de par in acelasi timp. Fiecare folicul dezvolta un fir de par pe durata a cativa ani, apoi intra in pauza. In timpul pauzei, firul respectiv cade. Intrucat foliculii intra in pauze in moment diferite, in timp ce alte fire se afla in etapa de crestere, caderea parului, in limitele normalitatii (50-100 de fire pe zi), nu se observa. Un alt fir va creste ulterior in acelasi folicul.

Cresterea parului se desfasoara in trei faze:

  1. faza anagena este etapa de crestere activa, neincetata, a firului de par, care dureaza intre 2 si 8 ani. Firul de par se keratinizeaza si se intinde spre piele, in exteriorul folicului de par. Foliculul patrunde adanc in piele pentru a primi hrana necesara. In aceasta perioada este produsa melanina, pigmentul firului de par. Aproximativ 85% din firele de par de pe sclap se afla in etapa de crestere activa.
  2. faza catagena este etapa de tranzitie, unde nu exista nici crestere, nici regresie. Poate dura intre 2 si 4 saptamani, timp in care nu se mai produce pigment. Foliculul se micsoreaza pana ajunge la 1/6 din lungimea sa, iar partea inferioara este distrusa. Firul de par este impins catre suprafata pielii.
  3. faza teleogena este cea de repaus a parului, care dureaza 2-4 luni, timp in care firul de par ramane atasat de folicul, dar nu mai creste, urmand sa cada atunci cand parul este spalat sau pieptanat. Aproximativ 10% din totalul foliculilor de par se afla in faza de repaus. Caderea acestor fire este fireasca, face parte din procesul natural de reinnoire a parului. Acelasi folicul, odata ce iese din faza telogena, intra in faza anagena si incepe un nou ciclu, dand nastere altui fir de par.

cresterea parului faze

Firul de par creste cu 1 cm pe luna (aproximativ 12 cm pe an). Faza de crestere a parului scade pe masura ce inaintam in varsta, iar, numarul foliculilor se reduce. Cu timpul, se poate observa ca foliculii tind sa produca fire de par mai fine si mai scurte, nepigmentate, ceea ce duce la rarirea parului la femei si chelie (calvitie) la barbati.

Cand ciclul cresterii firului de par este interupt sau foliculul a fost distrus se poate vorbi de alopecie (caderea parului).