Comparația metodelor de transplant de păr – FUT versus FUE – fapte, cicatrici, costuri și vindecare

Această pagină compară cele două metode cele mai răspândite de transplant de păr: FUT (Transplantul Folicular de Unitate) și FUE (Extracția Unității Foliculare). FUT este o metodă mai veche pe care mulți chirurgi încă o practică. FUE este cea mai nouă metodă disponibilă, dar care necesită o dedicare importantă pentru a fi realizată cu succes.

Ce este transplantul folicular (FUT)?

FUT implică extragerea unei fâșii de țesut donatoare dintr-o zonă donatoare utilizând un bisturiu. Zona donatorului este o zonă pe părțile laterale și spate ale scalpului. Odată ce banda donatoare este extrasă, ea este împărțită în grefe individuale, care sunt adesea mai mici decât unitățile foliculare. După aceasta, chirurgii transplantează grupuri individuale sau mici de foliculi în zonele destinatare. Această procedură va lăsa întotdeauna o cicatrice liniară de la câțiva mm în diametru la peste 5 mm în diametru. Din păcate, lățimea acestei cicatrici este imprevizibilă înainte de operație.

Ce este extragerea foliculară (FUE)?

FUE implică recoltarea unui număr substanțial mai mare de unități foliculare decât FUT dintr-o zonă donatoare mai mare, maximizând cantitatea de grefe disponibile. Mai mult, chirurgul taie fiecare unitate foliculară individuală una câte una, și prin aceasta, cicatricile sunt mult mai mici și mai puțin vizibile. Foliculii extrași sunt apoi transplantați în zonele chele. Acest proces poate fi unul foarte lung, uneori procedurile împărțindu-se în mai multe sesiuni mai scurte.

Compararea cicatricilor după procedură

FUE este cu siguranță cea mai bună alegere pentru cei care nu doresc cicatrizi vizibile. Cicatricile FUE sunt mici și rotunde, în timp ce cicatricile FUT vor fi întotdeauna lungi și lineare. Cicatricile sunt mai puțin observabile cu FUE, deoarece cicatricile sunt mici, asta dacă sunt vizibile și se împrăștie pe scalp. Cicatricile de la FUT sunt mai mari și mai localizate, făcându-le mai vizibile. În procedurile de urmărire de la FUT, părul, de obicei preluat din zonă lasă o singură cicatrice. Din nefericire, mai multe proceduri FUT cresc probabilitatea unei cicatrici largi, vizibile. Procedurile multiple ale FUE diminuează, de asemenea, zona donatorilor de-a lungul timpului.

Cantitatea de grefe disponibile variază de la pacient la pacient, dar există o compensație finită atât în ​​FUT, cât și în FUE. Cu toate acestea, numărul total de grefe posibile din FUE este adesea mai mare, deoarece părul nu trebuie lăsat să ascundă o cicatrice largă. FUT are, de asemenea, un dezavantaj major în faptul că FUT poate modifica direcția de creștere a părului. Această schimbare de direcție poate apărea după o procedură FUT sau mai multe. FUT necesită îndepărtarea unei zone largi de piele, astfel încât calitatea părului poate varia de la fiecare parte a cicatricii. Anume, părul deasupra cicatricii este de obicei mai gros decât părul de pe partea de jos a cicatricii. Modificările în direcția creșterii părului și contrastul dintre părul fin și părul grosier pot fi destul de vizibile cu o tuns par scurt.

Cum se compara timpul și costul între FUE și FUT?

Costul FUE va părea mult mai mare decât FUT, deoarece majoritatea variantelor FUE necesită mult timp. La urma urmei, chirurgii FUE extrag și transplanta foliculul grefa cu grefă. Cu toate acestea, costul pe păr cu FUE este adesea mai mic decât FUT, deoarece vă puteți aștepta între 0,3 și 1,0 mai multe fire de păr cu fiecare grefă.

Cum este vindecarea diferită între FUT și FUE?

FUT implica cicatrici semnificative și dureri majore la nivelul inciziei. Vindecarea, ce poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, poate fi dificilă și nu este neobișnuit ca pacienții ce au optat pentru metoda FUT să aibe nevoie de ajutor prin casă. Pacienții cu FUT trebuie să-și limiteze activitatea fizică pentru prima lună pentru a preveni complicațiile la locul de incizie.

Recuperarea FUE, pe de altă parte, este adesea nedureroasă, iar pacienții rareori, dacă vreodată, necesită asistență post-operatorie pentru chestiunile de zi cu zi. Există însă unele detalii la care pacienții trebuie să acorde atenție. Acestea includ îngrijirea zonelor donatoare, menținerea pe verticală în primele zile și limitarea activităților fizice în timpul primei săptămâni de recuperare.

Concluzie finală F.U.T. vs. F.U.E.

FUE oferă multe beneficii față de FUT și este deosebit de optimal pentru pacienții care:

  • Își schimbă foarte mult freza/coafura
  • Prefera tunsori/coafuri mai scurte
  • Au mai avut deja tratamente
  • Au nevoie să repare cicatricile FUT sau orice tip de transplant eșuat de păr
  • Nu doresc o procedură dureroasă
  • Au nevoie de recuperare rapidă și ușoară post-operatori