Cisteina pentru par

apr. 28, 2015 | Tratamente căderea părului, Tratamente naturiste

Cum combate cisteina caderea parului?

cisteina pentru caderea paruluiAtat pentru femei, cat si pentru barbati, caderea parului  poate avea un impact psihologic negativ. Pierderea parului este asociata cu stima de sine scazuta, cu instalarea depresiei, cu introversia și cu sentimentul devenirii neatractiv pentru ceilalti oameni. Una din cele mai importante cauze pentru caderea parului este deficienta de vitamine si oligoelemente. Dintre acestea, cisteina este o alegere excelenta pentru a preveni caderea parului si pentru a imbunatati starea de santatate a acestuia, prin aportul de nutrienti.

Cisteina este unul dintre aminoacizii care se gasesc in organism, care au capacitatea de a face asa numitele legaturi disulfidice. Aceste legaturi sunt cele care confera parului lungime, rezistenta, textura, mentin grosimea firului si confera stralucire.

Prin suplimentarea cu cisteina este posibila imbunatatirea sanatatii parului din interior catre exterior.

Ce este cisteina?

Este un aminoacid esential  produs in organsim in cantitati mici si doar in anumite conditii. Aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor. Ea este produsa la adulti si copii, acolo unde nu exista probleme de metabilosm. La unii copii, la varstnici si la cei cu probleme metabolice  acest aminoacid nu se produce in organsim, prin urmare  trebuie introdusa in alimentatie sau administrat un supliment. Este prezenta si in unele alimente pe care le mancam, precum carnea de porc, carnea de pui, somonul, ouale, semintele de floarea-soarelui, soia si nucile.

Cisteina si cresterea parului

Cisteina este unul din componenetele cheie pentru construirea proteinei esentiale pielii si parului, numita keratina. Ea este o proteina fabricata in celulele pielii, ale unghiilor si in celulele parului. Fara cisteina si keratina organismul nu ar putea produce fibre de par in celulele corespunzatoare.

Firul de par este format din 3 straturi: cuticula, cortexul si medula. Cuticula este stratul exterior care inconjoara cortexul interior si medula. Cortexul inconjoara medula, iar medula se gaseste chiar in interiorul firului de par, fiind responsabila de grosimea firului de par. Cortexul firului de par este cel mai proeminent din cele 3 straturi, detinand 80-90% din fir. El este cel care sa firului putere, prin legatura ce se stabileste intre moleculele de keratina. Aceste molecule grupate intre ele formeaza un filament fibros care contine 75% cisteina.

Cum sa iei cisteina pentru tratarea parului?

Cisteina este esentiala pentru cresterea si rezistenta parului, dar desigur ca nu este singura care sustine sanatatea acestuia. Organsimul si celulele sale el utilizeaza nutrienti ca cisteina din care construieste structuri precum firul de par. Prin urmare, intotdeauna trebuie sa ai grija la ce mananci, sa ai o dieta echilibrata si sa eviti toxinele.

cisteina suplient pentru par Cantitatea minima necesara pe zi este de 1.400 mg. Ca sa iti iei necesarul zilnic din dieta, consuma alimente precum carne de porc, carne de pui, somon, oua, cereale, broccoli, lactate, seminte de floarea-soarelui, soia si nuci.

Daca te-ai decis pentru un supliment cu acest aminoacid, sunt diponibile capsule cu L-Cisteina ce contin doze intre 200 si 500 mg. Inainte de a lua suplimentul este necesar sa te sfatuiesti cu medicul tau. Suplimentele nu ar fi indicat sa suplineasca o dieta santoasa, ci ca sa te asiguri ca ai o cantitate suficienta de cisteina in corp. Folosind cisteina pentru par poate fi o modalitate excelenta  de a ne asigura ca organismul obtine o cantitate suficienta din acest aminoacid pentru a construi fire de par rezistente, groase si durabile.

Nu poti elimina toti factorii nocivi la care este expus parul, dar ii poti asigura nutreintii de care are nevoie, prin dieta sau suplimente.