Ceai verde – ce este si ce proprietati are?
Ceaiul verde este obtinut din frunzele plantei Camellia Sinensis, originara din China. In prezent este cultivata in diferite parti ale lumiii. Extractul de ceai verde este obtinut din frunzele procesate ale plantei. A fost utilizat atat ca bautura, cat si in medicina populara, de mii de ani.
Contine compusi precum polifenoli si flavonoizi. Procentul sau de flavonoide este mai ridicat decat cel din unele alimente si bauturi cunoscute ca fiind bogate in flavonoizi, precum legume, fructe si vinuri. Flavonoizii sunt cei care confera ceaiului verde proprietati antiinflamatorii si anticarcinogenice.
Alte componenete importante ale sale sunt vitamina A, vitamina E, acid ascorbic (vitamina C), zinc, seleniu, crom si mangan. Cu exceptia ultimelor doua, toate componenetele enuntate sunt cunoscute pentru prevenirea caderii parului si pentru regenerarea acestuia.
Ceaiul verde este cunoscut pentru multiplele beneficii pe care le are la nivelul intregului organism, dintre care enumeram:
- reduce riscul de a dezvolta cancer
- regleaza metabolismul
- previne bolile de inima – scade tesniunea arteriala, reduce colersterolul
- previne aparitia cariilor
- reduce colesterolul
- creste densitatea oaselor
- imbunatateste functiile cognitive
- reduce greutatea corporala
- previne aparitia pietrelor la rinichi
- este eficient in afectiuni oculare, precum glaucomul
- creste imunitatea organismului
- previne aparitia infectiilor respiratorii si digestive
- creste eficienta tratamentului chimioterapeutic
- este utilizat in afectiuni neuronale, precum Parkinson si Alzheimer
Poate consumul de ceai verde sa previna caderea parului?
Ceaiul verde are beneficii multiple atat in sanatate, cat si in frumusete.
Este este o sursa buna de polifenoli, vitamina C si vitamina E, utile in stimularea cresterii si emolierea parului. Acest lucru face ca ceaiul verde sa fie o componenta esentiala in realizarea produselor de ingrijire a parului (sampoane, balsamuri, masti si alte produse).
Daca vrei sa ai un par sanatos, puternic si stralucitor, iti recomandam sa iti pregatesti un ceai din 3 pliculete la jumatate de litru de apa. Se lasa la fiert timp de 15 minute, apoi se lasa la racit. Dupa ce te samponezi, aplica ceaiul caldut pe par si vei fi uimita de rezultate. Ceaiul verde va face minuni pentru parul tau intr-un timp foarte scurt.
Ceaiul verde ajuta la echilibrarea hormonala si regleaza circulatia in corp. Ambele aspecte contribuie la o imbunatarire generala a sanatatii. Un corp si un scalp sanatos vor hrani corespunzator foliculii pilosii, care vor produce fire de par sanatoase.
Un compus din ceaiul verde inhiba natural enzima 5 alfa reductaza si blocheaza formarea hormonului DHT (dihidrotestosteron), resposabil de aparitia alopeciei androgenetice atat la barbati, cat si la femei. Alopecia androgenetica este cunoscuta ca fiind principala cauza a caderii parului. Medicamentele aprobate de Ministerul Sanatatii pentru aceasta afectiune sunt reduse ca numar, au efecte secundare neplacute si se pot administra doar barbatilor. Femeilor le sunt contraindicate. Ceaiul verde poate fi o alternativa naturala de tratament, fara efecte secundare, atat pentru barbati cat si pentru femei.
Studii suplimentare au aratat ca proprietatile antiinflamatorii ale ceaiului verde previn caderea parului. Prin aceste proprietati, ceaiul verde inhiba stresul. Se stie ca oamenii stresati pierd mai mult par decat ceilalti. Ceaiul verde induce un efect de relaxare si ajuta astfel oamenii sa evite stresul, prin urmare si caderea parului este mai redusa.
Exista multe lucruri inca nedescoperite despre ceaiul verde, insa un lucru este sigur, acela ca joaca un rol cheie in prevenirea caderii parului. Studiile efectuate pe soareci au aratat cum caderea parului s-a oprit brusc in momentul in care a fost adaugat ceai verde in apa pe care soarecii o beau. Pe langa stoparea caderii parului, s-a observat si ca la acei soareci parul s-a regenerat, spre deosebire de cei care nu consumasera ceai verde, la care nu s-a vazut nicio imbunatatire.
Componentele ceaiului verde il fac un antioxidant extrem de puternic. Datorita acestei proprietati, folosirea lui stimuleaza cresterea parului, imbunatateste sanatatea si grosimea firului de par.
Ceaiul verde vindeca matreata, previne uscarea si exfolierea scalpului. Are proprietati antiseptice, facandu-l esential in reducerea inflamatiei si, prin urmare, previne matreata, chiar si psorizisul. Spalarea parului cu ceai verde poate distruge parazitii si fungii de pe scalp. Infectiile scalpului sunt o cauza comuna a caderii parului, ce pot fi prevenite prin clatirea parului cu ceai verde.
Poti obtine beneficiile enumerate mai sus daca introduci ceaiul verde in alimentatia ta zilnica. Vei observa rezultate extraordinare dupa un consum constant de ceai verde de 2 ori pe zi. Exista multe alte modalitati de a-l consuma. Pe langa prepararea ceaiului cald, folosit ca bautura sau pentru clatirea parului dupa spalare, se mai gaseste si sub forma de ceai rece, pastile cu extract de ceai verde sau diverse alte produse naturale de ingrijire a parului care il contin ca ingredient principal (sampoane, lotiuni, balsamuri, masti etc).
Utilizarea regulata a acestor produse se va dovedi a fi un bun remediu atat pentru prevenirea pierderii parului, cat si pentru regenerarea lui. Vei aveaun par mai rezistent, mai stralucitor si mai sanatos.