Sprancene

Cauzele căderii părului din sprâncene

La fel ca părul de pe capul tău, sprâncenele se pot subția sau se pot opri din creștere. Sunt mai multe motive din cauza cărora ți s-ar putea întâmpla asta. Află mai multe despre posibilele cauze și tratamente de bază.

Cauzele căderii părului din sprâncene

Dacă una sau ambele sprâncene se subțiază, aceasta se poate datora unei infecției, condițiilor cutanate, modificărilor hormonale sau unui sistem imunitar hiperactiv. Deficiențele nutritive, traumele fizice sau stresul emoțional pot provoca de asemenea sprâncene subțiate.

Prin eliminarea cauzei, tu și medicul tău puteți găsi tratamentul potrivit pentru a ajuta la prevenirea, inversarea sau reducerea pierderii părului din sprâncene.

Alopecia areata

Alopecia areata este o boala autoimuna. Sistemul imun recunoaște în mod eronat o parte a corpului tău drept inamic și îl atacă. Alopecia areata vizează foliculii de păr din care cresc părul individual, încetinind sau oprind producția de păr.

Există mai multe tipuri de alopecie:

 • Alopecia areata provoaca pierderi paroase aleatoare.
 • Alopecia universalis este o dispariție totală a părului.
 • Alopecia frontală fibroasă determină cicatrizarea scalpului, împreună cu pierderea baldachinării și sprâncenelor.

Medicii nu sunt siguri ce declanșează un episod de alopecia, dar acesta poate veni și pleca, iar părul poate crește din nou atunci când boala este inactivă. Alopecia poate afecta, de asemenea, unghiile și picioarele.

Deficiențe nutritive

Corpul uman necesită substanțe nutritive, inclusiv surse de energie (carbohidrați, proteine, grăsimi), aminoacizi și acizi grași, vitamine și minerale. Unele susțin și influențează creșterea părului, astfel încât o deficiență în oricare dintre ele ar putea cauza pierderea părului.

Lipsa vitaminei A sau a zincului poate incetini cresterea celulara și poate impiedica producerea de sebum hidratant (ulei). Alte deficiențe mai specifice care pot afecta căderea părului includ:

 • biotina (vitamina B-7)
 • vitamina C ( dezvoltarea colagenului )
 • fier
 • vitaminele E , B-12 și D
 • cisteină
 • acizi grasi omega-3
 • Eczemă (dermatită atopică)

Eczemă este o inflamație a pielii care provoacă mâncărime, înroșire, supurații și iritații. Aceasta este determinată de un sistem imunitar suprasensibil și poate apărea ca o apariție unică sau o afecțiune în curs de desfășurare.

Deoarece foliculii de păr sunt înglobați în piele, eczema poate interfera cu creșterea corectă a părului.

Psoriazis

Psoriazisul este o tulburare autoimună care determină celulele pielii să se înmulțească atât de repede încât se formează pete roșii, groase și dureroase, blocând foliculii de păr și stopând creșterea.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este cauzată de contactul cu un alergen sau cu un iritant toxic. S-ar putea să simțiți mâncărime sau să simțiți o senzație de arsură. Dacă zona afectată de sprâncene este afectată, inflamația poate inhiba creșterea părului.

Dermatita seboreica

Dermatita seboreică este de obicei o afecțiune cronică. Oamenii de știință cred că este cauzată de o ciupercă sau de o supraproducție de ulei în piele. Dermatita seboreică duce la mătreață, chiar și în sprâncene.

Tinea capitis (cicatrici)

Tinea capitis este de asemenea o afecțiune fungică. Ea produce pete roșii, înălțate, în formă de inel, alături de bășici ce provoacă mâncărime. Când aceste pete apar pe sprâncene, părul cade lăsând o zona cheală.

Probleme legate de tiroidă

Boala tiroidiană este o cauză obișnuită a căderii părului în sprâncene. Glanda tiroidă produce hormoni care reglează metabolismul. Când această glandă produce prea mult sau prea puțin un hormon, corpul tău devine instabil, perturbând o serie de procese normale. Aceasta include creșterea părului. Hipotiroidismul poate provoca oboseală și poate determina creșterea în greutate în timp ce persoanele cu hipertiroidie au adesea palpitații cardiace și ochii umflați și pot pierde destul de mult în greutate.

Boala lui Hansen

Boala lui Hansen (lepră) este cauzată de bacterii și se manifestă ca răni pe toată suprafața pielii. Este comună în multe țări, dar nu și în Europa. Lepra include leziuni și căderea părului pe tot corpul, amorțeală și slăbiciune a membrelor.

Stresul și anxietatea

Stresul excesiv și anxietatea pot provoca modificări fiziologice, inclusiv reducerea oxigenului la foliculii de păr și fluctuațiile hormonale care contribuie la pierderea părului în sprâncene.

Sarcina și nașterea

Sarcina și nașterea pot să vă deregleze hormonii și alte aspecte ale biochimiei organismului. Aceste fluctuații haotice pot să vă dezorganizeze ciclurile de creștere ale părului și să provoace o cădere excesivă a părului.

Telogen effluvium

Telogen effluvium (TE) este o pierdere anormală a părului care apare atunci când ciclul normal de creștere a părului este întrerupt de modificări hormonale sau alte modificări ale organismului.

Îmbătrânire

Atât bărbații, cât și femeile încep să sufere de subțierea părului începând cu vârsta de 40 de ani, deoarece nivelurile de estrogen la femei și testosteronul la bărbați se diminuează.

Îndepărtarea persistentă, pensarea sprâncenelor sau utilizarea excesivă a produselor de machiaj

Pensarea sprancenelor creează traume minore, iar în cele din urmă, părul se poate opri complet din creștere în acel loc. Pensatul poate provoca efecte similare atunci când este repetat pe perioade lungi de timp.

Chimioterapia

Pentru a lupta împotriva cancerului, chimioterapia este concepută pentru a distruge toate celulele care se divid rapid. Aceasta include foliculii de păr.  Părul cade în cantități mari când oamenii sunt supuși acestui tratament.

 

Tratamentul pentru pierderea părului pentru sprâncene

Odată ce tu și doctorul tău ați stabilit cauza pierderii părului din sprâncene, poți alege cel mai potrivit tratament.

 • Minoxidil (Rogaine) este un medicament care este disponibil în versiuni pentru bărbați și femei. Minoxidil  poate restabili cresterea hormonala in decurs de cateva luni.
 • Corticosteroizii, fie sub formă topică, injectabilă, fie sub formă de pilule, pot fi utilizați pentru a trata alopecia areata, eczemă, dermatită sau psoriazis prin reducerea inflamației și a răspunsului imun.
 • Substanțele chimice sensibile la contact pot fi eficiente pentru împiedicarea pierderii parului prin înlăturarea unui răspuns alergic care determină creșterea părului. Aceste substanțe chimice au de obicei un efect secundar care provoacă erupții cutanate.
 • Acupunctura poate ajuta la calmarea alopeciei areate, prin reducerea atacurilor asupra foliculului de păr și prin stimularea circulatiei.
 • Uleiul de ricin este un remediu pe termen lung pentru creșterea părului. Acesta poate stimula foliculii de par acționând asupra anumitor hormoni.
 • În mod obișnuit utilizată pentru a trata psoriazisul, Antralina este un derivat antiinflamator și natural al antrachinonei. Este adesea prescrisa pentru cei cu pierdere a parului cauzata de un proces inflamator.
 • Suplimentarea nutrițională cu antioxidanți, acizi grași omega-3 și acizi grași omega-6 este eficientă împotriva pierderii părului la femei și probabil și la bărbați.
 • Pentru cazurile cauzate de perturbări ale hormonilor, un endocrinolog poate prescrie medicamente pe bază de rețetă, cum ar fi hormoni de stimulare a tiroidei, estrogenul sau testosteronul.
 • Restaurarea transplantului de sprâncene este similară cu înlocuirea părului de pe cap. Aceasta implică îndepărtarea unei părți a pielii dintr-o locație cu păr amplu și transplantul de foliculi de păr în zona sprâncenelor sprâncenelor.
 • Unii oameni aleg pur și simplu să-și ascundă pierderea părului cu sprâncene machiate sau tatuate cu tehnica microblading (tatuaje semi-permanente).

Prevenirea pierderii părului pentru sprâncene

Este uneori posibil să preveniți pierderea parului de sprâncene înainte de a începe să se subțieze. Pentru asta trebuie să vă faceți analize de sânge pentru a determina dacă aveți deficiențe de rezolvat.

Mâncați o multime de proteine ​​slabe, fructe si legume. Găsiți modalități de a vă relaxa și de a reduce stresul, cum ar fi masajul sau meditația. Rezistați nevoii de a vă suprasolicita sprâncenele sau de a folosi substanțe chimice dure în apropierea lor.