Care sunt primele semne ale caderii parului?

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.19.8″]

Ați constatat că pierdeți până la 100 de fire de păr în fiecare zi: Care sunt primele semne ale caderii parului? Este oare normal acest lucru?

Câte fire de păr dispar în medie și când scapă de sub control acest fenomen? În literatura de specialitate, pragul magic de o sută de bucăți pe zi reprezintă deseori nivelul critic. Dermatologii sunt de părere că acest număr trebuie înțeles doar ca un număr orientativ: „Fiecare persoană pierde zilnic o cantitate diferită de păr – între 10 și 250 de fire de păr”.

În perie, în duș sau baie, pe podea, pe pernă: păr peste tot. Apoi, incepi sa iti pui întrebări: Este oare normal acest lucru sau sufar de pierderea părului? Medicii spun: Este firesc să pierdem câteva fire de păr din cap în fiecare zi.

Constant apar în peria de păr fire de păr căzute: acest lucru este normal doar într-o anumită măsură.

Fiecare fir de păr trece printr-un ciclu de creștere, tranziție și perioadă de odihnă, ce se desfășoară pe o anumită perioadă de timp. Partea principală a scalpului nostru este în creștere, iar o mică parte se află în tranziție sau în starea de repaus. După ce părul și-a încetat activitatea metabolică, firele de păr încep să cadă, iar acesta lucru este un proces natural.

De exemplu, atunci când vă spălați părul (nu neapărat zilnic) găsiți o mulțime de fire de păr pe podea. Unii oameni simt că trec printr-un fel de schimbare de podoabă capilară primăvara sau toamna. Aceste persoane pierd mai mult păr decât de obicei în aceste anotimpuri, acest fenomen fiind o moștenire a evoluției.

Cauzele căderii părului
Dacă vă cade părul nu înseamna obligatoriu că suferiți de o afecțiune medicală. Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă, pentru că uneori aparențele înșeală.

Diverși factori pot duce temporar la pierderea intensivă a părului. În cele mai multe cazuri cauzele sunt genetice. Sub influența propriilor hormoni ai organismului, anumite componente genetice determină rădăcinile părului să-și înceteze funcția. Este vorba despre pierderea parului din cauze ereditare, denumită medical alopecia androgenetică.

Stresul, boala, deficitul de nutrienți și medicația sunt doar câteva exemple de factori determinanți in căderea părului.

Puteți începe un experiment personal, dacă vi se pare ca ați moștenit tendința să pierdeți păr. Strângeți timp de aproximativ 5 zile firele de păr pe care le găsiți în chiuveta, pe podea sau din peria de păr. În fiecare zi, puneți părul într-un plic și numărați aproximativ câte fire de păr se adună zilnic. De asemenea, comparați câte fire de păr cad atunci când vă spălați capul fața de zilele în care nu vă spălați pe cap.

De obicei, dupa spălarea părului cu șampon, parul cel mai slăbit cade, dar a doua zi va cădea cu mult mai putin păr. Dacă pierdeți aceeași cantitate de păr zilnic și acest lucru este destul de vizibil, este clar că sunteți afectat de căderea părului.

În funcție de cauza care a provocat-o, căderea părului poate să apară brusc sau gradual și poate afecta doar scalpul sau intregul corp.

Dacă observați astfel de fenomene sau aveți senzația că părul devine mult mai subțire, atunci ar trebui să consultați un medic specialist, care poate cerceta cauzele și care poate vedea dacă într-adevăr pierdeți excesiv de multe fire de păr.

Dacă ai început să găsești prea multe fire de păr rămase pe peria de păr, pe perna ori în scurgerea de la cadă sau dacă ai observat în oglindă zone mici fără par pe scalp, este posibil să suferi de o boală autoimună numită Alopecie Areată. Când ai o boală autoimună, sistemul tău imunitar îți atacă corpul. În cazul Alopeciei Areate, foliculii de păr sunt cei atacați, iar acest fapt cauzează căderea părului deseori în zone de mărimea uni monede. Cantitatea de păr căzut diferă de la persoană la persoană. În timp ce unora le cade părul în doar câteva zone izolate, alții pierd foarte mult păr. Fiecare caz este diferit. Uneori părul crește la loc dar cade din nou ulterior. Alteori, părul regenerat nu mai cade deloc. Alopecia Areață nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată astfel încât părul să crească la loc. Dacă observi căderi de păr bruște, ia legătura cu un medic dermatolog imediat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]