Tratarea parului cu cafeina

dec. 24, 2015 | Tratamente căderea părului, Tratamente naturiste

Ce este cafeina?

cafeina produseCafeina este un compus chimic ce se gaseste natural in unele frunze, fructe si seminte ale unor plante (arborele de cafea, cola, ceai etc). Este consumat frecvent in cafea sau alte bauturi, precum ceaiul negru, bauturi racoritoare acidulate, ciocolata si alte preparate. Aproximativ 80% din populatia adulta consuma cafeina. Este un ingredient folosit si in fabricarea unor medicamente pentru dureri de cap, alergii, raceala, antialgice si pilule pentru mentinerea starii de veghe. Este un stimulent si este considerat un drog psihoactiv.

Cafeina este folosita si in dermatologie, fiind o substanta naturala cu efecte de stimulare, un activ cosmetic usor absorbit in straturile profunde ale pielii. Proprietatile pentru care este atat de eficienta in tratarea pielii  sunt:

  • antiinflamatorii
  • antioxidante
  • elimina apa din tesutul cutanat
  • anticelulitic (topeste grasimile sub piele)
  • stimuleaza cresterea parului

Ce beneficii are cafeina pentru par?

In cazul alopeciei androgenetice, cafeina stimuleaza cresterea parului blocand actiunea destructiva a dihidrotestosteronului asupra foliculilor pilosi. Nu ne referim la consumul intern al acesteia, ci la efectul aplicarii pe scalp a produselor pe baza de cafeina.

cafiena alopecie barbatiAlopecia androgenetica  este cea mai frecventa cauza de pierdere a parului. Reprezinta 95% din totalul cazurilor de caderea parului. Afecteaza mai mult de 50% dintre barbatii cu varsta de peste 50 de ani, aproximativ 13% din femeile aflate inainte de menopauza si circa 37% din femeile aflate la menopauza.

Alopecia androgenetica este determinata de factori genetici si hormonali. Caderea parului este strans legata de activitatea hormonilor masculini – mai exact de testosteron. Prezent in foliculii de par (radacini), acesta este supus actiunii  unei enzime denumite 5-alfa reductaza de tip II care il preschimba intr-un hormon si mai puternic, numit dihidrotestosetron (DHT).  In timp, dihidrotestosetronul incepe sa blocheze functia foliculilor de dezvoltarea a firelor de par. Astfel, perioada de crestere a firului de par (faza anagena), se scurteaza,de la o durata normala de 2-6 ani, la cateva saptamani sau luni (afla din acest articol care sunt fazele de crestere a firelor de par). Foliculii pilosi vor sta tot mai mult in faza de repaus si se vor micsora, proces numit „miniaturizarea foliculilor de par”, care influenteaza fazele de crestere a parului. Cu fiecare ciclu de crestere foliculii (radacinile) produc fire din ce in ce mai mici si mai subtiri pana cand, in cele din urma, isi vor inceta activitatea.

cafeina alopecia femeiCaderea parului provocata de alopecia androgenetica poate fi oprita uneori de medicamente alopate existente, minoxidil si finasteride. Din pacate doar 3 din 10 persoane vor raspunde la tratamentul medicamentos. Din acest motiv, cercetatorii au cautat tratamente alternative, mai ales pentru femei, intrucat finasteride nu este aprobat pentru utilizarea de catre femei, din cauza efectelor adverse severe. O posibilia substanta alternativa este cafeina.

In urma unor studii efectuate in 2014  pe barbati si femei cu stadii diferite de alopecie androgenetica, a fost testata actiunea cafeinei asupra foliculilor pilosi. S-a observant ca, aplicata pe scalp, aceasta contracareaza unele din mecanismele de baza ale suprimarii cresterii parului in alopecia androgenetica. Cafeina creste activitatea metabolica a celulei si nu mai permite miniaturizarea foliculului pilos. Prin urmare, foliculul pilos (radacina) nu se va mai miscora si va produce fire de par normale.

Atat la barbati, cat si la femei, cafeina patrunde in radacina parului (folicul) si blocheaza efectul inhibitor al testosteronului, stimuland cresterea parului. De asemenea, cafeina determina cresterea numarului de celule care produc firele de par si straturile acestora, ceea ce favorizeaza cresterea unui par mai rezistent.

Analiza rezultatelor studiilor arata ca se ia in considerare  cafeina ca fiind o optiune de tratament pe termen lung pentru oprirea caderii parului cauzata de alopecia andogenetica si pentru regenerarea acestuia.

In prezent, se gasesc pe piata produse de ingrijire a parului pe baza de cofeina (sampoane, balsamuri etc). Pentru a permite cafeinei sa actioneze asupra foliculilor de par, trebuie lasata pe scalp sa actioneze minim 2 minute. Folosite regulat, tratamentele cu cafeina reduc caderea parului si favorizeaza regeneraraea lui.