Caderea parului

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.101″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”light”]

Caderea parului – de ce apare si cat de grava este?

Caderea parului sau alopecia este o afectiune dermatologica. Aceasta afecteaza foliculii pilosi, in special la nivelul scalpului, dar si in alte zone ale corpului. Se caracterizeaza prin reducerea  sau lipsa totala a parului la nivelul zonelor unde este prezent in mod natural.

In general, exista aproximativ 100.000 de fire de par la nivelul scalpului. In mod normal, pierdem 50-100 de fire pe zi. Acest lucru se intampla datorita ciclicitatii cresterii parului. Foliculii nu permit cresterea firelor de par in acelasi timp. Fiecare folicul dezvolta un fir de par pe durata a cativa ani, apoi intra in pauza. In timpul pauzei, firul respectiv cade. Intrucat foliculii intra in pauze in moment diferite, in timp ce alte fire se afla in etapa de crestere, caderea parului, in limitele normalitatii (50-100 de fire pe zi), nu se observa. Un alt fir va creste ulterior in acelasi folicul. Citeste mai multe informatii despre procesul de crestere a parului.

Cand cantitatea de par pierduta depaseste limitele normalitatii, putem vorbi de alopecie. Procesul de cadere accentuata a parului este numit „efluvium”.

Alopecia este o afectiune care afecteaza atat copiii, cat si adultii (barbati si femei) de toate varstele.

Caderea parului creeaza probleme de ordin estetic si psihologic. Ea vizeaza o componenta importanta a structurii interioare a omului, responsabila de starea de bine – imaginea de sine. Pierderea parului afecteaza calitatea vietii si a sanatatii emotionale, ducand la diminuarea respectului si a increderii de sine. In functie de impactul emotional produs, alopecia poate duce la instalarea depresiei, a anxietatii sau alte tulburari afective. O informare corecta asupra afectiunii si un tratament sunt importante in prevenirea si combaterea disconfortului emotional.

Etimologie

Pana in prezent etimologia alopeciei nu a fost elucidata. Nu se cunoaste nici evolutia ulterioara a acesteia, dar este cunoscut faptul ca ca alopecia este o afectiune autoimuna, declansata de predispozitia genetica asociata cu factorii de mediu.

Simptome

Caderea parului se poate manifesta in multe feluri, in functie de cauza care a provocat-o. Poate sa apara brusc sau gradual, poate afecta scalpul sau intreg corpul. Semnele si simptomele alopeciei  pot cuprinde:

 • Subtierea treptata a parului din crestetul capului. Aceasta este cea mai intalnita forma de cadere a parului, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile de orice varsta. La barbati parul se subtiaza si  se rareste incepand cu partea frontala;  parul ramas este dispus pe frunte in forma literei „M”. La femei nu este afectata partea frontala in mod special, ci intreaga suprafata a scalpului.
 • Aparitia unor zone circulare fara par, in general de marimea unei monede. Poate afecta scalpul, sprancenele, barba ori alte zone cu par. In unele cazuri, inainte ca parul sa inceapa sa cada, pielea poate deveni sensibila sau apar mancarimi.
 • Caderea brusca a parului. Un soc emotional sau fizic poate cauza alopecia. Se pot pierde smocuri intregi de par la spalat, pieptanat sau doar la o usoara tragere de par. Acest tip de manifestare se observa pe toata suprafata pielii, nu in zone bine delimitate.
 • Pierderea totala a parului. Unele afectiuni sau tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia efectuata in tratamentul cancerului, poate duce la caderea totala a parului. De regula, parul creste la loc dupa o perioada de timp.

Tipuri de alopecie

Caderea parului poate fi temporara sau permenenta, partiala sau totala, pe anumite zone sau difuza. De aceea exista mai multe incercari de a clasifica alopecia. Alopeciile se impart in alopecii temporare, reversibile, si alopeciile permanente, nereversibile.

Alopeciile temporare pot fi difuze (alopecia androgenetica, effluvium telogen, effluvium anagen) sau circumscrise (alopecia areata, post-traumatice, post-infectioase).

Alopeciile permenente pot fi necicatriciale congenitale si cicatriciale (dobandite sau genetice). Acestea pot crea probleme medicale serioase, intrucat foliculii pilari sunt distrusi ireversibil sau lipsesc. Alopeciile permanente apar in urma unui proces care distruge foliculul pilos (traumatism, arsura, afectiuni congenitale, lupus, cancere epiteliale, metastaze, tratamente radioterapice etc).

caderea parului la barbati

Cauze

Cauzele caderii parului sunt numeroase, dar au fost incadrate in patru mari categorii :

 • factori genetici
 • afectiuni medicale
 • schimbari hormonale
 • efecte secundare ale unor medicamente

Cea mai comuna cauza a caderii parului este factorul ereditar combinat cu inaintarea in varsta. Citeste mai multe despre cauzele caderii parului in acest articol.

Factori de risc

Pe langa cauzele instalarii alopeciei, putem vorbi si de factori de risc. Acestia grabesc, agraveaza sau intretin afectiunea. Se refera la stilul de viata si la factorii de mediu. Dintre factorii de risc enumeram:

 • nutritia neadecvata
 • stresul psihologic sau fizic
 • preparate cosmetice necorespunzatoare
 • folosirea unor metode cosmetice care agreseaza parul
 • fumatul
 • alcoolul
 • cafeaua
 • soarele
 • poluarea atmosferica
 • radiatiile electromagnetice
 • varsta

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]