Tratamentul anti-cancer

Caderea parului in urma tratamentelor anti-cancer

caderea parului chimioterapieCaderea parului este un posibil efect secundar al chimioterapiei si al radioterapiei, atat la femei, cat si la barbati. Caderea parului poate aparea pe tot corpul, pe scalp, fata, brate, picioare, axila, zona pubiana etc. Parul poate cadea in totalitate, treptat sau pe portiuni. In unele cazuri parul doar se subtiaza, uneori fara sa fie observabil. Alopecia provocata de chimioterapie este de regula temporara. De cele mai multe ori, parul se va regenera complet la 3-6 luni de la terminarea tratamentului anti-cancer.

Radioterapia si chimioterapia inhiba imediat diviziunea celulelor. Acesta este un lucru de dorit in cazul cand se incearca stoparea evolutiei unui cancer. Din pacate sunt afectate si o parte din celulele sanatoase. Celulele foliculilor sunt printre primele vizate, ele avand o rata de inmultire foarte mare. Firul de par din folicul creste cu 0.4 mm pe zi, ceea ce necesita o diviziune rapida a celulelor. In articolul despre effluvium anagen poti gasi mai multe informatii despre acest proces.

Citostaticele inhiba imediat cresterea celulelor, inclusiv diviziunea lor in cadrul foliculilor. Rezultatul este o oprire brusca a productiei de fire de par. Nu toate substantele folosite in chimioterapie au ca efect secundar alopecia. Urmatoarele substante sunt cunoscute pentru  provocarea caderii parului:

 • altretamina
 • carboplatina
 • cisplatina
 • ciclofosfamida
 • dactinomicinacaderea parului chimioterapie copii
 • epirubicina
 • gemcitabina
 • idarubicina
 • ifosfmida
 • pacliraxel
 • vincristina
 • vinorelbina

Parul incepe sa cada la 7-10 zile de la inceperea tratamentului. Poate cadea brusc sau treptat. Vei observa smocuri de par pe perna, in peria de par, la dus. Caderea parului va fi constanta pe perioada tratamentului si cateva saptamani dupa efectuarea lui. Depinde de medicamentele care iti sunt administrate daca parul doar se subtiaza sau cade complet. Majoritatea persoanelor cu cancer considera caderea parului un simptom foarte stresant. De fiecare data cand se privesc  in oglinda si observa lipsa parului, isi amintesc diagnosticul de cancer si toata experienta dureroasa care o insoteste.

Cantitatea de par pierduta variaza de la un pacient la altul. Chiar si persoane care iau aceeasi medicatie pentru acelasi tip de cancer vor prezenta diverse manifestari ale alopeciei. Cat par cade depinde de medicament si doza. De asemenea conteaza si modalitatea de administrare a  medicamentelor, daca sunt injectate sau sub forma de pastile.

Unele centre oncologice folosesc metoda frigoterapiei pentru blocarea caderii parului. Frigoterapia consta in acoperirea scalpului cu pachete de gheata sau cu un capison cu apa rece in timpul administrarii citostaticelor. Frigul intrerupe activitatea foliculilor inainte ca medicamentele administrate sa actioneze asupra lor. Rezulta un impact redus al medicatiei asupra foliculilor, iar caderea parului va fi mai usoara. Nu se cunoaste inca daca frigoterapia nu duce si la inghetarea celulelor canceroare. Exista astfel dubii in ceea ce priveste frigoterapia si se fac cercetari pentru a vedea cat este de recomandata.

Recuperarea dupa caderea parului cauzata de chimioterapie este rapida. La terminarea unui tratament cu citostatice, se poate remarca o crestere a parului in aproximativ o luna. Foliculii nu au fost distrusi, deci ar trebui sa existe aceeasi densitate a parului. Parul se poate  reface complet dupa 6-12 luni de la tratamentul anti-cancer. Uneori insa  exista probabilitatea sa apara schimbari in aspectul firului de par, care sunt permanente. La unele persoane firul poate creste ondulat (daca a fost drept), drept (daca a fost ondulat) sau isi schimba culoarea.

Radioterapia afecteaza doar parul din zona care este iradiata. De exemplu, daca se efectueaza radioterapie pentru zona pelviana, parul din acea zona va cadea. Alopecia depinde de dozaj si de metoda de iradiere. Parul se regenereaza in aceste zone in cateva luni. Ca si la chimioterapie, textura firului se poate modifica. Daca doza de radiatii este mare, este posibil ca parul sa nu mai creasca.

Pentru multi pacienti bolnavi de cancer, caderea parului este mai mult decat o schimbare a infatisarii. Pierderea parului poate fi o experienta dureroasa, care afecteaza increderea in sine si calitatea vietii. Apelarea la un psihoterapeut sau consilier poate ajuta la gestionarea anxietatii.

caderea parului esarfaO persoana care si-a pierdut parul in urma chimioterapiei poate apela la cateva trucuri pana cand parul se va regenera. Poate apela la purtarea unor sisteme pilare (peruci, mese) sau poate purta  o  palarie sau o esarfa care sa mascheze lipsa parului.

Unii recomanda taierea parului cat mai scurt inainte de a incepe tratamentul anti-cancer, ceea ce face ca pierderea parului sa fie mai putin dramatica.

Cateva sfaturi pentru ingrijirea parului si a scalpului in timpul tratamentului anti-cancer:

 • alege un sapun pentru copii pentru spalarea parului
 • nu iti spala parul in fiecare zi si nu freca pielea
 • alege o perie de par moale si piaptana-l usor
 • foloseste creme cu protectie solara pentru scalp atunci cand iesi din casa, o palarie sau o esarfa
 • evita ondularea sau indreptarea parului folosind produse chimice
 • evita vopsirea sau nuantarea parului
 • alege o fata de perna moale si confortabila
 • discuta cu medical inainte de a folosi orice tratament pentru caderea parului
 • foloseste peruci sau mese

 caderea parului peruci