Caderea parului in effluvium telogen – cum se manifesta?
Effluvium telogen este probabil a doua cea mai intalnita forma de alopecie. Este destul de greu de definit si nu au fost facute multe cercetari pentru a fi pe deplin inteleasa. Caderea parului apare atunci cand intervine o schimbare in numarul de foliculi aflati in faza de crestere activa.
Pentru a explica de ce are loc caderea parului, este necesar sa intelegem modul in care creste parul. Procesul de crestere a firului de par are trei faze:
- faza anagena, dureaza intre 2 si 6 ani si este perioada de crestere activa a parului
- faza catagena, dureaza 2-3 saptamani si este perioada de tranzitie, in care foliculul se degradeaza si se miscoreaza
- faza telogena, dureaza 2-3 luni, este etapa de repaus, in care firul de par ramane atasat foliculului, dar nu mai creste
Acelasi folicul, odata ce iese din faza telogena, intra in faza anagena si incepe un nou ciclu, dand nastere altui fir de par. Acest proces este continuu daca nu intervine un factor care sa il perturbe. Citeste mai multe despre ciclul de crestere a parului.
In mod normal, 90% din foliculi se afla in faza anagena, de crestere activa, si 10% in faza telogena, cea de repaus, in care nu se mai produc fire. Effluvium telogen apare atunci cand, dintr-un anumit motiv, numarul de foliculi care sunt in faza activa, de crestere a firelor de par, scade, ducand la o crestere a numarului de foliculi aflati in faza telogena, de repaus. Rezultatul este caderea parului.
Effluvium telogen (alopecia difuza de stres) reprezinta o cadere difuza, temporara a parului, cauzata de un stres hormonal sau metabolic asupra organismului. Se caracterizeaza prin reducerea densitatii firelor de par la nivelul scalpului. In unele zone ale scalpului poate fi mai severa decat in altele. Cel mai adesea caderea parului e mai intensa in partea de sus a capului, decat in partile laterale sau in spate.
Firele de par care cad sunt din foliculii aflati in faza telogena. Ei pot fi recunoscuti dupa un bulb mic de keratina care se afla la radacina firului de par.
Caderea parului nu este niciodata totala, dar, in cazurile severe, parul se rareste foarte mult. De regula apare in zona scalpului, insa, in cazurile severe, poate afecta si alte zone, precum sprancenele sau regiunea pubiana.
Oricum ar fi forma de effluvim telogen, caderea parului este complet reversibila. Foliculii de par nu sunt permanent afectati. Sunt doar mai multi foliculi in faza de repaus decat in faza de crestere.
Exista trei tipuri de effluvium telogen:
- cea mai usoara forma – un factor de mediu „socheaza” foliculul aflat in faza de crestere, iar acesta decide sa intre in faza de repaus. Rezultatul este caderea parului si o subtiere difuza a acestuia pe scalp. Aceasta forma de alopecie se dezvolta rapid, devine vizibila la 1-2 luni de la „soc” (impactul factorului de mediu asupra foliculului). Daca impactul este unul de durata scurta, atunci foliculii se vor intoarce curand la stadiul de crestere si vor produce din nou fire de par. Aceasta forma de alopecie dureaza de regula cel mult 6 luni, iar persoana afectata va avea un scap si o densitate normala a parului in aproximativ 1 an.
- a doua forma de effluvium telogen – se dezvolta mai lent si persista mai mult. Foliculii intra in starea telogena si raman acolo mai mult decat normal. In loc sa se intoarca intr-o luna sau doua in faza anagena, sa produca noi fire de par, raman in stare de repaus o perioada indelungata. Rezultatul este acumularea multor foliculi in faza telogena. Raman din ce in ce mai putini foliculi in starea activa, de crestere. In aceasta forma de effluvium telogen, caderea parului nu este foarte vizibila, dar se poate observa o cadere difuza, o rarire lenta a parului. Cel mai probabil apare ca raspuns la un factor ce actioneaza pe o perioada indelungata de timp.
- in a treia forma de effluvium telogen, foliculii nu raman in faza telogena, de repaus, ci mai dgeraba trec prin cicluri de crestere trunchiate. Cand acest lucru se intampla, caderea parului este difuza, se caracterizeaza prin pierderea de fire scurte si subtiri.
Care sunt cauzele pentru caderea parului?
Acest tip de alopecie se poate instala daca unul din factorii urmatori sunt prezenti: infectii severe, anemie feripriva, hiper sau hipotirodism, sarcina, dieta inadecvata, anorexie, interventii chirurgicale, post-medicamentos (anticonvulsivante, citostatice, antihipertensive, hipolipemiante, anticoagulante, hormoni, psihotrope etc), contraceptie orala sau stoparea ei, insuficienta renala cronica, expunere la substante toxice, sifilis secundar. Cauzele principale, cel mai des intalnite, sunt stresul si dieta.
Prima forma de effluvium telogen, cea cu efect pe termen scurt, este cel mai des intalnita la femeile care nasc. Se numeste alopecia postpartum si apare din cauza schimbarii bruste a nivelului de hormoni. Schimbarea hormonala socheaza foliculii de par, trimitandu-i in faza telogena, de repaus. La majoritatea femeilor regenerarea parului este rapida (in cateva luni).
La fel, vaccinarile, dietele drastice, traume fizice (de exemplu un accident), interventiile chirurgicale pot sa reprezinte un soc pentru foliculi, care intra automat in faza telogena, de repaus. Pe masura ce corpul se reface, caderea parului se opreste, iar parul se regenereaza.
Unele medicamente pot cauza caderea parului, cum ar fi antidepresivele. De regula schimbarea tratamentului rezolva problema. Exista numeroase medicamente care, pe langa efectele benefice, au si efecte secundare ce includ caderea parului. Enumeram cateva clase de medicamente ce pot duce la caderea parului.
- medicamente care trateaza afectiuni ale inimii: anticoagulante si antihipertensive (betablocante);
- metrotrexat, folosit in afectiuni reumatice si unele boli de piele;
- litiu, folosit in tulburarea bipolara;
- antidepresive;
- antiinflamatoare (ibuprofen);
- anticonceptionale;
Consulta lista completa cu medicamentele ce cauzeaza caderea parului. In cazul in care ai identificat medicamentul pe care il iei si banuiesti ca este cauza caderii parului, adreseaza-te medicului care ti l-a prescris. NU intrerupe tratamentul din proprie initiativa!
Dieta neadecvata este un factor principal care declanseaza aceasta afectiune. O dieta saraca in minerale, vitamine, proteine, acizi grasi esentiali va duce la caderea parului. Unii dermatologi considera ca dietele vegetariene din care a fost eliminate carnea nu asigura un aport suficient de proteine necesare organismului pentru o functionare normala. Femeile pot avea un deficit de fier, din cauza pierderilor de sange lunare (menstruatii). Se recomanda suplimentarea fierului pentru a preveni anemia si caderea parului. Alimentele pe care de regula le consumam sunt sarace in zinc, vitamine B6 si B12. Cand este suspectata o deficienta de nutrienti in dieta, se recomanda administrarea de suplimente alimentare.
Tratamentul pentru caderea parului
Effluvium telogen se trateaza in functie de factorul declansator. Pentru forma usoara de cadere a parului, cea care poate aparea in cazul unei interventii chirurgicale, cea mai buna atitudine este sa astepti ca foliculii sa se recupereze pe masura ce organismul se reface.
In cazul unei forme persistente de effluvium telogen, daca factorul determinant poate fi izolat, cea mai buna metoda este indepartarea lui. De exemplu daca problema este stresul, atunci inlaturarea lui este cel mai bun tratament pe termen lung. Daca problema este dieta, o suplimentare a acesteia cu nutrientii necesari va rezolva caderea parului. De asemenea, un deficit de hormoni tiroidienti (hipotiroidie) poate fi rezolvat prin suplimentarea cu doza corecta, prescrisa de medicul endocrinolog.
Totusi, foarte des cauzele nu pot fi identificate si, in acest caz, medicul dermatolog poate prescrie un tratament cu minoxidil.