Caderea parului in effluvium anagen – cand si cum se manifesta?
Effluvium anagen reprezinta caderea parului difuza, ca si in effluvium telogen. Spre deosebire de aceasta, effluvium telogen se dezvolta mult mai repede si poate duce la pierderea totala a parului (de pe scalp si chiar de pe alte zone ale pielii cu par).
Pentru a explica de ce are loc caderea parului, este necesar sa intelegem modul in care creste parul. Procesul de crestere a firului de par are trei faze:
- faza anagena, dureaza intre 2 si 6 ani si este perioada de crestere activa a parului
- faza catagena, dureaza 2-3 saptamani si este perioada de tranzitie, in care foliculul se degradeaza si se miscoreaza
- faza telogena, dureaza 2-3 luni, este etapa de repaus, in care firul de par ramane atasat foliculului, dar nu mai creste
Acelasi folicul, odata ce iese din faza telogena, intra in faza anagena si incepe un nou ciclu, dand nastere altui fir de par. Acest proces este continuu daca nu intervine un factor care sa il perturbe. Mai multe despre ciclul de crestere a parului poti afla in acest articol. Effluvium anagen apare in perioada de crestere activa a firului de par (faza anagena).
Caderea parului in urma chimioterapiei
Principalele cauze ce determina caderea parului sunt: radiatiile, chimioterapia, infectiile, medicamentele si substantele toxice (ingerate din greaseala, ca de exemplu otrava pentru soareci). Substantele mentionate inhiba imediat diviziunea celulelor. Acesta este un lucru de dorit in cazul cand se incearca stoparea evolutiei unui cancer. Din pacate sunt afectate si o parte din celulele sanatoase.
Celulele foliculilor sunt printre primele vizate, ele avand o rata de inmultire foarte mare. Firul de par din folicul creste cu 0.4 mm pe zi, ceea ce necesita o diviziune rapida a celulelor. Citostaticele si alte substante toxice inhiba imediat cresterea celulelor, inclusiv diviziunea lor in cadrul foliculilor. Rezultatul este o oprire brusca a productiei de fire de par.
Debutul caderii parului este foarte rapid. Unele persoane care urmeaza tratament cu citostatice pot observa in primele doua saptamani de la administrarea medicamentelor smocuri de par care se desprind de pe scalp. Intrucat aceste medicamente actioneaza atat de repede si sunt atat de puternice, foliculii de par nu apuca sa intre in faza telogena (de repaus), ca in effluvium telogen. In schimb, in anagen effluvium, foliculii isi sisteaza brusc activitatea. Firele de par cad foarte repede, iar aspectul lor este diferit fata de firele care cad in effluvium telogen. Firele de par nu mai au la radacina bulbul keratinos, ci au un aspect degenerat, cu radacini subtiate.
Gradul de cadere a parului variaza de la o persoana la alta, in cazul tratamentelor cu citostatice. La unele persoane caderea parului se prezinta ca un amestec de effluvium anagen si effluvium telogen. In aceste cazuri, caderea parului este mai redusa.
Unele centre oncologice folosesc metoda frigoterapiei pentru blocarea caderii parului. Frigoterapia consta in acoperirea scalpului cu pachete de gheata sau cu un capison cu apa rece in timpul administrarii citostaticelor. Frigul intrerupe activitatea foliculilor inainte ca medicamentele administrate sa actioneze asupra lor. Rezulta un impact redus al medicatiei asupra foliculilor, iar caderea parului va fi mai usoara. Nu se cunoaste inca daca frigoterapia nu duce si la inghetarea celulelor canceroare. Exista astfel dubii in ceea ce priveste frigoterapia si se fac cercetari pentru a vedea cat este de recomandata.
Recuperarea dupa caderea parului provocata de effluvium anagen este rapida. Deoarece activitatea foliculilor a fost sistata la influenta unui factor (ex. citostatice), odata ce factorul dispare, se opreste si caderea parului. La terminarea unui tratament cu citostatice, se poate remarca o crestere a parului in aproximativ o luna. Foliculii nu au fost distrusi, deci ar trebui sa existe aceeasi densitate a parului. Parul se poate reface complet dupa 6-12 luni de la tratamentul anticancer. Uneori insa exista probabilitatea sa apara schimbari in aspectul firului de par, care sunt permanente. La unele persoane firul poate creste ondulat (daca a fost drept), drept (daca a fost ondulat) sau isi schimba culoarea.
Caderea parului poate fi deranjanta din punct de vedere estetic. O persoana care si-a pierdut parul in urma chimioterapiei poate apela la cateva trucuri pana cand parul se va regenera. Poate apela la purtarea unor sisteme pilare (peruci, mese) sau poate purta o palarie sau o esarfa care sa mascheze lipsa parului.