Alopeciile cicatriciale

ian. 16, 2017 | Cauze căderea părului

Caderea parului in alopeciile cicatriciale

Alopeciile cicatriciale se refera la grupul de afectiuni rare care distrug foliculii de par, inlocuindu-i cu tesut fibros cicatricial, ceea ce cauzeaza caderea parului permanenta. Evolutia clinica este variabila si imprevizibilia. Caderea parului poate fi lenta, progresand caderea parului alopecia cicatriciala centrala centrifugade-a lungul multor ani, fara niciun simptom. Sau poate fi rapida, sa distruga foliculii de par in cateva luni. In cazurile severe pot aparea si mancarimi puternice, dureri si senzatii de arsura. De regula nu exista nicio cicatrice vizibila pe scalp, inflamatia care distruge foliculii aflandu-se sub piele. Zonele afectate de pe scalp pot prezenta mici inflamatii, cu roseata, o usoara pigmentare sau depigmentare.

Alopeciile cicatriciale reprezinta 3% din cazurile de alopecie. Ele apar la barbati si femei de toate varstele, iar la copii sunt rar intalnite. Nu sunt  contagioase si nici  nu se transmit ereditar (nu exista cauze genetice).

Tipuri de alopecii cicatriciale

Alopeciile cicatriciale sunt impartite in primare si secundare. La cele primare, foliculul de par este tinta unui proces intern inflamator care il distruge. In cele secundare, foliculul de par este distrus in urma unui proces indirect, accidental, cauzat de factori externi, cum ar fi infectii severe, arsuri, radiatii sau tumori.caderea parului lichen planopilaris

Alopeciile cicatriciale primare sunt clasificate in prezent in functie de tipul de celule inflamatorii observate la biopsia scalpului. Celulele inflamatorii pot fi limfocite, neutrofile sau poate fi un amestec.

Alopeciile cicatriciale limfocitare (limfocitele fiind implicate in procesul inflamator) sunt:

  • lupus eritematos cronic cutanat
  • lichen planopilaris, care are trei variante: alopecie clasica, alopecie fibrozanta frontala si sindromul Graham-Little
  • pseudopelada Brocq
  • alopecia cicatriciala centrala centrifuga
  • alopecia mucinoasa
  • keratoza foliculara declavanta

Alopeciile cicatriciale neutrofilice (neutrofilele fiind implicate in procesul inflamator):caderea parului celulita disecanta

  • foliculita declavanta si foliculita in smocuri
  • celulita disecanta

Alopeciile cicatriciale cu celule mixte:

  • acneea cheloidiana
  • acneea necrotica
  • dermatoza pustuloasa eroziva

Alopeciile cicatriciale secundare se caracterizeaza prin caderea parului in urma actiunii unor factori externi, nu ca urmare a unui proces inflamator, ca in cele primare. Factorii pot fi:

  • fizici: traume mecanice, arsuri, radiodermite
  • infectiosi: fungi (kerion, favus), virusuri (herpes zoster), bacterii (carbuncul, furuncul, sicozis, acneea necrotica, lupus vulgar tbc, sifilis), protozoare (leishmaniaza)
  • tumorali: carcinom, limfom, metastaze cutanate ale cancerelor viscerale

Desi exista multe forme de alopecii cicatriciale, numitorul comun este prezenta riscului ca foliculul de par sa fie permanent distrus si inlocuit cu tesut cicatricial. Caderea parului in multe cazuri apare la inceput sub forma unor zone fara par, care se extind cu timpul. In alte cazuri, caderea parului este graduala, fara simptome evidente.

Ce cauzeaza caderea parului in alopeciile cicatriciale?

Cauzele alopeciilor cicatriciale nu sunt intelese pe deplin. Totusi, aceste afectiuni implica inflamarea folicului de par, de regula partea superioara a acestuia, unde sunt localizate glandele sebacee si celulele stem. Daca acestea doua sunt distruse, nu exista nicio posibilitate de refacere a folicului, rezultanad caderea permanenta a parului.

Cum se pune diagnosticul de alopecie cicatriciala?

Diagnosticul de alopecie cicatriciala este pus de medicul dermatolog. El va efectua o biopsie a scalpului pentru a determina tipul de inflamatie prezenta, localizarea si gradul acesteia. Tot la biopsie se pot observa si alte modificari ale scalpului.

Medicul va face si o evaluare clinica. In majoritatea cazurilor nu exista simptome, dar in unele se poate observa prezenta unui caderea parului keratosis follicularis spinulosa decalvansproces activ al inflamatiei (prin pustule, eritem si descuamere ). Inflamatia este insoltita de  simptomele de arsura, mancarime, durere. Acolo unde exista pustule, medicul poate recolta tesut pentru a identifica ce microbi contribuie la inflamare.

Medicul poate sa traga cateva fire de par, pentru a identifica zonele in care inflamatia este activa. In aceste zone, firele sunt usor de scos.

In urma evaluarii microscopice si a celei clinice medicul va stabili ce tip de alopecie cicatriciala este si ce tratament trebuie urmat.

Care este tratamentul pentru caderea parului in alopeciile cicatriciale?

In alopeciile cicatriciale secundare unde tesutul a fost distrus de factori externi, nu exista tratament. Foliculii sunt permanent lezati si isi inceteaza activitatea de producere de noi fire de par. Sunt inlocuiti de tesut cicatricial.

In ceea ce priveste alopeciile cicatriciale primare, tratamentele se stabilesc in functie de tipul de celule inflamatorii implicate, limfocite, neutrofile sau celule inflamatorii mixte.

De regula se  folosesc medicamente antiinflamatorii, corticosteroizi  (pe cale orala sau injectabil in zonele inlamate ), antibiotice, antimalarice. Medicul deramatolog poate recomanda sampoane si produse speciale pentru a reduce simptomele deranjante.

Scopul tratamentului este de a reduce sau elimina celulele care ataca si distrug foliculii de par. Intrucat aceste alopecii se dezvolta pe o perioada extinsa de timp si tratamentul  se va lua pe o durata de pana la 12 luni.  Se va continua  pana cand semnele de inflamatie ale scalpului sunt sub control, iar simptomele care o insotesc (senzatie de arsura, sensibilitate, mancarime, durere) dispar. In acel moment tratamentul poate fi oprit. Cu toate acestea, tratamentul nu indeparteaza cauza alopeciei, ci doar efectele (simptomele).  Prin urmare, caderea parului nu este stopata. Procesul de inflamare se poate reactiva oricand, iar tratamentul trebuie repetat.

Se va regenera parul?

Daca folicului este distrus, parul nu va mai creste. Se poate interveni insa inainte ca foliculul sa fie distrus, pentru a se trata inflamatia din folicul si din jurul sau. De aceea este bine ca tratamentul sa se inceapa cat mai curand de la declansarea procesului inflamator. Se va aplica local minoxidil, solutie de 2% sau 5%, pentru a stimula foliculii afectati, dar inca activi. Caderea parului va evolua imprevizibil, poate fi lenta sau rapida.

Ce impact psihologic are caderea parului?

Caderea parului poate genera probleme emotionale si psihologice asociate cu modul in care ne percepem pe noi insine sau in care ne percep ceilalti. Unii oameni afectati de caderea parului pot accepta situatia cu usurinta. Altii, insa, vor avea mari dificultati in a gestiona problema, experimentand  o paleta larga de trairi: nemultumire legata de aspectul fizic, scaderea increderii in sine, ingrijorare asupra inaintarii in varsta, pierderea atractivitatii, timiditate, jena in public, sentiment de rusine, umilire. In unele situatii se poate ajunge pana la depresie sau anxietate.  Apelarea la un psihoterapeut poate ajuta la reducerea stresului si imbunatatirea starii emotionale.

Pentru a masca efectul inestetic al pierderii parului, se recomanda purtarea de peruci, mese, palarii, esarfe, sepci etc.