Caderea parului – cand si de ce cade parul?
Caderea parului are cauze numeroase si nu intotdeauna cunoscute. Sunt strans legate de cele 3 faze de cresterea a parului si, in general, pot fi incadrate in 4 mari categorii:
- factori genetici
- schimbari hormonale
- efecte secundare ale unor medicamente
- afectiuni medicale
Cea mai comuna cauza a caderii parului este factorul ereditar. Reprezinta 95% din totalul cazurilor de alopecie. Cand o persoana se confrunta cu aceasta problema, mai intai este examinat istoricul familial. Daca in familie exista rude de gradul I si II cu aceasta afectiune, atunci diagnosticul va fi unul de alopecie androgenetica. Se manifesta diferit la barbati si femei, dar in ambele cazuri, alopecia este legata de activitatea hormonilor sexuali.
Schimbarile si dezechilibrele hormonale pot cauza caderea temporara a parului, asa numita alopecie difuza de stres sau effluvium telogen. Aceasta reprezinta o cadere difuza, temporara a parului, cauzata de un stres hormonal sau metabolic asupra organismului.
In aceasta categorie intra: sarcina, nasterea sau instalarea menopauzei. In aceste situatii parul se regenereaza dupa cateva luni.
Sindromul ovarului polichistic este un alt dezechilibru al hormonilor sexuali feminini si masculini. Un exces de hormoni androgeni poate duce la chisturi ovariene, crestere in greutate, risc crescut de diabet, modificari ale menstruatiei, infertilitate, dar si caderea parului. Cand sindromul ovarului polichistic este tratat corespunzator, este stopata si caderea parului.
Diferite afectiuni ale tiroidei pot cauza dezechilibre hormonale. Hipotiroidia indica un nivel scazut de hormoni secretati de tiroida in sange. Glanda tiroida, localizata la nivelul gatului, produce hormoni absolut necesari metabolismului, implicati in procesul de crestere si dezvoltare a organismului. Cand nu exista suficienti hormoni, numeroase procese interne sunt afectate. Caderea parului este unul dintre simptomele hipotiroidei. Pentru stoparea caderii parului si regenerarea sa este necesara inceperea unui tratament hormonal de substitutie, care sa remedieze problema endocrina.
Anumite clase de medicamente pot determina caderea parului:
- medicamente care trateaza afectiuni ale inimii: anticoagulante si antihipertensive (betablocante);
- metrotrexat, folosit in afectiuni reumatice si unele boli de piele;
- litiu, folosit in tulburarea bipolara;
- antidepresive;
- antiinflamatoare (ibuprofen);
- anticonceptionale;
- imunosupresoare;
- chimioterapia.
Chimioterapia este aplicata in tratamentul cancerului. Medicamentele administrate au rolul de a ucide celulele canceroase, dar din pacate sunt distruse si unele celule sanatoase, precum cele ale firului de par. Pe langa efectele benefice, pot exista si efecte secundare, printre care si caderea parului. Nu toti oamenii vor reactiona la fel in cazul chimioterapiei, insa majoritatea isi pierd tot parul. Parul se poate reface complet dupa 6-12 luni de la tratamentul anticancer.
O lista detaliata a medicamentelor ce duc la caderea parului poti gasi aici.
Afectiuni ale parului si ale scalpului:
- alopecia androgenetica reprezinta caderea progresiva a parului, determinata genetic si hormonal.
- alopecia areata este o afectiune autoimuna, caracterizata prin caderea parului de pe scalp si/sau de pe corp, zonele lipsite de par fiind rotunde, bine delimitate.
- in alopecia centrifuga parul se rareste din centru spre margini.
- cicatrici pe scalp – zone care au fost afectate de diverse infectii, arsuri, care s-au cicatrizat si nu mai permit regenerarea parului, intrucat foliculii au fost distrusi.
- boli cutanate: lichen plan, dermatita seboreica, dermatita de contact, psoriazis. Acestea cauzeaza caderea parului, dar procesul este reversibil odata ce afectiunea este vindecata.
- infectii ale scalpului: tinea capitis, impetigo etc.
- tricotilomania este considerate o boala cronica ce consta in impulsul unei persoane de a-si smulge compulsiv parul de pe scalp, gene, sprancene sau oricarea alta zona a corpului.
Exista diverse boli sistemice si de metabolism care pot duce la caderea parului: anemia, infectii grave, leucemie, cancer, gripa, insuficienta renala, insuficienta hepatica, sifilis. In cazul unora dintre aceste afectiuni, pierderea parului poate fi permanenta. De asemenea, interventiile chirurgicale pot avea acelasi efect.
O cauza importanta pentru caderea parului o reprezinta stresul. O persoana care a trecut printr-un soc emotional (decesul unei persoane apropiate, divort, despartire) sau trauma fizica (boala grava, interventie chirurgicala, accident, chiar si o gripa) se poate confrunta in urmatoarele luni cu o pierderea a parului denumita medical effluvium telogen. De regula, lipsa parului nu este remarcata imediat, ea devine vizibila la 3-6 luni de la eveniment. Din fericire, procesul este doar temporar, parul se va regenera odata ce stresul scade si corpul se recupereaza.
Alte cauze pentru caderea parului:
- inaintarea in varsta. Firul de par creste cu 1 cm pe luna (aproximativ 12 cm pe an). Faza de crestere a parului scade pe masura ce inaintam in varsta, iar numarul foliculilor se reduce. Se poate observa ca foliculii tind sa produca fire de par mai fine si mai scurte, nepigmentate, ceea ce duce la rarirea parului la femei si chelie (calvitie) la barbati.
- nutritia neadecvata – lipsa proteinelor din dieta. O dieta saraca in proteine duce la incetarea cresterii parului. Acest lucru se poate observa la 2-3 luni dupa o perioada in care nu au fost consumate suficiente proteine. Reintroducerea lor in dieta duce la reluarea procesului de crestere a parului.
- fierul insuficient din organism poate cauza anemie si implicit caderea parului. Parul se regenereaza daca se ia un supliment cu fier, la indicatiile medicului.
- un nivel scazut al vitaminei B poate duce la caderea parului.
- exces de vitamina A. Doza zilnica recomandata este de 5.000 de unitati, insa exista suplimente care contin si valori mai mari, de pana la 10.000. Odata ce excesul este indepartat, parul inceteaza sa mai cada.
- consumul de steroizi anabolici folositi de sportivi pentru a creste masa musculara poate duce la caderea parului.
- scaderea brusca in greutate este o forma de trauma fizica ce duce la rarefierea parului. Organismul nu mai primeste vitaminele si mineralele necesare pentru o nutritive completa. Caderea parului asociata unei scaderi importante in greutate poate fi semnul unei tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia.
- folosirea unor solutii puternice pentru decolorarea parului sau permanent, precum si unele tratamente (ex. cu ulei incins) poate cauza inflamarea foliculilor. Daca foliculii sunt distrusi, pielea este arsa sau raman cicatrici, caderea parului poate fi permanenta.
- modalitati de coafare care duc, in timp, la deteriorarea sau ruperea firului de par: pieptanare agresiva, frecare cu prosopul, tragere a parului, impletituri prea stranse, agrafe, clame, elastic etc.
- aparate de uscare si ondulare a parului care ard firul si il predispun la rupere.