Ce rol au aminoacizii  in alcatuirea si cresterea parului?

Ce suntaminoacizii?

aminoacizii formulaAminoacizii sunt compusi organici cu functii mixte, care au in molecula lor grupari carboxilice (-COOH) si grupari aminice (-NH2), legate de un radical organic hidrocarbonat.

Mai simplu spus, aminoacizii sunt substante solide si cristalizate, care fac parte din componenta fiecarei celule a corpului nostru. Ele sunt „caramizile” din care se construiesc moleculele proteinelor.

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt macronutrientii care compun masa musculara, sangele, tesuturile, pielea, parul etc. Ele sunt esentiale pentru buna functionare a corpului, intrucat proteinele dirijeaza toate sistemele biologice (sistemul endocrin, metabolismul, sistemul nervos, digestia, sistemul imunitar, sistemul sanguin  etc).

O proteina este alcatuita din mai multi aminoacizi asezati in ordine diferita pentru fiecare proteina. Aminoacizii sunt baza constructiei, „caramizile”.

Ce tipuri de aminoacizi exista?

aminoacizii suplimenteIn acest moment se cunosc 22 de aminoacizi care intra in componenta proteinelor, dintre care enumeram: valina, alanina, leucina, prolina, izoleucina, treonina, triptofan, metioiona, fenilalanina, glicocolul, serina, tirozina, asparagina, cisteina, glutamina, acidul aspartic, acidul glutamic, lizina, arginina si histidina.

Organismul lucreaza in permanenta la fabricarea de proteine, avand la baza acesti aminoacizi, pe care ii ia fie din productie proprie, fie trebuie adusi din exterior, prin alimentatie sau suplimente nutritive. Cei fabricati in organism se numesc neesentiali, intrucat sunt obtinuti din alti aminoacizi, iar cei care nu sunt fabricati in corp se numesc esentiali. Daca un singur aminoacid lipseste sau nu este prezent intr-o cantitate suficienta, atunci aminoacizii pentru parsi eficienta celorlalti aminoacizi va scadea.

8 dintre aminoacizi sunt esentiali, adica sunt indispensabili in procesul de metabolizare a proteinelor si trebuie adusi din exterior , intrucat nu sunt produsi de corpul uman: leucina, valina, izoleucina, fenilalanina, triptofanul, metioina, lizina si teronina.

Aminoacizii au functii diferite si nu toti actioneaza in acelasi mod.

Aminoacizii si parul – ce legatura exista?

Exista o legatura simpla intre aminoacizi si par. Fiind caramizile tuturor proteinelor din corp, ei intra si in alcatuirea parului.

Firul de par este format din 3 straturi: cuticula, cortexul si medula. Cuticula este stratul exterior care inconjoara cortexul interior si medula. Cortexul inconjoara medula, iar medula se gaseste chiar in interiorul firului de par, fiind responsabila de grosimea firului de par. Cortexul firului de par este cel mai proeminent din cele 3 straturi, detinand 80-90% din fir. El este cel care da firului putere, prin legatura ce se stabileste intre moleculele de keratina.zinc-tratarea-parului

Parul este compus din keratina, o proteina fibroasa, foarte rezistenta, proteina-cheie care formeaza stratul exterior al pielii umane, al unghiilor si al parului. Ea este formata din straturi paralele, prinse intre ele prin legaturi de hidrogen, pentru a asigura structura si rezistenta. Keratina este cea care confera parului structura rezistenta si flexibilila.

Ca sa afli mai multe informatii despre alcatuirea si structura parului citeste acest articol.

Atunci cand celulele parului nu primesc o cantitate suficienta de aminoacizi, nivelul productiei de keratina scade sau keratina produsa isi pierde din putere. Ambele situatii, fie ca scade, fie ca isi pierde din putere, reduc capacitatea foliculilor pilosi de a produce par. Procesul de crestere a parului se reduce, apar fire albe sau cad foarte usor.

Parul este un exemplu al complexitatii si frumusetii modului in care aminoacizii alcatuiesc proteinele. Ei nu sunt pur si simplu insirati, ci fiecare proteina este alcatuita dintr-o secventa specifica de aminoacizi care formeaza o suprastructura.

Exista 6 aminoacizi care sunt deosebiti de importanti in alcatuirea keratinei. In ordinea importantei lor, acestia sunt:

  • arginina
  • cisteina
  • metioina
  • lizina
  • tirozina
  • taurina

Citeste in continuare care sunt aminoacizii cei mai importanti pentru par?