Alopecia androgenetica

iun. 6, 2016 | Cauze căderea părului

Caderea parului in alopecia androgenetica

Cea mai intalnita forma de cadere progresiva a parului este alopecia androgenetica sau chelirea. Reprezinta 95% din totalul cazurilor de alopecii. Caderea parului cauzata de alopecia androgenetica afecteaza aproximativ 50% din barbatii cu varsta de peste 50 de ani, aproximativ 13% din femeile aflate inainte de menopauza si circa 37% din femeile aflate la menopauza.

La barbati si femei caderea parului se manifesta diferit. La barbati, caderea parului debuteaza la nivelul regiunii fronto-temporale (parul ramane pe frunte dispus in forma literei M) sau la nivelul vertexului (din crestetul capului) si poate ajunge la chelie. La femei se manifesta printr-o rarire generala pe inteaga suprafata a scalpului, cu pierdere extinsa in partea de sus a capului (crestetul capului). Zona frontala de regula nu este afectata, la femei.

Cresterea firului de par incepe sub piele, in foliculi. Fiecare fir de par creste in mod normal, pe o perioada de 2 pana la 6 ani (faza anagena), ajungand asttfel intr-o faza de repaus de mai multe luni (faza catagena), iar apoi cade (faza telogena). Ciclul se reia cand foliculul incepe sa creasca un nou fir de par. In alopecia androgenetica cele trei faze ale cresterii firului de par se deregleaza, din cauza nivelului crescut de androgeni din foliculii de par. Acesta duce la un ciclu mai scurt de crestere a parului, astfel incat firele de par care cresc ulterior devin treptat din ce in ce mai mici in diametru, mai scurte in lungime si mai deschalopecia micsorarea firelorise la culoare. In plus, exista o intarziere in cresterea parului pentru a inlocui firele vechi. In final, foliculii, prin miscorare, se reduc complet si nu mai produc fire de par. Astfel, ciclul de crestere a parului se deregleaza, faza anagena se scurteaza, iar cea telogena creste.

Spre deosebire de alte zone ale corpului, firele de par de pe scalp cresc in smocuri de 3-4 fire. In alopecia androgenetica, smocurile isi pierd treptat firele de par. Pe masura ce firele se pierd, scalpul incepe sa se vada printre firele ramase.

Alopecia androgenetica la barbati

Cauze pentru caderea parului in alopecia androgenetica la barbati

O varietate de factori genetici, hormonali si de mediu joaca un rol important in aparitia alopeciei androgenetice.

Cercetatorii au stabilit ca aceasta forma de cadere a parului este strans legata de activitatea hormonilor masculini – androgenii. Principalul hormon androgen este testosteronul. Androgenii, in special testosteronul, sunt importanti in dezvoltarea caracterelor specifice masculine inainte de nastere si in timpul pubertatii (cresterea muschilor, a oaselor, cresterea parului de pe corp si de pe fata). Prezent in foliculii de par, testosteronul este supus actiunii  unei enzime denumite medical 5-alfa reductaza de tip II care il preschimba intr-un hormon si mai puternic, numit dihidrotestosetron (DHT).  In timp, dihidrotestosetronul incepe sa blocheze functia foliculilor de dezvoltarea a firelor de par. Astfel, perioada de crestere a firului de par (faza anagena), se scurteaza,de la o durata normala de 2-6 ani, la cateva saptamani sau luni.

Caderea parului la barbati este o afectiune mostenita, cauzata de o sensibilitate genetica la efectele dihidrotestosetronului (DHT) in anumite zone ale scalpului. Genele de susceptibilitate sunt mostenite de la mama si de la tata. Desi cercetatorii suspecteaza ca mai multe gene ar fi implicate in aparitia alopeciei androgenetice, a fost confirmata stiintific doar gena AR (Androgen Receptor). Aceasta este responsabila de producerea unor proteine numite receptori androgeni, care permit corpului sa raspunda la actiunea hormonului dihidrotestosetron si a altor androgeni. Studiile arata ca variatiile acestei genei duc la cresterea activitatii receptorilor androgeni din foliculi. Modul in care aceste modificari genetice cresc riscul de pierdere a parului la barbati si femei ramane insa neclar.

Cum se manifesta caderea parului in alopecia androgenetica la barbati?

 alopecia androgenetica la barbati

Calvitia afecteaza, in cazul barbatilor, anumite zone ale scalpului, dupa un anumit tipar. Caderea parului debuteaza la nivelul alopecia androgenetica frunte barbati regiunii fronto-temporale sau la nivelul vertexului (din crestetul capului). Fruntea este cheala, iar linia parului de deasupra fruntii ia forma literei M. Crestetul capului este chel sau in curs de chelire. Firele de par isi modifica forma treptat. De la firele de par mature, groase, pigmentate, se trece la fire subtiri, mai scurte (de pana la 10 ori) si neterminate.  Modificarea firelor de par are loc progresiv, pana la disparitia lor competa si instalarea cheliei pe anumite zone sau totala.

Alopecia androgenetica ii afecteaza pe barbati mai devreme si mai des decat pe femei. Varsta la care incepe chelirea este determinata genetic. Barbatii pot observa caderea parului sau retragerea liniei de par de pe frunte imediat dupa instalarea pubertatii, incepand cu perioada adolescentei. Aproximativ 15% din barbati incep sa cheleasca inainte de 30 de ani. In jur de 50% din barbatii vor dezvolta acest tip de alopecie pana la varsta de 50 de ani si, posibil, 80% pana la varsta de 70 de ani.

Severitatea afectiunii a fost clasificata in mai multe moduri de-a lungul timpului. Scara Norwood Hamilton a fost creata de dr. James Hamilton (in 1950) si revizuita mai tarziu de dr Norwood (in 1970). Ea imparte evolutia alopeciei androgenetice in 7 etape:

alopecia scara Norwood Hamilton la barbati

Diagnosticul de alopecie androgenetica se pune in urma unei consultatii la medicul dermatolog. Acesta evalueaza istoricului familial si aspectul scalpului. Poate efectua chiar si o biopsie. Pielea de pe scalp arata normal la examinare.

La barbati, alopecia androgenetica se asociaza cu risc crescut de infarct miocardic, hipertensiune, cresterea hipertrofiei benigne de prostata, diabet, obezitate etc.

Tratamentul pentru caderea parului in alopecia androgenetica la barbati

In prezent nu exista un tratament care sa vindece alopecia androgenetica, insa au fost aprobate doua tratamente medicamentoase,  in scopul prevenirii si a refacerii parului:

  • minoxidil, in forma de solutie in concentratie de 2% sau 5%, care se aplica de doua ori pe zi pe zonele afectate. Rezultatele apar dupa 4-6 luni de la utilizare, dar doar dupa 1 an de zile se pot observa efectele reale ale tratamentului. Se mai foloseste si in asociere cu tretinoin.
  • finasterid, pastile, se administreaza 1 mg pe zi , iar rezultatele apar dupa 4-6 luni. Doar dupa 2 ani tratamentul  atinge rezultate maxime.
  • combinarea celor doua medicamente, minoxidil si finasterid, este cea mai buna optiune pentru tratarea alopeciei androgenetice.

Persoanele care raspund cel mai bine la tratament sunt cele care au un debut recent al alopeciei si zone mici de pierdere a parului.

O serie de tratamente chirurgicale, cu efect imediat, pot fi aplicate:

  • transplant de par
  • implant de par artificial
  • reductia de scalp

Alopecia androgenetica la femei

Cauze pentru caderea parului in alopecia androgenetica la femei

In cazul femeilor, aceasta conditie se dezvolta diferit fata de caderea parului la barbati. La femei, alopecia androgenetica se manifesta mai tarziu decat la barbati, ea aparand in majoritatea cazurilor in la varsta de 50-60 de ani. Ocazional, se poate instala mai devreme, pe la 30-40 de ani.

alopecia androgenetica la femei

Cauzele exacte ale aparitiei acestui tip de alopecie nu sunt cunoscute, dar se stie faptul ca exista o importanta predispozitie genetica. Modul in care aceasta afectiune se transmite ereditar este poligenic, adica mai multe gene sunt implicate in caderea parului la femei, iar genele pot fi preluate de la unul din parinti sau de la ambii.

In prezent cercetarile stiintifice nu au stabilit daca hormonii androgeni joaca vreun rol in aparitia acestui tip de alopecie, intrucat majoritatea femeilor testate aveau niveluri normale de hormoni androgeni in sange. De asemenea, rolul estrogenului este neclar. Alopecia androgenetica este mai frecventa dupa instalarea menopauzei, sugerand ca estrogenul poate stimula cresterea parului. Insa experimentele de laborator au aratat totodata ca estrogenul poate sa si suprime cresterea parului.

Cu toate acestea, se crede ca exista o legatura intre caderea parului si activitatea hormonilor sexuali.  La unele femei, alopecia androgenetica poate fi asociata cu un exces de hormoni masculini, ca in sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Acneea, hirsutismul (cresterea excesiva a parului de pe fata), dereglarile menstruale (amenoreea sau oligomenoreea) si infertilitatea sunt simptome ale sindromului ovarelor polichistice, care pot aparea odata cu caderea parului.

Cum se manifesta caderea parului in alopecia androgenetica la femei?

Alopecia androgenetica poate afecta femei de orice varsta, dar este mult mai des intalnita dupa intrarea in menopauza. Apare la aproximativ  13% din femeile aflate inainte de menopauza si  la aproximativ 37% din femeile aflate la menopauza.

alopecia cantitate normala par pierdutSpre deosebire de barbati, unde chelirea apare in zona fruntii si in crestetul capului, la femei se manifesta printr-o rarire generala pe intreaga suprafata a scalpului, cu pierdere extinsa in partea de sus a capului (crestet). Zona frontala de regula nu este afectata, femeile mentinandu-si o linie a parului normala pe frunte. Firele de par isi modifica forma treptat. De la firele de par mature, groase, pigmentate, se trece la fire subtiri, mai scurte si neterminate.

Procesul de pierdere a parului nu este constant. Se poate intampla ca parul sa intre intr-o faza de cadere accelerata, care sa dureze 3 pana la 6 luni, urmata de o perioada de stabilitate, care sa dureze 6 pana la 18 luni. Lasata netratata, afectiunea tinde sa progreseze in urmatoarele decenii, insa este putin probabil ca la femei evolutia bolii sa duca la chelire totala (calvitie), ca in cazul barbatilor.

Severitatea afectiunii a fost clasificata in mai multe moduri. Scara Ludwig prezinta etapele evolutiei  pentru alopecia androgenetica la femei: alopecia scara Ludwig femei

Ca si in cazul barbatilor, diagnosticul este pus de catre medicul dermatolog, in urma unei evaluari a istoricului familial si a aspectului scalpului. La femei, caderea parului in alopecia androgenetica se poate confunda cu caderea parului cauzata de alti factori, precum: alopecia areata, effluvium telogen, probleme ale tiroidei, anemie (fier insuficient) etc. Din acest motiv,  este absolut necesara consultarea unui  medic dermatolog, pentru a diferentia alopecia androgenetica de alte afectiuni.

Tratamentul pentru caderea parului in alopecia androgenetica la femei

Ca si in cazul alopeciei andorgenetice la barbati, nu exista un tratament care sa vindece alopecia androgenetica nici la femei. Singurul tratament aprobat si care si-a dovedit eficacitatea este minoxidil,  sub forma de solutie in concentratie de 2% sau 5%. Acesta se aplica de doua ori pe zi pe zonele afectate. Rezultatele apar  dupa 4-6 luni de la utilizare, dar doar dupa 1 an de zile se pot observa efectele reale ale tratamentului.

La  femei, tratamentul cu finasterid, folosit pentru caderea parului la barbati, este ineficient.

La femeile in cazul carora alopecia androgenetica este asociata cu un exces de hormoni masculini se pot  administra contraceptive (ciproteron acetat, spironolactona, flutamid,drospirenon). Acestea au rolul de a reduce cantitatea de hormoni androgeni, reducand astfel si caderea parului.

Ca si la barbati, desi mai rar intalnit, se poate apela la tratamente chirurgicale: transplant de par, implant de par.

Atat la barbati, cat si la femei, diverse terapii alternative sau suplimente nutritive pot fi incercate. Desi eficacitatea lor nu s-a demonstrat din punct de vedere stiintific, ele pot da rezultate in unele cazuri.

Terapii alternative folosite:

  • crioterapie cu azot lichid
  • fototerapie (PUVA – iradiere cu ultraviolete)
  • stimulare electromagnetica
  • terapie laser
  • mezoterapie
  • capsule cu aminexil
  • remedii cu corticosteroizi
  • acupunctura

Suplimente nutritive care pot fi luate pentru preventia caderii parului si a regenerarii:  produse cu zinc, biotina, niacina, cisteina, acizi grasi esentiali, ceai verde, palmierul pitic (Serenoa Repens), ginseng, extract din alge, aloe vera, cafeina, melatonina, hibiscus, ulei de mei, piper negru; mastile de par pe baza de ulei de ricin s-au dovedit a fi efeciente in regenerarea parului.

Evolutia alopeciei androgenetice este progresiva si imprevizibila. Unele persoane progreseaza pana la chelirea completa a scalpului, altele isi mai pot recupera foliculii pilosi. Femeile de regula nu chelesc complet, doar prezinta o rarire a coroanei scalpului. Pentru a incetini evolutia  este necesar a urma un tratament din cele mentionate, prescris de medicul dermatolog.

Efectele psiho-emotionale ale alopeciei androgenetice la barbati si femei

Pentru ambele categorii, barbati si femei, caderea parului  poate avea un impact psihologic negativ. Studiile au aratat ca pierderea parului poate fi asociata cu stima de sine scazuta, instalarea depresiei, introversia și sentimentul devenirii neatractiv pentru ceilalti oameni. Acest lucru este intarit de atitudinea societatii contemporane, care pune mare valoare pe aspectul tineresc si pe atractivitate. Apelarea la un psihoterapeut poate ajuta in  gestionarea si reducerea stresului, a anxietatii provocate de pierderea parului. O persoana care sufera de alopecie androgenetica poate apela la cateva trucuri, daca pierderea parului este deranjanta din punct de vedere estetic.  Poate apela la purtarea unor sisteme pilare (peruci, mese) sau poate purta  o  palarie sau o esarfa care sa mascheze lipsa parului.