În primul rând: Dacă te lupți cu căderea sau subțierea părului, află ești departe de a fi singur în această problemă. Afecțiunea este extrem de frecventă, iar 40% dintre oameni se luptă cu subțierea sau pierderea părului. Prin urmare, căderea părului tinde să fie cel mai răspândit fenomen și a fost cel mai răspândit mai ales în anii ’40 și ’50.
Căderea părului poate fi cauzată de diferiți factori ca: modificări hormonale, alopecie și stres. Deci este întotdeauna mai bine să consulți un medic pentru a vedea ce se întâmplă de fapt cu părul tău. Indiferent de motiv, pierderea părului poate avea un efect major asupra respectului de sine.
Din acest motiv, oamenii pot apela la orice remediu care promite rezultate rapide. E clar că acele fotografii de dinainte și după tratament (before-after) reușesc să ne afecteze și sa ne impresioneze considerabil. Tehnologia din spatele creșterii părului și a tratamentelor împotriva pierderii părului a fost îmbunătățită în ultimii ani, deși merită menționat faptul că unele tratamente pot fi costisitoare și nesustenabile pe termen lung.
Deoarece nu își pot permite să dea 50 de euro pe o sticlă de suplimente de creștere (sau sute de euro pe un tratament dedicat), mulți oameni se îndreaptă catre soluțiile alternative naturale.
Uleiul de ricin, după cum s-ar putea ști deja, este unul dintre cele mai populare „panacee” sau remedii naturale. Caută pe Google și vei găsi destule informații despre cum uleiul vâscos poate ajuta cu căderea, ruperea și regenerarea părului. Dar spre deosebire de uleiul de rozmarin și vitamina B5, ambele pentru care există studii serioase ce le susțin eficacitatea în a ajuta la creșterea părului, pentru uleiul de ricin lipsesc dovezile științifice. Orice marturii despre cum ajută uleiul de ricin la creșterea părului sunt anecdotice, venind mai ales din bloguri sau YouTube.
Chimiști cosmeticieni și autori de renume susțin că „uleiul de ricin nu va crește părul”. „Nu există nicio dovadă și nicio teorie științifică că ar funcționa, deci da, este un mit”. Există și păreri mai bune, care spun că uleiul de ricin nu dăunează părului și poate asigura flexibilitatea fibrelor de păr.
Adam Friedman, director de program la Universitatea George Washington Washington, Facultatea de Medicină și Științe ale Sănătății, se află pe aceeași pagină. „În timp ce uleiul de ricin are proprietăți antimicrobiene care pot fi utile în ceea ce privește lupta cu suprainfecția bacteriană sau fungică de pe scalp ce poate duce la inflamație dăunatoare parului, există zero dovezi, că este util pentru creșterea părului“, spune el, adaugând că unii oameni pot fi de fapt alergici la uleiul de ricin și pot dezvolta chiar inflamații, provocând în cele din urmă, mai multe daune decat bine scalpului.
Iată deci că fără dovezi clinice legitime, nu există nici o modalitate de a spune dacă uleiul de ricin este sau nu leacul ideal pentru căderea părului. Acestea fiind spuse, atâta timp cât consulți mai întâi medicul, nu ar trebui să existe nici o problemă cu faptul că experimentezi pe cont propriu pentru a vedea cum și când funcționează pentru tine uleiul de ricin.